Gura ta este unul dintre cele mai diverse habitate din corpul uman. Conține peste 700 de specii cunoscute de bacterii, precum și drojdii, viruși și unele protozoare. Această comunitate de microbi este denumită „microbiomul oral” și, ca și microbiomul intestinal, joacă un rol important în sănătatea ta.
Unele dintre cele mai frecvente boli cauzate de modificările microbiomului oral sunt cariile dentare și bolile gingiilor. Dar date tot mai relevante sugerează că microbiomul oral este, de asemenea, corelat cu alte afecțiuni de sănătate serioase care apar în alte părți ale corpului.
- Detalii
- Scris de: Gary Moran
- Categorie: Corpul omenesc. Funcţionare, boli şi remedii
Tot mai multe dovezi corelează alimentele ultraprocesate cu un risc mai mare de a dezvolta anumite boli (obezitate, boli de inimă, diabet și cancer intestinal), dar puține studii pe termen lung au examinat până în prezent corelațiile cu toate cauzele și cauzele specifice de deces, în special din cauza cancerului.
Un consum mare de alimente ultraprocesate este corelat cu un risc mai mare de deces, cele mai puternice asocieri fiind înregistrate în cazul produselor de carne gata preparate de consum, carne de pasăre și fructe de mare gata de consum, al băuturilor cu zahăr, al deserturilor pe bază de lactate și al alimentelor ultraprocesate pentru micul dejun, a constat un studiu realizat în Statele Unite pe o perioadă de 30 de ani, publicat recent în revista The BMJ.
Cercetătorii spun că nu toate produsele alimentare ultraprocesate ar trebui să fie restricționate la nivel general, dar că rezultatele „oferă sprijin pentru limitarea consumului anumitor tipuri de alimente ultraprocesate pentru sănătatea pe termen lung”, informează 360medical.ro.
- Detalii
- Scris de: Beatrice Popa
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Există multiple aplicații care pretind că pot trece creierul într-o stare „teta”, stare care, se spune, ajută la relaxare, concentrare și un somn de calitate.
Dar ce înseamnă să-ți schimbi „starea mentală”? Și chiar este posibil?
- Detalii
- Scris de: Susan Hillier
- Categorie: Corpul omenesc. Funcţionare, boli şi remedii
Dieta portofoliu a fost creată de dr. David Jenkins din Toronto, Canada. Este o dietă vegetariană modificată care pune accent pe alimentele care s-a dovedit că pot reduce colesterolul LDL („rău”).
Aceste alimente sunt: proteinele de soia, nucile, sterolii vegetali și fibrele solubile.
Studiile au arătat reduceri ale LDL de 20-30% la persoanele care urmează dieta portofoliu, indiferent dacă acestea luau sau nu statine (medicație eficientă în reducerea colesterolului).
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Bacteria Escherichia coli (pe care majoritatea dintre noi o cunoaștem mai bine sub numele de E. coli) are o reputație destul de proastă. Mulți o cunosc ca fiind microbul care poate provoca boli de stomac, infecții ale tractului urinar, insuficiență renală și chiar moartea. Dar această reputație este ușor incorectă. Există multe tipuri de E. coli, iar multe joacă un rol important într-un microbiom intestinal sănătos.
E. coli a fost descoperită acum aproape 140 de ani când a fost izolată din fecalele unui bebeluș german. De atunci, a devenit cea mai studiată specie de bacterii - și, posibil, cea mai studiată specie din toate formele de viață - de pe Pământ.
- Detalii
- Scris de: Mel Lacey
- Categorie: Biologie
Absorbția medicamentelor este procesul prin care un medicament se deplasează de la locul de administrare în sânge.
Medicamentele administrate pe cale orală ajung în stomac, unde fie se dizolvă și trec prin membranele celulare ale celulelor epiteliale care căptușesc stomacul, fie rămân nedizolvate și trec prin stomac către intestinul subțire, care este cel mai comun loc de absorbție.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Corpul omenesc. Funcţionare, boli şi remedii
Colesterolul LDL ajută la formarea plăcii aterosclerotice
Nivelul mare al colesterolului rău din sânge trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru oricine, pentru că acesta este asociat cu un risc mare de formare a plăcii aterosclerotice și, pe cale de consecință, în timp, cu un risc mare de a avea un incident cardiovascular (infarct miocardic) ori cerebral (accident vascular cerebral - AVC).
De exemplu, dacă o bucată din această placă se rupe, se formează un cheag de sânge în arteră care poate bloca fluxul sangvin, ceea ce poate însemna atac de cord, dacă este la nivelul inimii, cu efecte majore asupra funcționării inimii, uneori blocajul putând fi chiar fatal. Dacă este la nivelul creierului, de asemenea, efectele pot fi majore, de la nealimentarea și afectarea unei părți a creierului pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă (în funcție de cât durează până la intervenția medicală specializată) până la deces.
În România infarctul miocardic acut este principala cauză de moarte neviolentă (vezi aici detalii).
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
După ce am scris amplul articol despre alimentele ultra-procesate, inevitabil, am devenit mai atent la etichete ori la ingredientele din mâncare (dacă te duci la McDonald's nu vezi nicio etichetă, firește). Am scris recent, apropo de McDonald's, despre ce ingrediente conțin Chicken McNuggets, dar și despre CRISPY STRIPS (KFC).
M-am gândit că ar fi o idee bună să scriu și despre înghețată. Și am ales una pe care-o văd adesea la mine în frigider: înghețata Nirvana, mai precis varietatea cu aromă și sirop de caramel și bucăți de nuci pecan caramelizate.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
În ultimii ani am devenit un băutor regulat de ceai. Mă refer la ceaiul... ceai, la specia Camellia sinensis (familia Theaceae), nu la diverse la diverse flori, fructe ori plante peste care se adaugă apă caldă/ clocotită.
Deși am mai scris anterior pe site articole despre beneficiile ceaiului, nu am scris, până azi 😀, despre tipurile de ceai. Sunt patru mari tipuri de ceai, după modul de procesare: ceai negru, ceai verde, ceai oolong și ceai alb. Mai este o varietate de ceai de care vom vorbi, care devine mai bun cu trecerea timpului, ceaiul pu-erh.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Iată două întrebări la care am vrut să răspund, într-un articol, de mai multă vreme:
1) ce tipuri de activități fizice sunt cele mai bune pentru o viață lungă și sănătoasă?
2) care este durata optimă a activității fizice pentru a maxima șansele de a trăi sănătos cât mai mult?
Interesul a pornit, în special, de la următoarea nedumerire: mania modernă pentru mersul la sală și practicarea intensă, de unii, a antrenamentelor cu greutăți, are beneficii pentru sănătate? Sigur, mulți merg la sală cu scopul de a crește masa musculară și a crește atractivitatea formei corpului, dar ar fi de interes, cred, de aflat dacă activitatea fizică intensă vine și cu alte beneficii ori poate cu dezavantaje.
În esență, din câte mi-am dat seama, în special din analiza concluziilor moderne cu privire la alimentația optimă pentru om, pare că o abordare moderată, în acord cu tiparele impuse de evoluția noastră ca specie, este cea optimă. Poate că ce era scris pe templul lui Apollo (Oracolul din Delphi), „Nimic în exces”, are o utilitate modernă în domenii multiple, cum ar fi, printre altele, cel a activității fizice ori al alimentației.
Pare, nu-i așa? excentrică preocuparea pentru activități fizice intense, fie că e vorba despre antrenamente cu greutăți, alergare ori alte tipuri de sporturi intense.
Dar, dincolo de ce opinii mi-am format eu, să vedem ce spune știința 😃.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Culoarea nu există în natură. În fapt, un măr nu este roşu. Este utilă culoarea însă în lumea animală și cea a plantelor, atât pentru a diferenția între lucruri, cât și pentru atractivitate și atragerea atenției (cum este cazul plantelor și al animalelor). Animalele nu văd culorile la fel. De exemplu, taurii nu văd culoarea roșie (deci faptul că ar fi atrași de roșu în coridă e un mit).
Fiecare animal are un set unic de celule fotoreceptoare, ceea ce înseamnă că animalele percep culorile în mod diferit.
Desigur, deși putem constata care sunt diferențele între fotoreceptori între om și alte animale, nu putem stabili cu certitudine care este experiența unică a unei culori de către un animal. Asta este imposibil. Pentru că a vedea ca o albină, de exemplu, trebuie să fii o albină. Ceea ce pot face însă cercetătorii este să presupună că percepția culorii se face similar la om și la animalele studiate, dacă au fotoreceptori similari.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Biologie
Am scris în urmă cu câteva săptămâni despre ingredientele din Chicken McNuggets (McDonald's). Mi s-a părut nedrept să nu scriu și despre un produs de la cealaltă companie iubită profund de români, în special de copii și adolescenți, KFC. Am ales fâșiile de piept de pui picant pane (crispy strips), care, în ce mă privește, reprezintă produsul cel mai comandat când ajung la acest restaurant de tip fast-food. Rămâne de văzut dacă mai revin după ce termin acest articol 😀
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Când vorbim despre virusuri, avem tendința să avem în minte doar impactul lor dăunător asupra sănătății și vieții oamenilor. Pandemia de gripă din 1918 a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni, iar variola circa 30% dintre cei infectați (supraviețuitorii au rămas adesea cu cicatrici sau orbi).
Dar virusurile pot fi folosite și în beneficiul sănătății umane, al agriculturii și al mediului.
Virușii au o structură relativ simplă, constând dintr-o bucată de material genetic (ARN sau ADN) închisă într-un înveliș proteic (capside). Unele au și un alt înveliș exterior.
- Detalii
- Scris de: Thea van de Mortel
- Categorie: Corpul omenesc. Funcţionare, boli şi remedii
Tuatara. Credit imagine: wikipedia.org
Toate ființele umane îmbătrânesc. Face parte din biologia noastră și ne limitează durata de viață la puțin peste 120 de ani. Nu toate animalele experimentează îmbătrânirea însă. Corpurile unor animale nu se degradează treptat pe măsură ce îmbătrânesc așa cum o fac corpurile noastre.
Odată ajunși la 30 de ani, probabilitatea de a muri a oamenilor se dublează la fiecare opt ani. Deci, chiar dacă ai norocul să devii centenar, probabilitatea de a muri în fiecare an va fi mare.
- Detalii
- Scris de: Joao Pedro de Magalhaes
- Categorie: Evoluţionism
Rata metabolică bazală reprezintă energia consumată de o persoană aflată în stare de repaus pentru a menține funcțiile de bază ale organismului, precum respirația, circulația și digestia. Cu alte cuvinte, este vorba despre energia necesară pentru funcționarea corpului atunci în condițiile în care acesta nu este angajat în activitate fizică.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Alimentaţie-Sănătate