Spune-ți opinia!

După deschiderea unei sticle de vin începe un proces rapid de oxidare. Vinul alb este mai rapid mai afectat decât cel roșu. Există unele soluții pentru încetinirea acestui proces.

Spune-ți opinia!


Stephen Hawking

Unele dintre teoriile și ideile lui Stephen Hawking au revoluționat modul în care înțelegem lumea. Altele sunt încă în analiza fizicienilor.

1 comentariu


În imagine este ʻOumuamua (reprezentare artist), un straniu obiectul interstelar, a călătorit prin sistemul nostru solar în 2017

Imaginația și creativitatea stau la baza științei. Dar uitați-vă la titlurile din mass-media și nu puteți scăpa de sentimentul că unii fizicieni s-au depășit pe sine...

Spune-ți opinia!


Baterie pe hidrogen Upp. Folosește hidrogenul pentru a încărca telefonul mobil (până la 5 încărcări)

Ați auzit de „legea lui Moore”, care vine de la o predicție ciudată (la acea vreme) a lui Gordon Moore, unul dintre fondatorii Intel, din 1965, care într-un articol a afirmat că în următorii 10 ani numărul de componente ale circuitelor integrate se va dubla în fiecare an. A fost pesimist și timid - constatăm acum. Dar în ce privește bateriile, nu se va întâmpla ceva similar niciodată. Nu va fi nicio lege a lui Moore. Dar sunt speranțe de mai bine.

1 comentariu

Bila va cădea cu accelerații diferite, căci vorbim de gravitații diferite, timpul fiind, așadar, diferit.

Spune-ți opinia!

 

În aprilie acest an au apărut mai multe articole despre „dovezi puternice privind descoperirea unei noi particule subatomice ori a unei noi forțe”, pornind de la anumite anomalii în interacțiunile dintre miuoni (particule elementare din grupul „leptonilor” asemănătoare electronilor, adică au sarcină electrică negativă). Dar chiar există o a cincea forță, legată de miuon sau nu?

Spune-ți opinia!

De câteva zile multiple publicații „quality” publică o poveste despre Lună și inundații severe. Cică Luna își modifică orbita din cauza unei „oscilații”, iar Terra „se va confrunta cu inundații severe în zonele de coastă”. Să vedem ce se întâmplă în fapt, că dacă Luna a luat-o razna, asta nu e bine cu siguranță și trebuie să știm!

1 comentariu

Bucătar sau nu, sigur vei găsi aceste sfaturi utile.

Spune-ți opinia!

Am citit toate mesajele postate în ultimele 30 de zile de diverși adolescenți pe site-ul tpu.ro. E suficient cât să-ți dai seama care sunt interesele acestora. Observi rapid cum aceleași mesaje, scrise în diverse forme, se repetă din nou și din nou. Nu știm cât de reprezentative sunt aceste mesaje pentru toată categoria adolescenților din România, dar probabil că sunt mulți care au întrebările care tot apar. Am făcut o selecție a celor mai reprezentative mesaje (40 la număr) și le-am redat mai jos.

Spune-ți opinia!

„Cele cinci tibetane” reprezintă o serie de 5 exerciții fizice care asigură o minimă tonifiere a musculaturii și o minimă mobilitate a organismului.

Spune-ți opinia!

Furtunile solare au afectat și vor mai afecta viața pe Terra. Unele sunt atât de puternice, încât sistemele electrice pot funcționa fără baterii, cum s-a întâmplat în 1859.

Spune-ți opinia!

Cercetătorii au observat că femelele păianjen își devorează partenerii pe timpul împerecherii, dar această practică este departe de a fi o regulă. Iată o serie aspecte interesante despre văduva neagră.

Spune-ți opinia!

Unii oameni visează să facă copii, alții visează să facă noi universuri. Dar de ce este nevoie pentru a crea un nou univers? Și dacă facem unul, ce facem cu el?

Spune-ți opinia!

Femelele dintr-o specie de pești din Pacific se pot transforma în masculi, modificându-și dramatic forma corpului. Un pește din altă specie din Pacific deschide o scoică prin loviri repetate de o piatră, demonstrând o măiestrie neașteptată. Mai mulți pești clown muncesc în echipă pentru a muta o bucată de nucă de cocos în locul dorit.

Spune-ți opinia!

Piața jocurilor de noroc are o evoluție explozivă în ultimii ani. Cu ce efecte?

Spune-ți opinia!

Vorbim astăzi, în esenţă, despre diferenţa dintre conceptul de masă şi cel de greutate.

 

Spune-ți opinia!

Noul sistem internațional de unități (SI) a intrat în vigoare pe 20 mai 2019. Iată cum sunt definite unitățile fundamentale și valorile constantelor universale prin care se definesc

Spune-ți opinia!

Pe măsură ce guvernele lumii impun măsuri pentru  reducerea emisiilor poluante, industria aviatică va fi obligată să se adapteze.

1 comentariu

La ce înălțime de sol se va situa o sfoară cu lungimea cu 1 m mai mare decât circumferința Terrei?

Spune-ți opinia!

În urmă cu câteva zile (29 mai), Derek Muller, un tânăr care popularizează știința pe YouTube cu real succes, s-a arătat dispus să încerce o mașinărie a unui inventator, Rick Cavallaro, care susține că mecanismul inventat de el, adică o elice atașată în spatele vehiculului, permite deplasarea acestuia mai repede decât vântul. Ideea ar fi că atunci când vehiculul se mișcă sub acțiunea vântului, elicea are propriul ei rol, adăugând accelerație și făcând astfel ca deplasarea să fie mai rapidă decât a vântului.

Spune-ți opinia!

Dacă tot intrați din când în când pe acest site, cum pronunțați numele site-ului când îl recomandați cuiva? A, nu-l recomandați? Păcat, că nici nu știți ce pierde respectivul / respectiva :)

Revenind... Pur și simplu citiți cuvântul ca pe orice cuvânt în limba română? Pentru că „scientia” este un cuvânt în limba latină care înseamnă „cunoaștere”, din care a derivat termenul „știință”, iar regulile de pronunție în latină nu sunt chiar ca în română, chiar dacă limba română este una care are multe în comun cu latina.

Spune-ți opinia!

Ieri am văzut următoarea scenă: un vecin cu doi copii, a cărui mașină stătuse în parcare sub incidența directă a razelor solare vreme de câteva ore, dăduse drumul la aerul condiționat din mașină, iar ei stăteau afară, lângă mașină, așteptând ca interiorul habitaclului mașinii să se răcească.

Sigur, după o vreme temperatura din mașină se va răci și astfel. Dar există o metodă simplă prin care aduci în câteva secunde temperatura din mașină la nivelul temperaturii de afară.

Spune-ți opinia!

Țările care controlează rezervele de petrol ale lumii au, în multe cazuri, o putere economică și geopolitică disproporționată față de alte state. Pentru că țițeiul este combustibilul pe care funcționează economia globală. O treime din energia produsă pe glob vine din petrol, incomparabil mai mult decât orice altă sursă de energie.

Spune-ți opinia!
3 comentarii

Companiile de curierat au avut mult de muncă în perioada pandemiei și cred că mulți dintre noi au rămas cu obiceiul format în lunile anterioare de a comanda produse prin Internet (care vin prin curieri). Aceste companii, cel puțin în parte, te anunță că „Livrăm azi comanda...”. Azi...

E o problemă. Pentru că „azi” înseamnă mult. Și „azi” vine cu ceva disconfort.

Spune-ți opinia!

În special în orașele aglomerate aplicațiile de navigație prin satelit sunt utile și utilizate. Sigur, sunt de ajutor și în călătorii lungi, dar cum ai nevoie de ele zi de zi într-un oraș ca Bucureștiul, mă concentrez în special pe nevoile ce decurg din astfel de  călătorii.

Iată ce mi-ar plăcea să aibă o aplicație de navigație a viitorului:

Spune-ți opinia!

Imaginea de mai sus, precum și cea de mai jos - îl reprezintă, într-adevăr, pe faimosul cercetător Nikola Tesla în laboratorul său din Colorado Springs. Doar că acestea nu sunt pur și simplu fotografii ale lui Tesla în timpul experimentelor. Dacă ar fi stat acolo pe timpul descărcărilor electrice de mare putere, cum se vede în imagini, ar fi murit instantaneu.

3 comentarii

 

În 2015 Horia-Roman Patapievici a publicat o carte intitulată „Partea nevăzută decide totul”. În penultimul capitol, „Spiritul și legea”, în prima parte, vorbește despre marele logician german Kurt Gödel (1906-1978), faimos în special pentru lucrarea sa publicată în 1931, la doar 25 de ani, „Despre propoziţiile indecidabile din Principia Mathematica şi ale sistemelor înrudite între ele”, care a dat peste cap lumea matematicii. Gödel a arătat, printre altele, că matematica este incompletă, ceea ce a reprezentat un adevărat șoc la acea vreme, când se aprecia că matematica era ultimul „refugiu” al certitudinii.

Dar altul este subiectul articolului de față. Patapievici spune că Gödel a creat o teoremă care a demonstrat nici mai mult, nici mai puțin decât existența lui Dumnezeu. Știam preocuparea gânditorului român pentru astfel de demonstrații; am fost curios cum o interpretează pe cea a lui Gödel.

1 comentariu

Să credem că există viață pe altă planetă nu este chiar o nebunie, dacă ce știm despre apariția și evoluția vieții este adevărat. Universul este atât de mare, încât este literalmente imposibil să nu fie multiple alte planete care să îndeplinească toate condițiile pentru apariția și susținerea vieții. Dar dacă există viață pe altă planetă, de ce nu am găsit-o încă? Ori am găsit-o? Ori de ce nu ne-au găsit „ei” pe noi? Iată o serie de cazuri celebre în care am crezut (iar unii încă mai cred) că am descoperit extratereștri.

Spune-ți opinia!


Gigantopithecus (reprezentare grafică)

De la Omul de Neanderthal la Lucy, descoperirile hominizilor antici ne oferă o fereastră în trecut. Dar a fost o provocare pentru cercetători să descopere cum anume a evoluat specia noastră, Homo sapiens, din strămoșii noștri mai îndepărtați, care au trăit în urmă cu peste 7 milioane de ani.


 Ar fi util dacă ne-ai sprijini cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro