Până de curând verbul "a merita" era unul mediocru, nebăgat în seamă, aproape marginalizat. De mai bine de un an însă, nu ştiu prin ce mecanism obscur, a reuşit să se impună. Aşa că astăzi, dacă vrei să-ţi ajuţi un coleg cu un sfat, în funcţie de experienţa avută, îi spui "Se merită!" ori "Nu se merită". Desigur, dacă "nu se merită", tonul trebuie să fie grav, iar mimica sugestivă...

 

 

"A merita" este un verb tranzitiv, adică unul a cărui acţiune se răsfrânge direct asupra unui obiect. Se poate spune "El merită să fie recompensat", dar nu "Se merită să fie recompensat". Este corect "Merită să fie lăsat în ploaie", dar nu "Se merită să fie lăsat în ploaie". Cu alte cuvinte, "a merita" nu poate fi folosit ca verb intranzitiv. Simplu spus, dacă aveţi în obişnuinţă să adăugaţi "se" langă verbul "a merita", renunţaţi, căci este greşit şi vulgar.

Alt exemplu al folosirii unui verb tranzitiv ca unul intranzitiv este "a risca". Nu se poate să nu fi auzit cum inşi cirmcumspecţi vă spun că "nu se riscă" să facă nu ştiu ce lucru ori că "nu s-ar risca" dacă ar fi în locul dumneavoastră. Cât de plat pare, se spune "Nu risc" ori "Nu aş risca".

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă
Susţine-ne pe Patreon!