În aceste zile în SUA (și în restul lumii, la cum se preiau știrile din SUA de către agențiile de presă de pretutindeni) se vorbește masiv despre cum alcoolul este responsabil de apariția cancerului la om, indiferent de cantitatea de alcool consumat (desigur, cu risc mai mare pe măsură ce crește cantitatea consumată). Chirurgul general al SUA (eng. The US Surgeon General) anunță la TV că recomandă înscrierea pe sticlele de alcool mesaje asemănătoare celor de pe pachetele de țigări.

Prin urmare, consumul de alcool începe să fie prezentat în mod similar cu fumatul. Rezultatele studiilor efectuate pe grupuri mari de persoane ar arăta că, pe parcursul vieții, la un consum de 2 băuturi pe zi, femeile prezintă un risc de a dezvolta cancer de 21,8%, iar bărbații de 13,1%.

Interesant este că datele publicate recent în SUS sunt, totuși, contradictorii... Concluziile chirurgului general sunt în anumite aspecte diferite de cele prezentate recent într-un raport al National Academies - Sciences, Engineering and Medicine.

Documentul utilizat de chirurgul general în declarațiile sale poate fi lecturat integral aici (eng.). Mai jos puteți găsi o sinteză a acestuia. În ultima parte a articolului puteți găsi și concluziile National Academies.

Sumar recomandări chirurg general:
Alcoolul reprezintă o cauză prevenibilă a cancerului în SUA, unde anual 100 de mii de persoane sunt diagnosticate cu acest grup de boli, iar 20 de mii mor, cauza fiind consumul de alcool.

Dovezile existente arată o relație cauzală între consumul de alcool și 7 tipuri de cancer: cancerul de sân (femei), cancerul colorectal, cancerul hepatic (la ficat), cancerul esofagian, cancerul bucal, cancerul la gât și cancerul laringian.

Cu cât mai mare consumul de alcool, cu atât mai mare riscul de a avea cancer.

1. Consumul de alcool - cauză prevenibilă a cancerului

În SUA,  consumul de alcool este cea de-a treia cauză prevenibilă a cancerului, după fumat și obezitate.

În 2020, la nivel global, 741 de mii de cazuri de cancer au fost corelate cu consumul de alcool. 185 de mii, cu consumul redus (2 băuturi pe zi).
O „băutură” conține 14 g de alcool pur; o bere conține circa 20 g de alcool pur.

Cancerul la sân reprezintă 60% din cazurile de cancer apărute pe fondul consumului de alcool la femei.

Cancerul hepatic (33%) și cel colorectal (21%) sunt cele mai răspândite la bărbați.

Circa 83% dintre cele 20.000 de decese anuale în SUA (cancer cauzat de alcool) au survenit pe fondul consumului de alcool peste limitele recomandate: 2 băuturi/ zi la bărbați, 1 băutură la femei. Restul de 17% - cu respectarea recomandărilor.

2. Relația cauzală dintre consumul de alcool și cancer

Această relație s-a stabilit după aceleași metode folosite pentru a stabili relația dintre fumat și cancerul de plămâni: studii observaționale pe grupuri mari de oameni pentru perioade lungi, cercetări pe animale pentru stabilirea cauzalității și cercetări pentru înțelegerea biologiei și căilor chimice prin care alcoolul conduce la apariția cancerului.

O meta-analiză  a 572 de studii referitoare la 486.538 cazuri de cancer a tras concluzia că există o relație cauzală între consumul de alcool și cancer.

Probabilitatea de a face cancer oral crește cu 40% în cazul celor care consumă o „băutură” zilnic, comparat cu cei care nu consumă. Iar cea de a face cancer la sân (femei) crește cu 10% (la fel, consum vs neconsum).

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (AICC), structura specializată pe studiul cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), clasifică alcoolul drept „carcinogen grupa 1”, alături de tutun, asbest, formaldehidă și altele.

Cum provoacă alcoolul cancer?

Etanolul, tipul de alcool pur găsit în băuturile alcoolice, provoacă apariția cancerului în 4 moduri:
1. alcoolul se descompune în organism în acetaldehidă, care produce cancer prin cuplarea la ADN și afectarea acestuia, ceea ce poate duce la creșterea necontrolată a celulei și apariția tumorilor canceroase.
2. alcoolul generează specii de oxigen reactive, care provoacă inflamație și afectează ADN-ul, proteinele și lipidele printr-un proces numit „oxidare”.
3. alcoolul modifică nivelul hormonilor, inclusiv al estrogenului, care poate juca un rol important în apariția cancerului de sân.
4. substanțe carcinogene din alte surse, în special particule din tutun, se pot dizolva în alcool, devenind mai ușor să fie absorbite în organism, crescând riscul de cancer bucal și la gât.

Primele două mecanisme sunt bine cunoscute și se consideră că sunt dovezi solide cu privire la acestea. Celelalte două sunt acceptate de către specialiști, dar nu sunt pe deplin înțelese.

Relația dintre consumul de alcool și riscul de cancer

Riscul absolut - reprezintă probabilitatea de a cancer.
Riscul relativ - reprezintă probabilitatea proporțională de a avea cancer în raport cu un alt grup de risc. 
De exemplu, una este riscul absolut de a dezvolta cancer, alta este riscul relativ al unui consumator de 3 băuturi pe zi, în raport cu unul care consumă doar o băutură pe zi.

Un studiu care a inclus 226 de mii de persoane a arătat că femeile prezintă, pe parcursul vieții (până la 80 de ani), o probabilitate de 16,5% de a dezvolta cancer la mai puțin de o băutură pe zi, 19% la o băutură pe zi și 21,8% la două băuturi pe zi. 
Asta înseamnă, așadar, că 17 femei din 100 vor fi diagnosticate de-a lungul vieții cu cancer pe fondul consumului (redus) de alcool. Desigur, cum a fost prezentat și mai sus, sunt mulți alți factori care pot genera apariția cancerului.
La bărbați, riscul este de 10% la mai puțin de o băutură pe zi, 11,4% la o băutură pe zi și 13,1% la două băuturi pe zi.

Riscurile prezentate mai sus sunt bazate pe analiza unor grupuri mari de persoane. Desigur, riscul individual diferă de la persoană la persoană, variind în funcție de factori genetici, stil de viață și factori de mediu.

După cum s-a putut observa, articolul s-a focalizat pe riscul de cancer în condițiile consumului redus de alcool, de maximum două băuturi pe zi.


În 2020, 2,7 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene au fost diagnosticați cu cancer. Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în Uniunea Europeană cu 1,3 milioane de decese, din care peste 2000 la tineri. Estimările arată că numărul de cazuri noi de cancer diagnosticate anual va crește cu 24% până în anul 2035.  
În România, anual se diagnostichează peste 95.000 de cazuri noi de cancer și se produc aproape 54.000 de decese. Estimările arată o creștere a incidenței cancerului cu 6%, până în anul 2035, cu 8,3% la bărbați și 3,3% la femei. Sursa

Conform OMS în 2022, principalele date cu privire la cancer în România erau următoarele:
• cazuri noi: 104.661
• numărul de morți din cauza cancerelor: 56.216 (32.830 bărbați și 23.386 femei)
• la un număr de 9.252.006 bărbați - 57.311 noi cazuri de cancer
• la un număr de 9.779.324 de femei - 47.350 noi cazuri de cancer
riscul de a face cancer până la 75 de ani la bărbați (din toate cauzele): 33,6%
riscul de a face cancer până la 75 de ani la femei (din toate cauzele): 23,6%
• cele mai prezente tipuri de cancer la bărbați: prostată (18,2%), plămâni (14,8%), colorectal (14,1%), vezică (7,1%) și stomac (4,4%).
• cele mai prezente tipuri  de cancer la femei: sân (26,8%), colorectal (11,6%), col uterin (7,1%) și plămâni (6,8%).

Actualizare 07.01.2025:

Sumar raport National Academies:
Interesant este că în urmă cu circa 2 săptămâni The National Academies of Sciences, Engineering and Medicine/ SUA a dat publicității un raport, Review of Evidence on Alcohol and Health (2025), pe care-l puteți citi gratuit aici (eng.) și care are concluzii diferite sau cel puțin nu la fel de ferme ca cele prezentate de chirurgul general al SUA...

Iată principalele idei din raportul menționat, în original și în română:

Pg. 1:
For those who do consume alcohol, the DGA recommend drinking in moderation by limiting intake to two drinks or fewer in a day for men and one drink or fewer in a day for women on days alcohol is consumed. 
* DGA (Dietary Guidelines for Americans) recomandă consumul de alcool în moderație, limitând consumul la 2 sau mai puține băuturi pe zi la bărbați și la o băutură pe zi pentru femei.

Pg. 7:
Based on data from the eight eligible studies from 2019 to 2023, the committee concludes that compared with never consuming alcohol, moderate alcohol consumption is associated with lower all-cause mortality (moderate certainty).
* Datele din 8 studii din perioada 2019-2023 au arătat că, în comparație cu lipsa consumului de alcool, consumul moderat de alcool este asociat cu o mortalitate mai mică din toate cauzele.

Pg. 10:
Compared with never consuming alcohol, consuming a moderate amount of alcohol was associated with a higher risk of breast cancer (moderate certainty).
* Consumul moderat de alcool este asociat cu un risc mai mare de cancer la sân.
Among moderate alcohol consumers, higher versus lower amounts of moderate alcohol consumption were associated with a higher risk of breast cancer (low certainty).
* Printre consumatorii moderați de alcool, consumul mai mare de alcool este asociat cu un risc mai mare de cancer de sân (certitudine scăzută a concluziei).
No conclusion could be drawn regarding the association between moderate alcohol consumption compared with lifetime nonconsumers and risk of colorectal cancer.
* Nu s-a putut trage nicio concluzie cu privire la asocierea dintre consumul moderat de alcool versus lipsa consumului și riscul de cancer colorectal.
Among moderate alcohol consumers higher versus lower amounts of moderate alcohol consumption were associated with a higher risk of colorectal cancer (low certainty).
* Printre consumatorii moderați de alcool, consumul mai mare de alcool este asociat cu un risc mai mare de cancer colorectal (certitudine scăzută a concluziei).
No conclusion could be drawn regarding an association between moderate alcohol consumption and oral cavity, pharyngeal, esophageal, or laryngeal cancers.
* Nu s-a putut trage nicio concluzie cu privire la asocierea dintre consumul moderat de alcool și cancerul oral, faringian, esofagian și laringian

Ultima concluzie intră direct în contradicție cu rezultatele prezentate de chirurgul general al SUA!

Credit imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.