Spune-ți opinia!
Pentru iubitorii de natură și animale explore.org poate fi un excelent mijloc de relaxare și satisfacere a unor curiozități privind viața unor animale în habitatul lor natural. Site-ul oferă imagini de la sute de camere montate în diverse locuri ale globului, transmițând online. Pentru copii, dar nu numai, mi se pare un loc excelent de aterizat din când în când.
1 comentariu

TikTok este o aplicație de socializare pentru telefonul mobil ce are ca țintă publicul tânăr. Are peste 800 milioane de utilizatori la data scrierii articolului și este una dintre cele mai instalate aplicații din lume. Este deținută de compania chineză ByteDance.

În prezent are destul probleme prin anumite țări ale lumii, motivația principală fiind aceea că ar reprezenta o amenințare pentru securitatea națională (prin folosirea datelor personale ale utilizatorilor de către statul chinez). În India a fost interzisă, iar în SUA se negociază vânzarea către o companie IT americană(probabil Microsoft) o componentă a TikTok (cea care gestionează utilizatorii americani), ca urmare a interdicției aplicației în SUA începând cu 15 septembrie anul curent.

Dar ce face această aplicație să aibă un așa mare succes?

Spune-ți opinia!

Una dintre metode, prin care nu-i observi direct, dar le identifici prezența în corp, este de natură biochimică, așa cum se întâmplă astăzi cu noul coronavirus: se iau probe de țesut, iar în laborator se identifică prezența sau nu în organism a virusului. Dar nu-l vezi „cu ochii tăi”. În fapt, este foarte dificilă observarea directă a virusului, dată fiind mărimea acestuia.

Așa mic cum este, cu tehnologia potrivită, virusul poate fi totuși observat în mod direct. Dar cât de mic este? Sigur, mărimea variază, dar dacă e să stabilim o mărime medie, am ajunge undeva la 150 de nanometri (0,00015 milimetri). Și pentru că sunt așa de mici, o celulă umană pare enormă (care are circa 0,1 mm - fiind, așadar, de circa 1.000 de ori mai mare).

Spune-ți opinia!

Am scris cu ceva vreme în urmă alte două articole despre aparatul de aer condiționat. Unul în care am explicat cum funcționează aparatul de aer condiționat (>link<) și altul în care am arătat cum este efectiv înlăturată căldura dintr-o încăpere (ce se întâmplă la nivel molecular) pe timpul funcționării aparatului de aer condiționat (>link<). În acest articol vrem să lămurim care este, în fapt, diferența dintre modul „dezumidificare” (eng. dry) și modul „răcire” (eng. cool).

Spune-ți opinia!

Am instalat acum câteva zile pe telefonul personal (un iPhone) aplicația Bitdefender Mobile Security for IOS (există și versiune pentru Android). Recunosc că nu am avut niciun soft de protecție a datelor pe telefon în ultima vreme; motivul este că, din câte mi-am dat seama, diversele softuri antivirus sunt cam inutile. Între timp, tehnologia a mai evoluat, iar soluțiile de securitate au venit cu opțiuni noi.

Una peste alta, experiența de până acum a fost ok. Iată ce face aplicația și care sunt opțiunile.

Spune-ți opinia!


Tânără purtând mască tip N95

Suntem în epoca marelui virus, iar, între timp, masca facială a devenit obligatorie. Sunt mai multe tipuri de măști disponibile pe piață, unele destinate publicului larg, altele destinate personalului medical, alte care pot fi folosite de ambele categorii.

Ce diferențiază aceste măști? Sunt mai mulți indicatori care sunt luați în calcul atunci când comparăm diversele măști care există pe piață, cum ar fi: numărul de straturi, protecția împotriva bacteriilor, dimensiunea particulelor filtrate, nivelul de etanșeitate pe care-l asigură, eficiența filtrării particulelor de praf și altele.

Pe scurt, dacă o să intrați pe un site care comercializează măști, ați putea da peste următoarele tipuri de mască: masca facială simplă (3 straturi, cu o eficiență filtrare > 80% și filtrare particule de până la 3 microni), masca medicală tip I (3 straturi, eficiență filtrare > 95% și filtrare particule de până la 3 microni), masca medicală tip II (3 straturi, eficiență filtrare > 98% și filtrare particule de până la 3 microni), masca tip KN95, FFP2, N95 (4 straturi, eficiență filtrare > 94% și filtrare particule de până la 0,3 microni) și masca tip KN99, FFP3, N99 (4 straturi, eficiență filtrare > 99% și filtrare particule de până la 0,3 microni).

1 comentariu

 

Suntem la mai bine de 100 de ani de când zburăm cu avionul, dar o explicație exhaustivă a modului în care un avion se ridică și stă în aer încă nu există. Două teorii oferă o bună parte din răspuns, dar niciuna o explicație completă: 1) teorema lui Bernoulli; 2) principiul al III-lea al mecanicii (al acţiunii și reacţiunii). Inclusiv Einstein și-a „încercat norocul” în a explica zborul avioanelor, fără prea mare succes. Contribuții recente încearcă să acopere golurile din cele două teorii, dar dacă acestea lămuresc pe deplin problema este încă subiect de dezbatere.

Spune-ți opinia!

Culoare, sunet, miros, gust, senzaţii tactile - toate sunt rezultatul procesării cerebrale a datelor furnizate de simţurile noastre. Spunem că un măr este roşu, dar mărul nu are o culoare în sine. Culoarea este o chestiune de interpretare omenească, nu o proprietate a lucrurilor. Un extraterestru nu va vedea un măr roșu ca fiind roșu, pentru că roșul reprezintă o experiență subiectivă omenească (nu se poate descrie în cuvinte).

Culoarea este rezultatul procesării de către creier a impulsurilor bioelectrice transmise prin nervul optic de către ochi, ca urmare a captării undelor electromagnetice dintr-o anumită gamă de frecvenţe, gama frecvențelor luminii vizibile. Culoarea roşie, de exemplu, este percepția undelor electromagnetice cu lungimea de undă între 610 şi 700 nanometri.

Spune-ți opinia!

Probabil ai făcut-o deja. Și probabil știi că „e mai bine cu azot”. Oare ce ți-a spus cel de la service ori de la vulcanizare?

Probabil că ideea a fost preluată din lumea formulei 1, unde roțile se umflă cu azot pur. Dar chiar e mai bine? Și dacă da, de ce?

Spune-ți opinia!

Atunci când cineva urcă o animație .gif pe twitter.com, aceasta este transformată automat într-un videoclip. Twitter afișează un mesaj pe acest videoclip: „GIF”, dar, în fapt, nu mai este .gif. Asta înseamnă că nu puteți salva prin metoda clasică: „Save image...”, pentru că... nu mai avem de-a face cu o imagine.

Iată o metodă foarte simplă de a salva aceste videoclipuri și de a le transforma în .gif-uri.

Spune-ți opinia!

E târziu, e beznă și o mașină autonomă merge pe un drum de țară îngust. Deodată, apar trei pericole în același timp. Ce se va întâmpla? Înainte de a putea ocoli aceste obstacole, mașina trebuie să le detecteze, adunând destule informații despre mărimea, forma și poziția lor, astfel încât algoritmul de control poate stabili cel mai sigur traseu.

Fără un șofer la volan, mașina are nevoie de senzori pentru a afla aceste detalii, indiferent de mediu, vreme sau cât e de întuneric, totul într-o fracțiune de secundă.

E o misiune dificilă, dar există o soluție alcătuită din două lucruri: un instrument cu laser denumit LIDAR și o versiune în miniatură a metodei tehnologice ce susține funcțional Internetul, denumită "fotonică integrată".

Spune-ți opinia!

Învăţarea automată (eng. machine learning) reprezintă o categorie de algoritmi utilizaţi în multiple aplicaţii, precum: motoarele de căutare (Google), YouTube, Spotify, Siri (Apple), Alexa (Amazon), Cortana (Microsoft), filtrarea mesajelor nesolicitate, diagnosticarea medicală, analiza pieţei de valori etc. Învăţarea automată este o ramură a inteligenţei artificiale.

Acest curs complet acoperă toate subiectele pe care trebuie să le cunoașteți pentru a deveni maestru în domeniul învăţării automate. Iată conţinutul exact al cursului, care are o durată de aproape 6 ore şi jumătate, cu timpii la care diverse aspecte ale subiectului sunt abordate.

Spune-ți opinia!

Sistemul de poziţionare global (Global Positioning System) - sau GPS - reprezintă, practic, o tehnologie indispensabilă pentru viaţa modernă. GPS este format din 24 de sateliţi care orbitează în jurul Pământului. Vă invităm să vedeţi cum funcţionează. O să vedeţi şi cum teoria relativităţii a lui Albert Einstein a contribuit la reglarea sistemului de poziţionare globală.

Spune-ți opinia!

 

Suntem în mod clar în era digitală, era informaţiei. Economiile lumii nu mai sunt caracterizate doar de produsele fizice pe care le creează. Dimpotrivă, cele mai mari companii ale lumii nu produc mai nimic "fizic", produsul de bază fiind "informaţia digitală".

Economia digitală depinde în mod fundamental de criptografie. Sunt deja în proces de dezvoltare metode de criptografie cuantică, care să ducă criptografia la nivelul următor.

Suntem în era informaţiei, dar încă în era informaţiei clasice. E nevoie să construim următoarea generaţie de protocoale criptografice, de computere cuantice distribuite, să obţinem noi niveluri de sincronizare a ceasurilor atomice şi precizie extremă în telescoapele interferometrice - pentru a ne muta într-adevăr în era informaţiei cuantice.

Spune-ți opinia!

Între inteligenţa artificială şi inteligenţa umană există diferenţe structurale. Ceea ce numim azi "inteligenţă artificială" se referă la reţele neuronale. O reţea neuronală este un algoritm care imită anumite funcţii ale creierului uman. Reţeaua neuronală conţine "neuroni" virtuali care sunt aranjaţi în straturi conectate unele la altele. Aceşti neuroni virtuali transmit informaţii de la unii la alţii şi execută calcule, asemănător neuronilor umani.

Într-o reţea neuronală, neuronii au numere asociate; de regulă au valori între 0 şi 1. Conexiunile dintre neuroni au, de asemenea, valori asociate, numite "greutăţi". Aceste "greutăţi" spun cât de importantă este informaţia unui strat pentru un alt strat.

Ceea ce o reţea neuronală rezolvă, în fapt, este o problemă de optimizare. Iar această optimizare se bazează pe propagarea înapoi, adică atunci când un rezultat nu este bun, se merge înapoi, se schimbă "greutatea" neuronilor şi conexiunilor şi se obţine un rezultat diferit. În felul ăsta reţeaua "învaţă" din greşeli. Această plasticitate a reţelei virtuale vrea să simuleze plasticitatea creierului real.

Spune-ți opinia!

Tehnologia 5G este însoțită de multiple discuții, pro și contra, pe măsură ce aceasta a început să fie implementată în diverse părți ale lumii. Pe de-o parte, se promite o creștere semnificativă a cantității de date și utilizări interesante, cum ar fi pe mașinile autonome, dar pe de altă parte există o opoziție la noua tehnologie, ca urmare a îngrijorării generate de posibilele efecte pe care le-ar putea avea asupra sănătății umane.

Dar dovezile științifice pe care le avem ne asigură că nu există niciun motiv de îngrijorare. Frecvențele radio utilizate în tehnologia 5G sunt cu mult sub limitele cunoscute că ar putea produce daune.

Spune-ți opinia!

În mare parte din secolul trecut, psihologii, experții în criminalitate și alții au căutat în zadar un detector de minciuni infailibil. Unii au crezut că l-au descoperit în poligraf. Poate surprinzător pentru mulţi, poligraful, care este dispozitiv pentru înregistrarea parametrilor vitali ai organismului - puls, tensiune arterială, temperatură, frecvenţa respiratorie -  a fost proiectat ca echipament medical, pentru a ajuta la diagnosticarea anomaliilor cardiace și a monitoriza pacienții pe timpul intervenției chirurgicale.

Trecerea de la un dispozitiv medical la un dispozitiv folosit în interogatorii este interesantă. Cercetătorii încercau să stabilească o legătură între emoţii şi parametrii vitali de mai multă vreme. În 1858 psihologul francez Étienne-Jules Marey înregistra reacţiile organice la factori de stres.

Spune-ți opinia!

 

Epoca smartphone-urilor are o vechime de doar un deceniu, dar aceste computere de buzunar care reprezintă un important factor de schimbare socială sunt posibile doar datorită unei alte tehnologii: bateriile cu ioni de litiu.

Vândute pentru prima dată în 1991 de Sony, pentru camerele sale video, aceste tipuri de baterii sunt bune pentru mai mult decât electronice portabile de consum. Ele sunt în centrul altor două revoluții tehnologice cu puterea de a transforma societatea: trecerea de la motoarele cu ardere internă la vehicule electrice și trecerea de la o rețea electrică alimentată de combustibili fosili la generatoare de energie regenerabilă care stochează electricitatea în exces în baterii, pentru utilizare viitoare.

Spune-ți opinia!


Interpretare artistică a Telescopului Extrem de Mare (ELT). După finalizare, în 2024, domul va fi la fel de mare decât un stadion de fotbal.
ESO/L Calçada/ACe Consortium

Vreme de sute de ani, telescoapele au ajutat astronomii să descopere misterele universului. Însă ce implică astăzi realizarea unor asemenea instrumente complexe şi ce presupune menţinerea lor în funcţionare optimă? Cine a făcut primele observaţii astronomice folosind un telescop? Cine a construit şi a folosit primul telescop cu reflexie? De ce este folosită sticla pentru confecţionarea oglinzilor din telescoapele astronomice mari? Cum se pot construi telescoape cu oglinzi mai mari de 8 metri în diametru?


 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro