Dacă decojești cu grijă ceapa, aceasta nu va avea efectul cunoscut asupra ochilor. Dar atunci când o tai se declanșează iadul 😀. Dar există metode pentru a diminua acest efect.

Ceapa, în fapt, are un ciclu de viață de 2 ani. În primul an produce ceea ce numești „ceapă verde”, iar la finalul sezonului, dacă a scăpat nemâncată, rădăcina este ceea ce numim „ceapă”. Dar dacă nu scoți ceapa din pământ, aceasta produce o nouă tulpină anul viitor, cu o floare cu semințe, care semințe au rolul de a pregăti noua recoltă. Agricultorii nu lasă planta să ajungă în al doilea an, dat fiind că recolta din primul este cea care asigură vânzările optime.

 



De ce e importantă povestea cu ciclul de viață normal al cepei? Pentru că ascunde misterul lăcrămării. În fapt bulbul cepei, ceapa matură din punctul nostru de vedere, este un fel de rezervor de hrană pentru planta de anul viitor. Bulbul este esențial pentru ca planta să se înmulțească. Prin urmare, ceapa și-a dezvoltat un mecanism de apărare. Cine încearcă să mănânce bulbul va trebui să treacă de sistemul ei de apărare: o combinație de substanțe iritante pentru ochi! Orice animal va renunța rapid, după ce încearcă o ceapă. Dar omul a transformat-o în mirodenie de bază!


Mecanismul iritant al cepei


Să vedem acum cum funcționează sistemul de apărare al cepei, care ne pune probleme la tăiere.

În interiorul celulelor cepei există două substanțe chimice care în mod normal (când ceapa este întreagă) nu intră în contact. Amestecul acestor substanțe îți irită ochii. Prima substanță este un amino acid cuplat la atomi de oxigen și sulf. A doua este o enzimă numită alinază. Prin combinare produc acid sulfenic. O a doua enzimă, sintaza factorului lacdrimator, intră în scenă, care prin combinarea cu acidul sulfenic produce agentul (factorul) lăcrimător, care are o denumire complicată, „oxid de propanetial”. Agentul lăcrimător este un lichid extrem de volatil, care se transformă rapid în gaz (gaz lacrimogen) și care este responsabil pentru efectul iritant și enervat asupra ochilor tăi.

Corneea ochiului conține terminații nervoase, care au rolul de a furniza informații cu privire la eventuale agresiuni asupra ochiului. Atunci când gazul lacrimogen atinge aceste terminații, reacția imediată a organismului este aceea de a produce lacrimi pentru a elimina elementul iritant.


Ce se poate face?


O soluție este tocarea rapidă a cepei, dacă aveți deprinderile necesare 😀. Sunt necesare circa 30 de secunde pentru ca reacțiile chimice din ceapă să producă gazul lacrimogen. Pentru asta aveți nevoie de un cuțit bine ascuțit și dexteritate.

Pe Internet veți mai găsi și alte „soluții”, dar cu eficiență redusă, dacă există și aceasta, cum ar fi ținerea în apă rece (ori în frigider) a cepei înainte de a o tăia. Iar unii sugerează purtarea unei măști 😀. Cum tăierea cepei nu a omorât pe nimeni până acum, probabil că nu este nevoie de asemenea de elemente de „recuzită”.

Credit imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.