Înainte de a se dezvolta diabetul de tipul al II-lea, existã aproape întotdeauna o perioadă de prediabet în care nivelul de glicemie se află într-o zonă gri, peste limita normală, dar sub limita diabetului propriu-zis. Conform Centrului pentru Controlarea şi Prevenirea Bolilor, aproximativ unul din trei adulţi americani este prediabetic şi doar 11% din prediabetici îşi cunosc situaţia medicală.
- Detalii
- Scris de: Mallory Powell şi Laura Dawahare
Flavonoidele reprezintă o clasă de metaboliți secundari ai plantelor, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante și pentru faptul că sunt prezenți în alimentele de origine vegetală.
Flavonoid class | Flavonoid | |
---|---|---|
Antocianidine | 1 | Cyanidin |
2 | Delphinidin | |
3 | Malvidin | |
4 | Pelargonidin | |
5 | Peonidin | |
6 | Petunidin | |
Flavan-3-oli | 7 | (-)-Epicatechin* |
8 | (-)-Epicatechin 3-gallate* | |
9 | (-)-Epigallocatechin* | |
10 | (-)-Epigallocatechin 3-gallate* | |
11 | (+)-Catechin* | |
12 | (+)-Gallocatechin* | |
13 | Theaflavin | |
14 | Theaflavin-3,3'-digallate | |
15 | Theaflavin-3'-gallate | |
16 | Theaflavin-3-gallate | |
17 | Thearubigins | |
Flavanone | 18 | Eriodictyol |
19 | Hesperetin | |
20 | Naringenin | |
Flavonei | 21 | Apigenin |
22 | Luteolin | |
Flavonoli | 23 | Isorhamnetin |
24 | Kaempferol | |
25 | Myricetin | |
26 | Quercetin | |
Isoflavone | 27 | Daidzein |
28 | Genistein | |
29 | Glycitein |
Sursa: www.ars.usda.gov
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
Întâi de toate trebuie menţionat că mass-media mileniului trei, cu foarte puţine excepţii, este dominată de superficialitate, tendinţa aproape maladivă de a transforma orice nimic în "breaking news", lipsă de autocontrol şi autocenzură (în sensul de limitare a prostiilor propagate non-stop). Pe acest fond, ştirile "senzaţionaliste" despre "alimente minune" ori alimente "apocaliptice", la care trebuie renunţat în regim de urgenţă, pentru că sunt nocive ori chiar letale, abundă.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
Nu se poate să nu fi auzit că dulciurile (ori alte produse bogate în zahăr) pot cauza diabetul. Este posibil să şi crezi asta. Dar este vorba doar de un mit, ca multe altele din domeniile alimentaţiei şi sănătăţii. Nu, dulciurile nu provoacă diabetul. Dacă ar fi aşa, lucrurile ar fi mai simple decât în realitate. Aşadar, simplu fapt de a mânca dulciuri ori alte alimente bogate în zahăr nu duce la apariţia diabetului. În fapt, diabetul apare atunci când ceva se întâmplă în organismul tău, iar acesta nu mai poate transforma hrana în energie.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
Pentru a învinge căldura verii, recurgem la soluţii adaptate vârstei, sexului ori propriilor obiceiuri: o îngheţată, un suc sau o bere rece etc. Avem impresia că dacă introducem ceva rece în stomac, acesta va calma cumva senzaţia de căldură. Dar ce se întâmplă la nivelul organismului nostru? Ajută acest adaos de "rece"?
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
Fierul este un nutrient care se găseşte în alimentele pe care le ingerăm. Atunci când acesta se combină cu anumite proteine, formează hemoglobina din globulele roşii. Aceste globule roşii sunt importante, întrucât ele transportă oxigenul de la plămâni către restul organismului. Nivelul redus de fier din sânge duce la stări de oboseală. Niveluri foarte reduse pot conduce la afectarea unor organe interne.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
Cine nu ştie că atunci când iei antibiotice este interzis să bei alcool, pentru că alcoolul... ce? Doctori de familie, farmacişti ori rude, toţi ştiu şi ne spun că antibioticele şi alcoolul nu se folosesc în acelaşi timp. Dar cum au ajuns ei să ştie acest lucru? Are o bază ştiinţifică o asemenea afirmaţie ori este doar un mit? Să vedem...
- Detalii
- Scris de: Michael Vagg
În ultimii ani multe alimente au fost prezentate în alb sau negru, în funcţie de cultura ştiinţifică şi/sau interesele vorbitorilor. Adesea studiile sunt contrafăcute ori sunt interpretate eronat, asta dacă există vreun studiu. Vorbim astăzi despre laptele crud. Este acesta bun ori rău pentru sănătate?
- Detalii
- Scris de: Edward Fox şi Narelle Fegan
Astăzi avem o bună înţelegere a ceea ce provoacă apariţia bolilor. Ştim despre infecţii, substanţe carcinogene, poluanţi, genetică, anomalii anatomice şi consecinţele unei alimentaţii deficitare. De asemenea, dispunem de tratamente farmaceutice ori chirurgicale, deşi nu sunt mereu ce ne-am aştepta să fie. Dar cel puţin sunt bazate pe ştiinţă.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Cum e mai bine să faci sport: după ce mănânci ori cu stomacul gol? Te ajută să slăbeşti mai repede dacă mănânci mai des, porţii mici, în timpul zilei ori dimpotrivă? Despre mâncatul seara ori pe timpul nopţii există două opinii opuse: prima susţine că nu contează când mănânci, ci cât mănânci, iar cea de-a doua că mâncatul seara târziu ori noaptea duce la acumularea de grăsime mai rapid. Unde-i adevărul?
- Detalii
- Scris de: New Scientist
Odată cu vârsta, mulţi adulţi încep să adune kilograme. Este acest proces al îngrăşării unul inevitabil, cauzat de îmbătrânire? Somnul îngraşă ori slăbeşte? Cât de reală este afirmaţia că în urma unui efort fizic arderea caloriilor continuă mult după? Vă invităm să citiţi în acest articol răspunsurile la aceste întrebări şi la altele similare privind metabolismul şi îngrăşarea.
- Detalii
- Scris de: New Scientist
Soţul meu este tipul de om pe care mulţi îl urăsc. El poate mânca trei porţii la cină şi totuşi rămâne slab. Joacă fotbal o dată pe săptămână, dar dacă participă la un maraton va termina înaintea multora dintre cei care se pregătesc de săptămâni. La o scanare integrală, doctorul i-a transmis că nu a văzut pe nimeni cu atât de puţină grăsime (internă ori de suprafaţă). Nu are viermişori, după câte ştiu.
- Detalii
- Scris de: Linda Geddes
Pe la începutul anului 2012 pe piaţă a apărut un nou produs minune: extractul de cafea verde care slăbeşte. Tot cam pe atunci a apărut un articol în revista Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy, semnat de trei persoane, Joe Vinson, Mysore V Nagendran şi Bryan Burnham, dintre care primii doi sunt profesori americani la Universitatea din Scranton. Pentru a fi clari de la început, articolul, intitulat pompos "Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects" este un fals, iar acesta a fost retras de autori, după cum se poate observa şi pe pagina către care duce linkul menţionat mai sus.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
Ne amintim cu toţii când aveam 12 ani şi o vedeam pe mama noastră bând a treia ceaşcă de cafea şi dorindu-ne şi noi. Când întrebam dacă putem bea o ceaşcă, răspunsul era întotdeauna acelaşi: “Nu, cofeina împiedică creşterea…”. Ca şi cum să fim înalţi este un element necesar de supravieţuire! Cofeina se pare totuşi că nu împiedică semnificativ creşterea.
- Detalii
- Scris de: TodayIFoundOut
Dacă e să credeţi tot ce se scrie pe Internet, atunci vedeţi că există o imensă dezbatere despre cât de bune sunt sau nu pentru noi ouăle, cafeaua sau sarea. În realitate experţii sunt de acord asupra dietelor şi problemelor de sănătate, însă publicul larg este confuz. Deci de ce suntem atât de nelămuriţi atunci, când experţii sunt de acord? Să lămurim problema.
- Detalii
- Scris de: Alan Henry