Spune-ți opinia!

După deschiderea unei sticle de vin începe un proces rapid de oxidare. Vinul alb este mai rapid mai afectat decât cel roșu. Există unele soluții pentru încetinirea acestui proces.

Spune-ți opinia!


Stephen Hawking

Unele dintre teoriile și ideile lui Stephen Hawking au revoluționat modul în care înțelegem lumea. Altele sunt încă în analiza fizicienilor.

Spune-ți opinia!

Impulsuri laser de mare energie direcționate asupra unei ținte materiale pot genera jeturi de particule și antiparticule, dar și de raze gama, care să ne ajute să studiem procesele ce au loc în apropierea stelelor neutronice. Un astfel de studiu ar putea fi realizat la ELI-NP în România.

1 comentariu


În imagine este ʻOumuamua (reprezentare artist), un straniu obiectul interstelar, a călătorit prin sistemul nostru solar în 2017

Imaginația și creativitatea stau la baza științei. Dar uitați-vă la titlurile din mass-media și nu puteți scăpa de sentimentul că unii fizicieni s-au depășit pe sine...

1 comentariu

Insulina a fost descoperită acum 100 de ani, dar a fost nevoie de mai multe descoperiri pentru a obține un tratament pentru diabet.

Spune-ți opinia!


Baterie pe hidrogen Upp. Folosește hidrogenul pentru a încărca telefonul mobil (până la 5 încărcări)

Ați auzit de „legea lui Moore”, care vine de la o predicție ciudată (la acea vreme) a lui Gordon Moore, unul dintre fondatorii Intel, din 1965, care într-un articol a afirmat că în următorii 10 ani numărul de componente ale circuitelor integrate se va dubla în fiecare an. A fost pesimist și timid - constatăm acum. Dar în ce privește bateriile, nu se va întâmpla ceva similar niciodată. Nu va fi nicio lege a lui Moore. Dar sunt speranțe de mai bine.

1 comentariu

Bila va cădea cu accelerații diferite, căci vorbim de gravitații diferite, timpul fiind, așadar, diferit.

Spune-ți opinia!

 

În aprilie acest an au apărut mai multe articole despre „dovezi puternice privind descoperirea unei noi particule subatomice ori a unei noi forțe”, pornind de la anumite anomalii în interacțiunile dintre miuoni (particule elementare din grupul „leptonilor” asemănătoare electronilor, adică au sarcină electrică negativă). Dar chiar există o a cincea forță, legată de miuon sau nu?

Spune-ți opinia!


Lumina galaxiilor înconjoară o gaură neagră o dată sau de mai multe ori, în funcție de cât de aproape este, rezultatul fiind că vedem o galaxiei în mai multe direcții (imagini multiple). Credit imagine: Peter Laursen

Razele de lumină care provin de la galaxii îndepărtate în apropierea găurilor negre pot să se rotească în jurul acesteia de mai multe ori, datorită deformării spațiu-timpului, astfel încât observăm mai multe imagini ale aceleași galaxii.

5 comentarii

 

Luați-vă o cafea (articolul are 20 de puncte) și să vedem de ce mulți români sunt condamnați încă dinainte de a se îmbolnăvi.

Spune-ți opinia!

De câteva zile multiple publicații „quality” publică o poveste despre Lună și inundații severe. Cică Luna își modifică orbita din cauza unei „oscilații”, iar Terra „se va confrunta cu inundații severe în zonele de coastă”. Să vedem ce se întâmplă în fapt, că dacă Luna a luat-o razna, asta nu e bine cu siguranță și trebuie să știm!

1 comentariu

Bucătar sau nu, sigur vei găsi aceste sfaturi utile.

Spune-ți opinia!

Furtunile solare au afectat și vor mai afecta viața pe Terra. Unele sunt atât de puternice, încât sistemele electrice pot funcționa fără baterii, cum s-a întâmplat în 1859.

Spune-ți opinia!

Care este viteză expansiunii universului? Metode diferite dau rezultate diferite... Gigantele roșii oferă posibilitatea unei măsurători suplimentare.

Spune-ți opinia!

Cercetătorii au observat că femelele păianjen își devorează partenerii pe timpul împerecherii, dar această practică este departe de a fi o regulă. Iată o serie aspecte interesante despre văduva neagră.

Spune-ți opinia!

Unii oameni visează să facă copii, alții visează să facă noi universuri. Dar de ce este nevoie pentru a crea un nou univers? Și dacă facem unul, ce facem cu el?

Spune-ți opinia!

Pentru prima data au fost măsurate unde gravitaționale care provin de la sisteme ce conțin o gaură neagră și o stea de neutroni. Aceste unde gravitaționale ne pot ajuta să înțelegem mai bine stelele de neutroni, dar și distribuția găurilor negre și a sistemelor de acest gen în univers.

 

Spune-ți opinia!

Femelele dintr-o specie de pești din Pacific se pot transforma în masculi, modificându-și dramatic forma corpului. Un pește din altă specie din Pacific deschide o scoică prin loviri repetate de o piatră, demonstrând o măiestrie neașteptată. Mai mulți pești clown muncesc în echipă pentru a muta o bucată de nucă de cocos în locul dorit.

Spune-ți opinia!

O cercetare a razelor cosmice efectuată pe SSI a observat că nucleele atomilor de fier se comportă diferit de cele ale altor atomi.

Spune-ți opinia!

Piața jocurilor de noroc are o evoluție explozivă în ultimii ani. Cu ce efecte?

2 comentarii

O problemă dificilă de matematică spune că urmând 2 reguli simple toate numerele inițiale ajung la 1.

Spune-ți opinia!

Pe măsură ce guvernele lumii impun măsuri pentru  reducerea emisiilor poluante, industria aviatică va fi obligată să se adapteze.

Spune-ți opinia!

Doi cercetători au propus construirea unui accelerator pe Lună, care să atingă energii de o mie de ori mai mari decât cele de la LHC.

Spune-ți opinia!

În urmă cu câteva zile (29 mai), Derek Muller, un tânăr care popularizează știința pe YouTube cu real succes, s-a arătat dispus să încerce o mașinărie a unui inventator, Rick Cavallaro, care susține că mecanismul inventat de el, adică o elice atașată în spatele vehiculului, permite deplasarea acestuia mai repede decât vântul. Ideea ar fi că atunci când vehiculul se mișcă sub acțiunea vântului, elicea are propriul ei rol, adăugând accelerație și făcând astfel ca deplasarea să fie mai rapidă decât a vântului.

Spune-ți opinia!

Dacă tot intrați din când în când pe acest site, cum pronunțați numele site-ului când îl recomandați cuiva? A, nu-l recomandați? Păcat, că nici nu știți ce pierde respectivul / respectiva :)

Revenind... Pur și simplu citiți cuvântul ca pe orice cuvânt în limba română? Pentru că „scientia” este un cuvânt în limba latină care înseamnă „cunoaștere”, din care a derivat termenul „știință”, iar regulile de pronunție în latină nu sunt chiar ca în română, chiar dacă limba română este una care are multe în comun cu latina.


 Ar fi util dacă ne-ai sprijini cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro