Scientia.ro
  • Home
  • Ştiri
  • Tehnologie
  • Fizică
  • Univers
  • Biologie
  • Biografii
  • Humanus
  • Pe scurt
  • Bloguri
    • Blogul Scientia
    • Blog Cătălina Curceanu
    • Safari prin lumea ştiinţei
    • Blog Sergiu Vijiala

Biologia, nu fizica, deține cheia realității

Universul nu este guvernat în întregime de nicio lege.

La trei secole după ce Newton a formulat realitatea în termeni de legi fixe și ecuații deterministe, știința a ajuns la o frontieră radical nouă, susțin Stuart Kauffman, biochimist și expert în sisteme complexe,  și Andrea Roli, profesor de știința calculatoarelor. Biosfera – rețeaua în continuă evoluție a vieții – nu este un mecanism de ceas, ci un sistem auto-creativ și imprevizibil. Organismele se reconfigurează constant în moduri care nu pot fi prevăzute nici măcar în principiu și care nu pot fi captate într-un cadru matematic. Știința trebuie acum să înfrunte o idee îndrăzneață: realitatea nu este guvernată în întregime de nicio lege, iar cheia misterelor ei mai profunde o deține biologia, nu fizica.

La trei secole după Newton, ne aflăm în fața celei de-a treia mari tranziții din știință.

Newton a inaugurat prima mare tranziție inventând calculul diferențial și integral, precum și fizica clasică. Nu este o exagerare să spunem că Newton ne-a învățat cum să gândim. Să numim aceasta „paradigma newtoniană”. 

Detalii
Scris de: Stuart Kauffman  și Andrea Roli
Categorie: Evoluţionism
Creat: 10 Mai 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Cum funcționează empatia? Care este utilitatea acesteia?

Vă amintiți episodul acela din Fetițele Powerpuff în care clovnul colorat este înălbit din greșeală, transformându-se într-un mim malefic, și începe să absoarbă toate culorile din Townsville, cufundându-i pe toți în tristețe (pentru publicul nostru mai tânăr, acesta)? Așa mă simt eu în ultima vreme.

În contextul acesta, m-am chinuit să găsesc un subiect cu adevărat pozitiv, ceva care să distragă atenția în timp ce oferă o oarecare alinare. Știu, cam multe cerințe pentru un text de pe Internet. Și habar nu am dacă alegerea mea va îndeplini vreuna dintre ele, dar am optat pentru empatie. În mare parte pentru că vreau să mă agăț de speranța că ar putea contracara măcar o parte din negativitatea care ne îneacă.

Detalii
Scris de: Dr. Cristiana Dimulescu
Categorie: Corpul omenesc. Funcţionare, boli şi remedii
Creat: 05 Mai 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Exercițiile fizice cresc numărul de calorii arse, dar nu atât de mult cât ai crede și spera

Se acceptă în general că exercițiile fizice sunt un element-cheie în pierderea în greutate. Însă această opinie, susținută de mult timp, a fost pusă sub semnul întrebării în ultimii ani, existând numeroase articole și podcasturi care susțin că este un mit faptul că exercițiile îți accelerează metabolismul și te ajută să arzi calorii și după antrenament.

Ideea centrală a acestor relatări este că numărul de calorii pe care îl ardem zilnic este cumva limitat. Această ipoteză a fost propusă pentru prima dată în 2012 de antropologul evoluționist Herman Pontzer. El a sugerat că, pe măsură ce îți crești consumul zilnic de energie (caloriile arse) prin activitate fizică, corpul tău va găsi modalități de a reduce energia consumată pentru alte procese biologice – cum ar fi metabolismul bazal (de repaus). Astfel, consumul total zilnic de energie ar rămâne neschimbat.

Detalii
Scris de: Dylan Thompson și Javier Gonzalez
Categorie: Corpul omenesc. Funcţionare, boli şi remedii
Creat: 28 Aprilie 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Cu cât mai multe proteine, cu atât mai bine?

Cei interesați cât de cât de nutriție au văzut, aproape sigur, că în ce privește consumul de proteine o sumedenie de influenceri, cu background mai mult sau mai puțin solid în domeniul nutriției, recomandă recent consumul unor cantități mari de proteine, mult peste recomandările instituționale. Au rămas instituțiile în urmă sau acești influenceri exagerează?

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 27 Aprilie 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Întreaga istorie a evoluției umane – de la maimuțele străvechi, prin Lucy, până la noi


De la stânga la dreapta: A. africanus, A. aferensis, H. erectus, H. neanderthalensis și H. sapiens

În căutarea cunoașterii, evoluția umană se află la același nivel cu originile vieții și ale universului. Și totuși, cu excepția cazurilor când o descoperire spectaculoasă ajunge pe primele pagini, paleoantropologia și domeniile înrudite au beneficiat de mult mai puțin sprijin și finanțare științifică – mai ales pentru oamenii de știință și instituțiile din țările africane în care au avut loc atât de multe descoperiri importante.

Una dintre primele descoperiri importante a fost făcută acum un secol în Taung, Africa de Sud, de muncitori dintr-o mină care au descoperit craniul unui copil de 2,8 milioane de ani, cu dinți asemănători celor umani. Anatomia sa fosilizată oferea dovezi ale mersului biped timpuriu; 50 de ani mai târziu, în regiunea Afar din nordul Etiopiei, care avea să devină un punct fierbinte al descoperirilor umane străvechi, această înțelegere a făcut un nou salt înapoi în timp odată cu descoperirea lui Lucy.

Detalii
Scris de: John Gowlett
Categorie: Evoluţionism
Creat: 21 Aprilie 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Cum afectează pasta de dinți bacteriile benefice din gură?

Scopul periajului dentar este obținerea unei respirații proaspete și prevenirea cariilor. Totuși, efectul pastei de dinți asupra ecosistemului complex de bacterii din cavitatea orală — microbiomul oral — este adesea neglijat.

Cercetări recente au subliniat importanța crucială a microbiomului oral pentru sănătatea generală. Un microbiom echilibrat ajută la reglarea bacteriilor dăunătoare, facilitează digestia și protejează gingiile. 

Dar susține acest echilibru pasta de dinți sau îl perturbă? Și ar putea pasta de dinți a viitorului să fie concepută pentru a susține microbiomul oral, în loc să-l afecteze negativ?

Detalii
Scris de: Niamh Coffey, Albert Leung și Isabel Olegario
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 02 Martie 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Evoluția vieții inteligente a durat miliarde de ani, dar s-ar putea să nu fi fost atât de improbabilă pe cât au prezis mulți oameni de știință  

Un model popular al evoluției concluzionează că apariția umanității pe Pământ a fost extrem de puțin probabilă și că inteligența extraterestră este puțin probabilă.  

Însă, în calitate de experți în istoria interconectată a vieții și a planetei noastre, propunem că evoluția vieții și a mediului de la suprafața Pământului s-ar putea să fi avut loc într-un mod care face ca originea evolutivă a unei inteligențe asemănătoare celei umane să fie un rezultat mai previzibil sau așteptat decât se crede în general.  

Detalii
Scris de: Daniel Brady Mills, Jason Wright și Jennifer L. Macalady
Categorie: Biologie
Creat: 16 Februarie 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Când sunt necesare suplimentele de vitamine?

Rolul suplimentelor de vitamine este un subiect în dezbatere de mulți ani, iar o poziție definitivă, universală, a medicilor nu a fost și nu va fi atinsă prea curând. Probabil din motive solide, cum ar fi diferențele de alimentație între diversele populații ale lumii, dar și diferențele dintre indivizii din interiorul aceleași populații. 

Unii nutriționiști sunt totuși de opinie că alimentația ar trebui să răspundă la nevoile organismului pentru vitamine. Dar uneori nu e posibil. Un caz discutat în literatura de specialitate este, de exemplu, cel al iodului.

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 09 Februarie 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Care este diferența dintre avocado Hass și avocado Shepard?

Detalii
Scris de: Yasmine Probst și Karen Zoszak
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 04 Februarie 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Sfaturile despre nutriție sunt pline de informații eronate. Cum poți identifica pseudoștiința

Pandemia de COVID-19 a scos în evidență o mare cantitate de dezinformare pe multe subiecte, în special în domeniile științei și sănătății. De atunci, supraîncărcarea cu informații continuă, iar mulți oameni sunt pe bună dreptate confuzi din cauza unui val de informații contradictorii despre sănătate. Chiar și sfaturile experților sunt adesea contradictorii.

În plus, unii distorsionează uneori în mod intenționat rezultatele cercetărilor pentru a promova o anumită agendă. De exemplu, fosfatul trisodic este un aditiv alimentar comun în prăjituri și fursecuri, folosit pentru a îmbunătăți textura și a preveni alterarea, dar influencerii exploatează faptul că substanța este folosită și în vopsele și produse de curățenie pentru a sugera că este dăunătoare sănătății.

Detalii
Scris de: Aimee Pugh Bernard
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 02 Februarie 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Antimicrobienele sunt peste tot, dar pentru sănătatea noastră ar trebui să controlăm utilizarea acestora

Într-o lume tot mai obsedată de curățenie, folosirea substanțelor antimicrobiene a devenit o practică obișnuită. De la săpunuri și produse cosmetice la spray-uri de curățare și produse pentru menstruație, acestea promit să ne protejeze „ucigând 99,9% din bacterii”. Dar aceste produse vin cu un cost ascuns: nu vizează doar germenii dăunători, ci și bacteriile benefice, esențiale pentru sănătatea noastră.  

Detalii
Scris de: Anastasia A. Theodosiou și Chrissie Jones
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 26 Ianuarie 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Cum afectează tutunul celulelor corpului

Tatăl meu a fumat pipă o vreme, iar îmi amintesc foarte bine acea substanță neagră și lipicioasă – gudronul – care se aduna pe filtrul dispozitivului. Acum, imaginează-ți această substanță ajungând în plămânii tăi și acoperindu-le pereții. Imaginea este cel puțin neplăcută.  

Având la dispoziție nenumărate studii despre efectele utilizării tutunului, n-ar trebui să avem dificultăți în a ne convinge pe noi înșine și pe alții cât de nociv este acesta. Celulele care alcătuiesc țesuturile, organele și sistemele corpului nostru sunt sensibile la efectele agenților toxici externi, mulți dintre aceștia regăsindu-se în tutun.  

Mulți fumători nu doar că acceptă acest lucru, ci ignoră și pericolul serios pe care îl reprezintă pentru cei din jur.  

În acest articol, vom urmări fumul de tutun pe măsură ce intră și călătorește prin corpul nostru, de la gură la plămâni, celule și până la sistemul nervos. La fiecare pas, vom observa efectele dovedite științific pe care le are asupra corpului nostru la nivel microscopic, celular.

Detalii
Scris de: Guillermo López Lluch
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 19 Ianuarie 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Consumul redus de alcoolul și riscul de cancer. Cele patru mecanisme de generare a cancerului 

În aceste zile în SUA (și în restul lumii, la cum se preiau știrile din SUA de către agențiile de presă de pretutindeni) se vorbește masiv despre cum alcoolul este responsabil de apariția cancerului la om, indiferent de cantitatea de alcool consumat (desigur, cu risc mai mare pe măsură ce crește cantitatea consumată). Chirurgul general al SUA (eng. The US Surgeon General) anunță la TV că recomandă înscrierea pe sticlele de alcool mesaje asemănătoare celor de pe pachetele de țigări.

Prin urmare, consumul de alcool începe să fie prezentat în mod similar cu fumatul. Rezultatele studiilor efectuate pe grupuri mari de persoane ar arăta că, pe parcursul vieții, la un consum de 2 băuturi pe zi, femeile prezintă un risc de a dezvolta cancer de 21,8%, iar bărbații de 13,1%.

Interesant este că datele publicate recent în SUS sunt, totuși, contradictorii... Concluziile chirurgului general sunt în anumite aspecte diferite de cele prezentate recent într-un raport al National Academies - Sciences, Engineering and Medicine.

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 07 Ianuarie 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Cum vom arăta în 50.000 de ani?

Schimbări genetice cauzate de preferințe culturale, migrație sau evenimente întâmplătoare continuă să modifice genomul uman. E drept, astăzi evoluția omului pare a fi mai puțin despre supraviețuire și mai mult despre succesul reproductiv.

Dar, bazându-ne pe ce știm, aspecte culturale și tehnologice, cum va arăta omul peste 50 de mii de ani?

Detalii
Scris de: Iosif A.
Categorie: Evoluţionism
Creat: 04 Ianuarie 2025
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

De ce ne îmbolnăvim/ răcim mai ușor și mai des iarna?

Probabil vi s-a spus de multe ori: „Nu ieși iarna afară cu părul ud sau fără haină, că vei răci!”. Acest lucru nu este chiar adevărat. Ca în cazul multor lucruri, realitatea este mai complicată. Iată care este diferența: frigul nu este motivul pentru care răcim, dar este adevărat că vremea rece face mai ușoară contractarea virusurilor respiratorii, care provoacă răceala și gripa. Cercetările arată, de asemenea, că temperaturile scăzute sunt asociate cu rate mai ridicate de Covid-19, informează 360medical.ro.

În calitate de profesor de asistență medicală cu experiență în domeniul sănătății publice, Libby Richards de la Universitatea Purdue este deseori întrebată despre răspândirea bolilor infecțioase, inclusiv despre relația dintre frig și răceală. Iată ce spune aceasta că se întâmplă de fapt.

Detalii
Scris de: Beatrice Popa
Categorie: Alimentaţie-Sănătate
Creat: 21 Decembrie 2024
Twitter
Tweet
Facebook
Share
Reddit
Share in Reddit

Subcategorii

Corpul omenesc. Funcţionare, boli şi remedii

Evoluţionism

Concepte fundamentale din biologie

Genetică

Alimentaţie-Sănătate

Pagina 1 din 74

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Citește și:

  • Materiile fecale
  • Efectele usturoiului asupra vampirilor :)
  • Ce ingrediente conțin Chicken McNuggets (McDonald's)?
  • Sunt produsele afumate crude sau le putem considera gătite?
  • Teoria generaţiei spontane
  • Pericardita cronică constrictivă


Citește gratuit cartea.
Clic pe imagine.

FLASH SCIENCE:

Inteligența artificială devine tot mai puternică, dar „halucinațiile” ei se înrăutățesc

Noile versiuni ale softurilor de IA de tip LLM, care vin cu opțiunea „raționează”, dezvoltate de marile companii de tehnologie, produc informații incorecte tot mai frecvent. Nici măcar companiile nu știu de ce.

Cum să-ți îmbunătățești colesterolul

Colesterol total: Redu consumul de alimente prăjite și de tip fast-food. Limitează carnea roșie la nu mai mult de 1–3 ori pe săptămână. Alege produse lactate cu conținut redus de grăsimi și carne slabă, cum ar fi puiul și peștele. Crește consumul de fructe, legume, cereale integrale și leguminoase.

Într-o variantă moderată, populația României se va reduce cu circa un milion de oameni la fiecare 10 ani

Conform estimărilor ONU, foarte posibil, în anul 2100 România va avea o populație de doar 10,7 milioane. Dar există și o variantă mai pesimistă... 

Soyuz MS-26, abia decuplată de SSI, în drum către sol

Nava spațială Soyuz MS-26 este surprinsă în timp ce se îndepărtează de Stația Spațială Internațională (SSI), la scurt timp după desprinderea de aceasta, pe 19 aprilie 2025. 

CE CĂRȚI CITESC:

• What kind of creatures are we? de Noam Chomsky (02.01.25)

Tag:   carti-note-lectura 

›› NEWSLETTER (lunar)
Scientia Q&A  || Forum
YouTube || Facebook     
⇒ Scrie pe Scientia
Contact || T&C || RSS
© 2008-2024 Scientia.ro