Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să publice articole pe Scientia.ro, am scris acest mic ghid de stil şi exprimare corectă, care se vrea a fi un instrument util şi uşor de folosit de către oricine. Ghidul este completat de alte articole mai vechi de pe site.
1. Stilul jurnalistic. Stilul jurnalistic de ştiinţă, pe care-l propunem tuturor celor dornici de a publica articole pe Scientia.ro, trebuie să fie clar, precis, alert, folosind un limbaj ştiinţific riguros. Nu scriem pentru a ne etala cunoştinţele, ci pentru a informa într-un mod agreabil şi pentru a-l convinge pe cititor să citească articolul până la capăt. Deci articolul trebuie să fie informativ, atrăgător, dar corect din punct de vedere ştiinţific.
Atunci când folosim cuvinte din jargonul ştiinţei, le explicăm în paranteză ori într-un paragraf separat ori facem trimitere către un articol care le explică publicat anterior pe Scientia. Dacă este posibil, folosim însă cuvinte cât mai uzuale.
Nu folosim cuvinte în limba engleză dacă există un echivalent în limba română. Atunci când nu există corespondent în limba română, îl folosim în forma sa originală, fără a-l "româniza".
2. Folosirea diacriticelor. Din respect faţă de cititori şi faţă de limba română, pe site-ul Scientia.ro folosim diacritice în toate articole publicate. Citiţi şi articolul nostru privind unele probleme de incompatibilitate ce pot apărea.
3. Abrevieri. Nu punem puncte la abrevieri. Scriem: SIDA, nu S.I.D.A., HIV, nu H.I.V.
4. Folosirea ghilimelelor. Ca regulă generală, folosim ghilimelele limbii române, adică „ şi ”. Între ghilimele şi primul cuvânt nu se lasă spaţiu. Scriem „Am plecat”, nu „ Am plecat” ori „Am plecat ”, ori „ Am plecat ”. Mai multe detalii în ghidul nostru privind regulile de folosire a ghilimelelor.
5. Folosirea fotografiilor în articole. Dacă publicaţia de unde putem traduce articole permite preluarea imaginilor, trebuie menţionată întotdeauna sursa acestor imagini, aşa cum este aceasta menţionată de către site-ul original. Menţiunea privind sursa se face sub imaginea respectivă. Pentru scrierea de articole originale se pot folosi imagini gratuite din baze de date cu imagini gratuite, cum sunt următoarele:
- commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page
- animalphotos.info/a/
- www.flickr.com/search/?q=&ss=0&ct=0&mt=all&w=commons&adv=1
- www.freedigitalphotos.net/
- www.freeimages.co.uk/
- www.freepixels.com/
- freephotosbank.com/
- freerangestock.com/
- imagebase.davidniblack.com/main.php
- morguefile.com/
- openphoto.net/
- www.pics4learning.com/
- www.publicdomainpictures.net/?jazyk=EN
- www.public-domain-photos.com/
- publicphoto.org/
- www.stockfreeimages.com/
- www.stockvault.net/
- www.sxc.hu/home
- totallyfreeimages.com/
- www.vectorportal.com/
Motoare de căutare de imagini gratuite:
- www.everystockphoto.com/
- pixabay.com/
Un editor simplu online, pentru prelucrarea minimală a fotografiilor este disponibil online la http://pixlr.com/editor/
6. Titlul articolului. Titlul trebuie să fie scurt (observaţi pe site ce spaţiu este disponibil pentru titlu!), la subiect, fără negaţii şi, pe cât posibil, fără semne de întrebare. Titlul trebuie să surprindă esenţa articolului în câteva cuvinte. Titlul trebuie să fie incitant (dar nu înşelător), informativ şi la subiect.
7. Primul paragraf. Primul paragraf al articolului este textul de prezentare a articolului, care apare pe prima pagină a site-ului. Primul paragraf va conţine maximum de informaţie cu minimum de cuvinte. Va spune în ce constă articolul, care e informaţia care va fi transmisă şi care-i importanţa acesteia.
8. Acurateţea şi verificarea informaţiilor. Pentru un site de popularizare a ştiinţei cum este Scientia.ro este esenţială corectitudinea informaţiilor prezentate. Ne dorim ca principala marcă a Scientia să fie seriozitatea şi corectitudinea. Nu ne interesează senzaţionalul de dragul senzaţionalului.
Pentru a ne asigura că informaţiile sunt corecte suntem obligaţi să ne luăm măsuri privind verificarea veridicităţii informaţiilor. Prin urmare, se impune folosirea unei surse credibile de informaţii, dacă este posibil chiar sursa originală. Surse credibile sunt site-urile publicaţiilor de ştiinţă. Site-urile de popularizare a ştiinţei nu oferă mereu informaţie de primă mână.
Atunci când nu suntem siguri de credibilitatea unei surse, trebuie să verificăm credibilitatea autorului. Cum? Internetul constituie un ajutor de nădejde...
Pentru a putea fi la curent cu eventuale erori descoperite de cititorii articolului, orice autor ar trebui să revină din când în când pe propriile articole.
9. Virgula. Pentru informaţii detaliate privind folosirea virgulei, recomandăm ghidul nostru privind utilizarea virgulei.
Am publicat şi un ghid minimal de folosire a virgulei, care poate fi citit în 2-3 minute şi vă poate oferi o bună înţelegere a regulilor de bază.
10. Parantezele. Parantezele sunt de evitat în articole. Din punct de vedere al redactării e de menţionat că nu trebuie lăsat spaţiu între paranteze şi textul din interiorul acestora. Scriem "(Nu am dorit asta)", nu "( Nu am dorit asta)" ori "(Nu am dorit asta )", ori "( Nu am dorit asta )".
11. Inserturile. Inserturile reprezintă texte scurte, scrise cu caractere mai mari şi care au rolul de a menţine atenţia cititorului, dar şi de a face cunoscută esenţa unei anumite părţi a articolului. Inserturile trebuie să fie scurte, utile şi captivante. Deşi nu sunt obligatorii, ele dau o notă de profesionalism articolului.
Recomandări pentru o scriere corectă:
"Datorită" şi "graţie" se folosesc într-un context pozitiv, pentru a arăta avantajul creat, ca, de exemplu, atunci când afirmăm "Am fost acceptat pe funcţie datorită / graţie recomandării Mihaelei".
"Din pricina" se foloseşte într-un context negativ, arată dezavantajul creat, ca atunci când afirmăm "Am fost pedepsit din pricina lui, căci m-a pârât profesoarei".
"Din cauza" este neutru şi poate fi folosit în orice variantă, negativă ori pozitivă.
Se scrie "de asemenea", nu "deasemenea".
Se scrie "clic", pentru a arăta acţiunea mouse-ului, nu "click".
Se scrie "site-uri", nu "siteuri".
Se scrie "Internet", nu "internet".
Se scrie "Univers", nu "univers", "Soarele", nu "soarele", dar "sistemul solar", nu "Sistemul Solar".
Se scrie "anii '90", nu "anii 1990".
Dificultăţi ale limbii române
Pentru o sumedenie de subtilităţi şi dificultăţi ale limbii române, citiţi articolele din secţiunea "Dificultăţi ale limbii române". Iată o serie de linkuri utile:
Consultaţi Micul dicţionar ştiinţific al limbii engleze - de utilizat la traducerea unor cuvinte din limba engleză