Agenția Spațială Europeană (European Spatial Agency - ESA) a publicat de curând imagini satelitare și un videoclip cu Delta Dunării, în care descrie, pe scurt această zonă geografică a României. Este parte din proiectul „Pământul din spațiu”. Merită urmărit clipul, de nici 4 minute.


Raportul dintre diametrul universului observabil şi gaura neagră care s-ar forma după ce am pune împreună toţi atomii din univers

Cei mai vechi fotoni care ajung pe Terra din adâncimile universului au 13,8 miliarde ani, avându-și originea în Big Bang. Dar acești fotoni poartă informație despre obiecte cosmice situate „acum” la 46,1 miliarde ani-lumină. Cum e posibil? Pentru că universul este în continuă expansiune. Accelerată.

Nassim Nicholas Taleb, un gânditor original american de origine libaneză, cu o lungă experiență în domeniul financiar, faimos pentru cărțile sale recente și în special pentru conceptul de „lebădă neagră”, este unul dintre adversarii criptomonedelor. Acesta avertizează investitorii curenți ori potențiali în special cu privire la riscurile implicate de bitcoin și-și argumentează avertismentul prin ideile centrale ale propriilor sale teorii.

 
Autostrada Katy, Houston, SUA

Da, sigur... vei spune. Întâi să avem noi autostrăzi și după să discutăm despre asta :) Totuși... Un fenomen denumit „cerere indusă”, care nu este deloc dificil de înțeles și care a fost demonstrat în mai multe ocazii, arată că de multe ori drumuri mai mari înseamnă trafic mai intens, nu, cum te-ai aștepta, rezolvarea problemei traficului. Iată despre ce este vorba...

Sigur, e doar un exercițiu de imaginație, dar de ce să nu-l facem? Am ajuns la această întrebare pe când scriam articolul De ce să fii agnostic este cea mai înțeleaptă opțiune.

Să ne imaginăm că specia umană este, în fapt, o simulare pe calculator. Este o teorie excentrică, desigur, dar una care nu va putea fi exclusă definitiv niciodată. Dar nu asta e preocuparea noastră în acest articol.

Adam, Bogdan, Cristian, Daniel și Eugen, cinci prieteni, beau în restaurantul lor preferat. Patru dintre ei stau la o masă, iar unul stă separat, la o altă masă, pentru că lucrează la un roman, iar aici este locul în care are inspirație. Toți beau, dar băuturi diferite.

În aorcd cu cerceătri rceetne nu cnotazeă odriena ltieerolr din itneroiurl cuivtnieolr pnertu că ctiim cuivtne înrtgei, nu pe ltiere.

Ați reușit să citiți textul de mai sus? Dacă da, nu sunteți cu siguranță singurul. Da, știu, cel mai probabil ați mai văzut de câteva ori ceva asemănător pe Internet, cel mai probabil pe o rețea de socializare.

Adam a fost omorât de unul dintre prietenii săi. Vinovat este unul dintre următorii: Bogdan, Cristian, Daniel sau Eugen. Aceștia fac următoarele afirmații:


Terra oscilează în mod regulat (la 20,5 minute), ca urmare a activității sale interne

Vibrațiile”, pentru cine știe ce motiv obscur, sunt la modă în teoriile „new age” și medicina alternativă. Sigur, ideea este inspirată din știință, căci, într-adevăr, totul vibrează în univers, dar cum este cazul de cele mai multe ori, aceasta este apoi distorsionată prin golirea de sensul original și adăugarea de noi sensuri, pentru ca în final să avem un cu totul alt concept. Așadar, ce înseamnă că totul vibrează în univers?

 

Auzim că „energia vidul este în jurul nostru” ori că „energia vidului face ca universul să se extindă prin fluctuațiile cuantice”, pentru a ajunge rapid la „chakre energetice” și „vindecarea cuantică”. Sunt mulți confuzi cu privire la energia vidului, chiar și unii fizicieni. Așa că trebuie să lămurim subiectul!

Pe pași de dans ai unui tânăr îmbrăcat în „robot”, Elon Musk a anunțat pe 19 august că a decis să construiască un robot umanoid, „Tesla bot”, care va fi „prietenos” și care „va elimina sarcinile plictisitoare, repetitive și periculoase” ale omului. Sună bine, dar e mai complicat decât pare (și decât probabil crede Musk). Iată de ce.


Nebuloasa Laguna (pt o rezoluție superioară, click aici)
Credit: raze X - NASA/CXC/SAO; optic - Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona

Micile pete roz din imagine indică existența unor stele tinere, care eliberează cantități uriașe de raze X.

 

În fizică există multă matematică, așa cum ați observat fără îndoială. Dar care este diferența dintre matematica pe care o folosim pentru a descrie natura și natura însăși? Există vreo diferență? Sau s-ar putea să fie același lucru, adică totul este matematică?

Albușul oului își schimbă proprietățile fizice prin încălzire, iar la baza opacizării stă un principiu profund al mecanicii cuantice.

După deschiderea unei sticle de vin începe un proces rapid de oxidare. Vinul alb este mai rapid mai afectat decât cel roșu. Există unele soluții pentru încetinirea acestui proces.


Stephen Hawking

Unele dintre teoriile și ideile lui Stephen Hawking au revoluționat modul în care înțelegem lumea. Altele sunt încă în analiza fizicienilor.


În imagine este ʻOumuamua (reprezentare artist), un straniu obiectul interstelar, a călătorit prin sistemul nostru solar în 2017

Imaginația și creativitatea stau la baza științei. Dar uitați-vă la titlurile din mass-media și nu puteți scăpa de sentimentul că unii fizicieni s-au depășit pe sine...


Baterie pe hidrogen Upp. Folosește hidrogenul pentru a încărca telefonul mobil (până la 5 încărcări)

Ați auzit de „legea lui Moore”, care vine de la o predicție ciudată (la acea vreme) a lui Gordon Moore, unul dintre fondatorii Intel, din 1965, care într-un articol a afirmat că în următorii 10 ani numărul de componente ale circuitelor integrate se va dubla în fiecare an. A fost pesimist și timid - constatăm acum. Dar în ce privește bateriile, nu se va întâmpla ceva similar niciodată. Nu va fi nicio lege a lui Moore. Dar sunt speranțe de mai bine.

Bila va cădea cu accelerații diferite, căci vorbim de gravitații diferite, timpul fiind, așadar, diferit.

 

În aprilie acest an au apărut mai multe articole despre „dovezi puternice privind descoperirea unei noi particule subatomice ori a unei noi forțe”, pornind de la anumite anomalii în interacțiunile dintre miuoni (particule elementare din grupul „leptonilor” asemănătoare electronilor, adică au sarcină electrică negativă). Dar chiar există o a cincea forță, legată de miuon sau nu?

De câteva zile multiple publicații „quality” publică o poveste despre Lună și inundații severe. Cică Luna își modifică orbita din cauza unei „oscilații”, iar Terra „se va confrunta cu inundații severe în zonele de coastă”. Să vedem ce se întâmplă în fapt, că dacă Luna a luat-o razna, asta nu e bine cu siguranță și trebuie să știm!

Bucătar sau nu, sigur vei găsi aceste sfaturi utile.

Am citit toate mesajele postate în ultimele 30 de zile de diverși adolescenți pe site-ul tpu.ro. E suficient cât să-ți dai seama care sunt interesele acestora. Observi rapid cum aceleași mesaje, scrise în diverse forme, se repetă din nou și din nou. Nu știm cât de reprezentative sunt aceste mesaje pentru toată categoria adolescenților din România, dar probabil că sunt mulți care au întrebările care tot apar. Am făcut o selecție a celor mai reprezentative mesaje (40 la număr) și le-am redat mai jos.

„Cele cinci tibetane” reprezintă o serie de 5 exerciții fizice care asigură o minimă tonifiere a musculaturii și o minimă mobilitate a organismului.

Furtunile solare au afectat și vor mai afecta viața pe Terra. Unele sunt atât de puternice, încât sistemele electrice pot funcționa fără baterii, cum s-a întâmplat în 1859.

Cercetătorii au observat că femelele păianjen își devorează partenerii pe timpul împerecherii, dar această practică este departe de a fi o regulă. Iată o serie aspecte interesante despre văduva neagră.

Unii oameni visează să facă copii, alții visează să facă noi universuri. Dar de ce este nevoie pentru a crea un nou univers? Și dacă facem unul, ce facem cu el?

Femelele dintr-o specie de pești din Pacific se pot transforma în masculi, modificându-și dramatic forma corpului. Un pește din altă specie din Pacific deschide o scoică prin loviri repetate de o piatră, demonstrând o măiestrie neașteptată. Mai mulți pești clown muncesc în echipă pentru a muta o bucată de nucă de cocos în locul dorit.

Piața jocurilor de noroc are o evoluție explozivă în ultimii ani. Cu ce efecte?

Vorbim astăzi, în esenţă, despre diferenţa dintre conceptul de masă şi cel de greutate.

 

Noul sistem internațional de unități (SI) a intrat în vigoare pe 20 mai 2019. Iată cum sunt definite unitățile fundamentale și valorile constantelor universale prin care se definesc

Pe măsură ce guvernele lumii impun măsuri pentru  reducerea emisiilor poluante, industria aviatică va fi obligată să se adapteze.

La ce înălțime de sol se va situa o sfoară cu lungimea cu 1 m mai mare decât circumferința Terrei?

În urmă cu câteva zile (29 mai), Derek Muller, un tânăr care popularizează știința pe YouTube cu real succes, s-a arătat dispus să încerce o mașinărie a unui inventator, Rick Cavallaro, care susține că mecanismul inventat de el, adică o elice atașată în spatele vehiculului, permite deplasarea acestuia mai repede decât vântul. Ideea ar fi că atunci când vehiculul se mișcă sub acțiunea vântului, elicea are propriul ei rol, adăugând accelerație și făcând astfel ca deplasarea să fie mai rapidă decât a vântului.

Dacă tot intrați din când în când pe acest site, cum pronunțați numele site-ului când îl recomandați cuiva? A, nu-l recomandați? Păcat, că nici nu știți ce pierde respectivul / respectiva :)

Revenind... Pur și simplu citiți cuvântul ca pe orice cuvânt în limba română? Pentru că „scientia” este un cuvânt în limba latină care înseamnă „cunoaștere”, din care a derivat termenul „știință”, iar regulile de pronunție în latină nu sunt chiar ca în română, chiar dacă limba română este una care are multe în comun cu latina.


 Ar fi util dacă ne-ai sprijini cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro