Cum spuneam recent într-un articol în care vorbeam despre beneficiile exercițiului fizic, principalii factori care influențează starea de sănătate a unui individ sunt: zestrea genetică și stilul de viață.

Stilul de viață se referă, în esență, la alimentație și la activitatea fizică. În acest articol vorbim pe scurt (pentru a dezvolta ulterior în alte articole subiectul) despre principiile unei alimentații sănătoase.

O alimentație sănătoasă, lipsa fumatului și practicarea de exerciții fizice pot preveni 80% dintre infarcturi (principala cauză de moarte neviolentă în România), 90% dintre cazurile de diabet de tip 2 și 70% dintre cazurile de cancer colorectal.

Dacă urmărești presa, într-adevăr, pare că este imposibil să discerni ce înseamnă o dietă sănătoasă. Deși se scrie enorm despre alimentație, multe din informații sunt false și dăunătoare. Într-adevăr, este dificil de separat sursele bune de cele de calitate scăzută. Multe cărți despre diverse diete ori despre alimentație, în general, precum „Studiul China”, ajung faimoase, dar conțin informații și recomandări care nu sunt susținute de studii.

Orice variantă extremă de alimentație alegi la un moment dat trebui să-ți amintești că nu contează dacă o anumită dietă te ajută să slăbești (dacă asta ți-ai propus), dacă nu-ți asigură necesarul de nutrienți pentru  o viață sănătoasă.

Pe de altă parte, dacă dieta recomandată este nejustificat de restrictivă, pornind de la interpretări eronate ale datelor existente, de asemenea, nu este în regulă, pentru că o dietă extremă este greu de urmat pe termen lung, fie că sunt costuri prea mari, fie că este prea dificil de pregătit hrana recomandată.

În fapt, lucrurile nu (mai) sunt așa complicate atunci când vorbim despre aspectele fundamentale ale dietei. Există astăzi suficiente studii care să sprijine ideile de bază privind o alimentație corectă.

În perioada următoare o să scrie o serie de articole dedicate acestui subiect. Acesta este primul.

Foarte pe scurt, esența alimentației sănătoase poate fi formulată astfel: „Mănâncă, dar nu prea mult. În special plante și fructe”.

Principiile unei diete sănătoase sunt următoarele:
Mănâncă multe vegetale și fructe.
    cu cât mai mare varietatea, cu atât mai bine.
    limitează consumul de sucuri de fructe și de porumb.
    limitează drastic consumul de cartofi.
Mănâncă multe grăsimi „bune” (care vin în special de la plante) și puține grăsimi „rele” (cele care au ca sursă carnea și produsele lactate).
Mănâncă mai mulți carbohidrați din cereale integrale și mai puțini din cereale rafinate.
    Cerealele integrale au un efect mai redus asupra nivelului de zahăr din sânge și de insulină decât cerealele rafinate (pâinea albă, orezul alb etc.).
Consumă proteine de calitate, un sfert din hrana de la o masă.
    Peștele, carnea de pui, ouăle, fasolea, soia și nucile reprezintă surse bune de proteine.
    Limitează consumul de carne roșie și de brânză.
    Evită carnea procesată, precum cârnații sau salamul.
Consumă uleiuri precum cel de măsline, canola, soia, porumb ori floarea soarelui cu moderație.
    Evită alimente care conțin uleiuri hidrogenate, care conțin grăsimi trans artificiale.
Bea apă, cafea ori ceai, dar nu băuturi cu zahăr. Dacă-ți place laptele, nu depăși două pahare pe zi.
Evită băuturile alcoolice.
Ia multivitamine, ca o măsură de siguranță, în cazul în care nu-ți asiguri necesarul de vitamine și minerale din hrană.
    Fii sigur că acestea au și vitamina D (1.000 unități internaționale).


În articole viitoare vom vorbi și despre aspecte mai concrete ale alimentației, precum: ce vegetale și fructe sunt foarte importante pentru alimentație; care sunt proteinele pe care ar trebui să le alegeți și pe care să le evitați;  potențialele pericole asociate cu consumul ridicat de lapte și alte produse lactate șamd.



Sursa: cartea Eat, drink and be healthy de Walter C. Willett

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.