Mașinile care explodează creează scene spectaculoase în filmele de acțiune. Dar astfel de secvențe, cu mașini care se transformă în adevărate torțe atunci când se ciocnesc sau cad într-o prăpastie - reprezintă unul dintre cele mai comune și absurde clișee folosite în filme.
Mașinile nu explodează însă niciodată în aceste condiții și rareori iau foc. Asta cu excepția cazului în care ai fost suficient de ghinionist să conduci un Ford Pinto sau Chevrolet Malibu în anii '70. Ambii producători au făcut erori în procesul de producție, rezultând rezervoare prost proiectate, vulnerabile la aprindere, adesea blocând ocupanții mașinii în interiorul acesteia.
Chiar și atunci când pilotul de curse Romain Grosjean s-a ciocnit de parapet cu 225 km/h pe timpul Marelui Premiu din Bahrain, în 2020, vehiculul său a luat foc, dar nu a explodat.
- Detalii
- Autor: Hal Sosabowski
A fost un șoc la nivel global ritmul rapid de progres al unor programe care folosesc inteligența artificială (IA), precum ChatGPT, programe create cu ceea ce este cunoscut sub numele de modele de limbaj mare (LLM). Aceste sisteme pot produce text care pare să aibă capacitate de gândire, înțelegere și chiar creativitate.
Dar pot aceste sisteme să gândească și să înțeleagă cu adevărat? Aceasta nu este o întrebare la care se poate răspunde prin progresul tehnologic, dar o analiză filozofică atentă ne spune că răspunsul este nu. Fără a rezolva aceste probleme filozofice, nu vom înțelege niciodată pe deplin pericolele și beneficiile revoluției IA.
- Detalii
- Autor: Philip Goff
Imagine generată cu DALL*E
ChatGPT este softul de inteligență artificială care a adus realmente inteligența artificială în centrul discursului public. Diverși cercetători din domeniu și celebrități diverse au semnat recent o scrisoare în care, în esență, indică pericolele inteligenței artificiale pentru specia umană și îndeamnă la reglementare și o pauză în cercetare. În plus, în ultimele luni au apărut multiple articole în care se arată că milioane de locuri de muncă din diverse domenii vor fi pierdute ca urmare a progreselor realizate de ChatGPT.
Dar cum funcționează ChatGPT de este considerat atât de periculos?
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Modul în care se dezvoltă astăzi inteligența artificială (IA) este decis în prezent de un grup mic de experți în tehnologie. Pe măsură ce această tehnologie ne transformă viața, ar trebui să fie în interesul nostru să fim informați și implicați.
De ce ar trebui să ne pese de dezvoltarea inteligenței artificiale? Gândiți-vă cum ar arăta cealaltă variantă. Dacă dvs. și publicul larg nu vă informați și nu vă implicați, atunci lăsați în seama câțiva antreprenori și ingineri să decidă cum va transforma lumea această tehnologie. Acesta este status quoul. Acest număr mic de oameni de la câteva firme de tehnologie care lucrează nemijlocit în domeniul inteligenței artificiale înțeleg cât de extraordinar de puternică devine această tehnologie. Dacă restul societății nu se implică, atunci această mică elită va fi cea care va decide cum această tehnologie ne va schimba viața.
Pentru a schimba acest status quo, vreau să răspund la trei întrebări în acest articol:
1. de ce este greu să iei în serios perspectiva unei lumi transformate de IA?
2. cum ne putem imagina o astfel de lume?
3. care sunt riscurile, pe măsură ce această tehnologie devine mai puternică?
- Detalii
- Autor: Max Roser
În urmă cu ceva am timp am publicat două articole dedicate căutării pe Google prin intermediul „operatorilor” Google. În primul articol am pus accentul pe cele mai utile recomandări pentru un utilizator obișnuit, iar în cel de-al doilea am vorbit despre aspecte mai avansate.
În acest articol completăm cele prezentate anterior cu câți operatori, care, folosiți, vă vor face căutările pe Google mai rapide și mai precise.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Atelier în care se creau săbii de Damascus
credit: wikipedia.org
Acum sute sau mii de ani, înaintașii noștri au inventat tehnologii care stârnesc uimirea astăzi, iar în anumite cazuri acestea încă păstrează secrete (nu neapărat că nu pot fi recreate, ci mai ales că nu deținem date suficiente cu privire la modul exact de obținere / creare în vechime).
Focul grecesc, mecanismul din Antikythera, săbiile de Damascus, primul seismoscop și cimentul roman - acestea sunt subiectele abordare în acest articol.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Dezvoltarea reţelei globale, Internetul, însoţită de apariţia a nenumărate tehnologii care facilitează interacţiunea între instituţii şi persoane au dus la o explozie a datelor asociate unei serii lungi de activităţi umane: convorbiri telefonice, tranzacţii financiare online, transmisii de informaţii inter-ţări, comerţul online, reţele de socializare, forumuri de discuţii, bloguri etc. Toate aceste activităţi presupun schimburi de date, iar din perspectiva structurilor interesate de culegerea de informaţii acestea reprezintă oportunităţi, datele de interes fiind cele care, în esenţă, vizează securitatea naţională. Softuri specializate pot stabili în timp scurt conexiuni greu, dacă nu imposibil, de identificat pentru mintea umană şi să furnizeze rezultate relevante în domeniul securității.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Spionajul modern se foloseşte atât de instrumentele clasice, consacrate prin eficienţa dovedită de-a lungul timpului, cât şi de mijloace ultra-moderne, cum sunt programele informatice nocive. Un virus informatic complex, cunoscut sub denumire de Flame, a cărui descoperire a fost anunţată în mai 2012, a acţionat clandestin pe nenumărate computere de pe tot cuprinsul globului, culegând informaţii confidenţiale şi transmiţându-le către centre de comandă-control.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
În ultimii ani mașinile diesel au căpătat o reputație proastă, iar cumpărătorii s-au îndreptat către cele pe benzină sau, mai nou, către cele hibride ori electrice. Dar care este problema cu cele diesel? [video]
- Detalii
- Autor: Iosif A.
În 23 noiembrie 2010, instalaţiile de îmbogăţire a uraniului de la Natanz din Republica Islamică Iran au avut o serie de probleme tehnice care au dus la oprirea repetată a acestora. Cel mai probabil, conform unor analize realizate de specialişti în securitate informatică, cauza acestor probleme tehnice a fost infiltrarea unui software nociv în sistemul de comandă şi control al instalaţiilor nucleare iraniene, soft ce a fost numit Stuxnet.
Stuxnet a reprezentat o noutate în domeniul instrumentelor cibernetice sub mai multe aspecte. Este o veritabilă armă cibernetică ce este capabilă să infecteze ţinte prestabilite şi să producă daune majore sistemelor ţintă. Prin complexitatea codului, comportament şi capacitatea de a afecta instalaţii nucleare, Stuxnet trece graniţa dintre domeniul digital şi cel fizic.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
FGM-148 Javelin este un lansator de rachete anti-tanc portabil american care este astăzi folosit cu succes de către militarii ucraineni împotriva trupelor invadatoare ruse. Acesta a intrat rapid în folclor, grație eficienței sale în distrugerea tancurilor inamice, fiind alintat de ucraineni drept „sfântul Javelin”. Sistemul este în uz din 1996, fiind modernizat de multiple ori.
Javelin are doar 22 de kg, ceea ce-l face ușor de transportat și utilizat de către militari. Funcționează după principiul „trage și uită”, întrucât se ghidează singur spre țintă după lansare, permițând utilizatorului să se adăpostească după apăsarea trăgaciului.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
În 2021 am asistat, printre altele, și la emergența NFT-urilor (non-fungible tokens), care au schimbat valoarea și funcția activelor digitale și a operelor de artă.
În videoclipul de mai jos puteți asculta o explicație extinsă cu privire la mecanismul criptomonedelor și modul în care acest mecanism este legat de NFT. Iar videoclipul începe printr-o bună introducere în cauzele crizei financiare din 2008.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Potrivit studiului „The next normal arrives: Trends that will define 2021 - and beyond” efectuat de McKinsey, anul 2021 a fost unul plin de schimbări: oamenii, corporațiile și societatea au început să să fie preocupați de influențarea viitorului lor, mai degrabă decât să supraviețuiască prezentului.
A fost un an plin de speranțe privind obținerea imunității de masă, încetarea restricțiilor cauzate de pandemie sau revenirea la „normalitate”, dar toate acestea au fost spulberate, cel puțin pentru moment. Dincolo de fenomenul „demisiei în masă”, fenomen care a dominat rețelele de socializare, mulți exponenți ai Generației Z anunțându-și pe Instagram sau TikTok renunțarea la locurile de muncă pe care le aveau, am asistat și la emergența NFT-urilor (non-fungible tokens), anunțarea metaversului sau călătoriile în spațiu ale miliardarilor (care au rămas la fel de bogați și eficienți ca întotdeauna).
- Detalii
- Autor: Theo Tzanidis
1. Telescopul Spațial James Webb (JWST), azi un proiect comun al NASA (principalul „actor”), al Agenției Spațiale Europene și Agenției Spațiale Canadiene, a fost 25 de ani în stadiul de proiect și fabricație, iar la finalul lui decembrie 2021 va fi, în fine, trimis în spațiu (în punctul Lagrange nr. 2, aflat la 1,5 milioane de kilometri de Terra, de circa 4 ori distanța Terra - Lună; călătoria va dura o lună). Responsabilul pentru proiect de 25 de ani este fizicianul John Cromwell Mather, căruia i s-a decernat Premiul Nobel pentru fizică în anul 2006.
2. Proiectat inițial la un cost de 500 de milioane dolari, a ajuns să coste circa 10 miliarde. Lansarea era inițial programată pentru acum 14 ani. Au fost momente în care finanțarea proiectului a fost pusă sub semnul întrebării. Cu o dimensiune de 21x14 m, acum gata de lansare, JWST este destinat să înlocuiască faimosul Telescop Spațial Hubble și se speră că va revoluționa cunoașterea despre universul timpuriu. Are o masă de 6.215 kg.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Acum câteva luni am publicat un articol despre cum să reduci temperatura din habitaclul mașinii pe timp de vară. M-am obișnuit să folosesc trucul respectiv de fiecare dată când situația impune.
Acum se apropie iarna, așa că m-am gândit că ar fi utile niște idei despre cum să ne facem viața ușoară în acest anotimp.
- Detalii
- Autor: Iosif A.