Suntem înconjurați de evenimente aleatorii. Va crește sau va scădea bursa mâine? Va fi executat următorul penalty dintr-un meci de fotbal spre stânga sau spre dreapta? Va fi câștigător, în sfârșit, biletul tău de loterie?
Adesea nu trăim aceste evenimente ca pe niște întâmplări izolate, ci ca pe o parte a unei secvențe. În aceste secvențe, creierul nostru tânjește după certitudine și tipare.
Uneori există într-adevăr un sens în tiparele pe care le observăm. Dar de multe ori doar interpretăm greșit aleatoriul.
- Detalii
- Scris de: Milad Haghani
- Categorie: Matematica
Apa micelară, un produs găsit în supermarketuri, farmacii și în băile oamenilor din întreaga lume, este folosită în mod obișnuit pentru îndepărtarea machiajului. Este un demachiant foarte eficient, iar mulți oameni o consideră esențială în rutina lor de îngrijire a pielii.
Deci, ce este apa micelară și de ce este atât de bună la îndepărtarea machiajului și a cremei de protecție solară? Iată explicația științifică.
- Detalii
- Scris de: Daniel Elridge
- Categorie: Chimie
În România, în 2023, 47% dintre persoanele cu vârste între 25 și 34 de ani erau necăsătorite, iar 2,5% divorțate. 13,6% dintre cei între 35 și 49 erau necăsătoriți, iar 6,2% divorțate (INSSE, pg.79). Tot în 2023, 46,4% dintre adulții americani erau singuri.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Flash-science
O metaanaliză recentă, publicată în Nature Medicine, care a inclus circa două milioane de persoane, a asociat medicamentele de slăbit tip Ozempic sau Wegovy cu o sănătate cardiacă mai bună, mai puține infecții, un risc mai scăzut de abuz de substanțe și mai puține cazuri de demență.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Flash-science
Reprezentare Sun Tzu, era Qing (credit: wikipedia.org)
A cita din „Arta războiului”, un vechi manual chinez de strategie militară ce datează din secolul al V-lea î.Hr., a devenit un clișeu. Din păcate, este astăzi utilizat adesea de adolescenții rebeli, guru din domeniul managementului și de iubiții pseudo-intelectuali.
Din această cauză, cartea a devenit parte a șirurile nesfârșite de ironii care stau la baza culturii Internetului. Diverse meme fac referire la faimoasele sale citate, precum „Cunoaște-ți dușmanul; cunoaște-te pe tine însuți” sau „Nu presa prea tare un dușman disperat”, dar, în același timp, iau în derâdere această tendință de a o cita excesiv.
- Detalii
- Scris de: Jamie Q. Roberts
- Categorie: Cultură-economie
Un studiu clinic publicat la începutul anului 2024 a arătat că oțetul de mere este asociat cu reduceri semnificative ale greutății și circumferinței taliei la 120 de tineri supraponderali și obezi.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Flash-science
„Singurul lucru mai periculos decât dorința de a salva o altă persoană — o dorință riscantă, adesea confundată cu iubirea — este dorința de a te salva pe tine însuți, de a te menaja de dezamăgirea, suferința și pierderea inseparabile de condiția de a fi o ființă cu speranțe și dorințe care se ciocnesc constant de realitate, de indiferența timpului și a hazardului, de speranțele și dorințele opuse ale altora.
- Detalii
- Scris de: Maria Popova
- Categorie: Cultură-economie
Alimentele pe care le consumăm nu ne hrănesc doar pe noi, ci și bacteriile intestinale, care produc compuși ce pot influența direct modul în care sunt exprimate genele, având în cele din urmă influență asupra sănătății noastre.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Flash-science
Timpul pare să treacă mai încet când călătorim în locuri necunoscute. O săptămână într-o țară străină pare mult mai lungă decât o săptămână petrecută acasă.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Flash-science
În timpul celui De-al Doilea Război Mondial britanicii au descoperit că piloții naziști foloseau metamfetamină pentru a înlătura oboseala și nu a adormi în carlingă. Un medicament asemănător, dextroamfetamina, a fost utilizat de majoritatea piloților implicați în bombardamentele inițiale ale forțelor irakiene în conflictul din Kuwait.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Flash-science
Mai jos găsiți traducerea celui de-al doilea capitol („Void and compensation”) din cartea lui Simone Weil „Gravity and grace”.
„A face rău cuiva înseamnă a primi ceva de la acea persoană. Ce anume? Ce am câștigat atunci când am făcut rău? Am câștigat în importanță. Ne-am extins. Am umplut un gol din noi înșine, creând unul în altcineva.”
Mecanica umană. Oricine suferă încearcă să comunice suferința sa (fie prin a face rău altcuiva, fie prin a trezi mila celorlalți) pentru a o diminua, iar în acest fel reușește cu adevărat să o reducă.
În cazul unui om aflat în abis, pe care nimeni nu-l compătimește și care nu are puterea de a face rău nimănui (dacă nu are un copil sau o ființă care îl iubește), suferința rămâne în interior și îl otrăvește.
Acesta este un imperativ, precum gravitația. Cum ne putem elibera?
- Detalii
- Scris de: Simone Weil
- Categorie: Cultură-economie
Lingvist, profesor, filozof și intelectual cu o masivă prezență publică, Noam Chomsky a avut o influență semnificativă din punct de vedere intelectual și moral asupra societății americane, dar și a lumii intelectuale, în ansamblu.
Imagine din timpul dezbaterii din anul 1971 dintre filozoful francez Michel Foucault (stânga) şi Noam Chomsky (dreapta)
Noam Chomsky, unul dintre cei mai faimoși și respectați intelectuali din lume, a împlinit 96 de ani pe 7 decembrie 2024. Timp de mai bine de jumătate de secol o mulțime de oameni i-au citit lucrările într-o varietate de limbi, iar mulți s-au bazat pe comentariile și interviurile sale pentru a avea informații despre dezbaterile intelectuale și evenimentele actuale.
- Detalii
- Scris de: Robert F. Barsky
- Categorie: Cultură-economie
Șansele copiilor de a deveni inventatori variază semnificativ în funcție de caracteristicile de la naștere, precum rasa, sexul și clasa socioeconomică a părinților.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Flash-science
TikTokul meu e plin de influenceri care îmi spun că ar trebui să fiu stoic. Probabil înțelegeți prin termenul „stoic” o persoană care trece prin greutăți păstrându-și tăria de caracter, calmul și fără să se plângă vreodată. Dar un stoic este și cineva care aderă la școala filosofică a stoicismului.
- Detalii
- Scris de: Matthew Duncombe
- Categorie: Cultură-economie
Un factor crucial al avantajului istoric al Statelor Unite față de concurenții săi în productivitate, în special în sectorul industrial, nu a fost rata scăzută a impozitelor sau veniturile corporative astronomice, ci avansul său în educație. Accesul „aproape universal” la educația secundară atins în Statele Unite în anii 1950 nu a fost realizat în Germania, Franța și Japonia până în anii 1980 și 1990.
Cartea „Nature, Culture, and Inequality” a lui Thomas Piketty este o lucrare de mici dimensiuni care abordează o problemă de mare importanță: este naturală inegalitatea socială pe care o observăm zilnic?
Bazându-se pe date economice istorice din întreaga lume, Piketty descrie o tendință începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, către o egalitate politică și socio-economică mai mare. Aceasta a fost deosebit de evidentă în țările occidentale între aproximativ 1914 și 1980. Totuși, din acel moment, această tendință a încetinit considerabil.
- Detalii
- Scris de: Christopher Pollard
- Categorie: Cultură-economie