Vitaminele sunt, în fapt, 13 categorii de micronutrienți care sunt implicați în aproape orice proces metabolic din corpul uman. Sunt numite „micronutrienți” pentru că avem nevoie de cantități mici din acestea, nu pentru că ar fi mai puțin importante decât macronutrienții (grăsimi, carbohidrați și proteine). Carențe de vitamine pot apărea sub forma unor simptome specifice la 2-4 săptămâni după ce acestea nu mai sunt disponibile organismului.


Din cercetări efectuate în SUA a rezultat că anumite vitamine, A, C, D și E și acidul folic - sunt consumate în cantități mai mici decât cele necesare. Unele asociații medicale, precum Asociația medicală americană, recomandă, ca o măsură de precauție, ca toți adulții să ia suplimente vitaminice.

Dar înainte de a lua o decizie, să explicăm ce sunt vitaminele și care este rolul lor în organism.

Vitaminele reprezintă o clasă de compuși organici complecși esențiali pentru funcționarea normală a proceselor fiziologice din corpul uman.

Vitaminele cu rol de activare a enzimelor

Enzimele sunt substanțe chimice necesare pentru reglarea a diverse reacții în care sunt implicate. Acestea sunt implicate în digestia hranei, contractarea musculaturii, eliberarea energiei stocate în organism, creștere șamd.

Enzimele constau din două componente, o proteină și o coenzimă. Coenzima, prin cuplarea cu enzima, o activează pe ultima. Coenzima adesea constă dintr-o vitamină. Enzima nu se distruge în procesele în care este implicată, dar coenzima (vitamina) se poate degrada. Complexul de vitamine B este esențial în alimentație pentru că are un rol important în activarea enzimelor.


Vitaminele ca antioxidanți

Radicalii liberi sunt substanțe chimice ce conțin electroni neîmperecheați pe ultimul strat al atomilor ce le constituie. Problema cu aceștia radicali liberi este că pot afecta structura moleculară și reacțiile chimice din organism, dacă nu sunt înlăturați.

Desigur, organismul are propriul mecanism de neutralizare a radicalilor liberi, prin intermediul unor enzime antioxidante. Aceste enzime, pentru a funcționa corespunzător, au nevoie de anumiți nutrienți, precum cuprul, zincul și seleniul.

Vitaminele E și C și beta-carotenul (o formă de vitamina A) au proprietăți antioxidante comparabile cu cele ale enzimelor amintite mai sus. Se consideră că aceste vitamine au un rol în protejarea împotriva apariției cancerului, bolilor de inimă și efectelor adverse ale îmbătrânirii.

Citește și: Ce este pH-ul unei substanțe. O explicație la nivel atomic


Vitaminele ca hormoni

Deși vitamina D există ca vitamină, aceasta suferă modificări în organism, iar în forma sa activă funcționează ca un hormon. După ce este produsă în rinichi, aceasta circulă prin sistemul sanguin, având un rol în metabolismul osos.

Alte vitamine, ca A și K, pot fi produse în ficat și respectiv intestine și acționează în alte părți ale corpului. Vitamina C are un rol important în formarea adrenalinei. Dar aceste vitamine nu sunt considerate hormoni.


Vitaminele și energia

Deși vitaminele sunt importante în reglarea funcțiilor organismului, acestea nu reprezintă o sursă de energie, așa cum cred mulți, acestea neavând nicio valoare calorică.


Vitamine esențiale pentru sănătate

O vitamină esențială este una care nu poate fi produsă în organism în cantități suficiente. Necesarul de vitamine zilnic este de regulă în cantități foarte mici, în miligrame sau micrograme.

Există un număr de 13 vitamine esențiale. Patru sunt solubile în grăsime și se obțin în principal din grăsimile alimentare, iar nouă sunt solubile în apă și se găsesc într-o varietate de alimente.

Colina este un micronutrient esențial care se poate găsi listat în grupul vitaminelor B, dar nu este încă identificată ca vitamină.

Iată lista vitaminelor, principalele funcții, precum și principalele surse:

• Vitamine solubile în grăsime

1. Vitamina A (retinol) - se găsește în următoarele alimente: ficat, lapte integral, morcovi, vegetale cu frunze verzi, cartofi dulci.

Funcții:
menține țesutul epitelial din piele și membranele mucoaselor; formează rodopsina, pigment al retinei implicat în vederea pe timp de noapte și vederea periferică; sprijină dezvoltarea oaselor.
Alte aspecte:
- forma activită fiziologic a vitaminei se numește retinol.
- organismul uman poate crea retinon din provitamine cunoscute sub numele de carotenoide, în special beta-caroten.
- un morcov mediu asigură dublul necesarului zilnic, iar un pahar de lapte jumătate.
 
2. Vitamina D (colecalciferol) - alimente fortificate cu vitamina D, precum produsele lactate; acțiunea razelor solare supra pielii umane.

Funcții:
acționează ca un hormon pentru a crește absorbția intestinală a calciului și promovează formarea oaselor și a dinților.
Alte aspecte:
- forma activă fiziologic se numește colecalciferol (D3).
- razele ultraviolete din lumina solară inițiază procesul de convertire a unei provitamine din piele (7-dehidrocolesterolul) în colecalciferol, un prohormon care este eliberat în sânge, ulterior transformat de ficat și rinichi în hormon activ (calcitriol).
- suplimentele alimentare conțin atâd D2 (ergocalciferol), cât și D3. D3 este recomandat de nutriționiști.

3. Vitamina E (tocoferol) - uleiuri vegetale, germeni de grâu, cereale integrale, gălbenuș de ou.

Funcții
: acționează ca un antioxidant, protejând membrenele celulelor de distrugerea prin oxidare.

4. Vitamina K (filochinonă, menachinonă) - ficat de porc și vacă, ouă, spanac, conopidă; se creează în intestine de către bacterii.

Funcții:
rol în procesele de coagulare a sângelui.

• Vitamine solubile în apă

5. Vitamina B1 (tiamină) - șuncă, carne de porc, ficat, cereale integrale și legume.

Funcții:
are rol de coenzimă pentru producerea energiei din carbohidrați; este esențială pentru funcționarea sistemului nervos central.

6. Vitamina B2 (riboflavină) - produse lactate, carne, ouă, legume cu frunze verzi, fasole.

Funcții: are rol de coenzimă (activarea enzime) pentru producerea energiei din carhohidrați și grăsimi; rol în menținerea unei pieli sănătoase.

7. Niacina (denumită și acid nicotinic) - carne, pește, cereale integrale; poate fi creată în organism.

Funcții:
are rol de coenzimă pentru producerea aerobică și anaerobică a energiei din carbohidrați; ajută la crearea de grăsimi și blochează eliberarea de acizi grași; rol în menținerea unei pieli sănătoase.

8. Vitamina B6 (piridoxamină, piridoxal și piridoxină) - ficat, carne, pește, legume, cartofi, banane.

Funcții:
are rol de coenzimă în metabolismul proteinelor; necesară pentru formarea hemoglobinei și a globulelor roșii; necesară pentru glicogenoliză și gluconeogeneză.

9. Vitamina B12 (cobalamina și cianocobalamina) - carne, pește, lapte și ouă.

Funcții:
rol de coenzimă pentru formarea ADN-ului și mentenanța țesutului nervos.

10. Acid folic - ficat, legume cu frunze verzi, nucifere.

Funcții:
rol de coenzimă pentru formarea ADN-ului și dezvoltarea globulelor roșii.

11. Biotină - carne, legume, lapte, cereale integrale.

Funcții:
rol de coenzimă în metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor.

12. Acid pantoteninc - ficat de porc și vită, lapte, ouă, legume, cereale integrale, vegetale.

Funcții:
ro în metabolismul energetic.

13. Vitamina C - citrice, broccoli, cartofi.

Funcții:
formează colagen; ajută la absorbția fierului și la formarea adrenalinei și servește ca antioxidant.

**. Colina (nu este clasificată ca vitamină) - lapte, ficat, ouă, alune de pământ.
Funcții: precursor pentru lecitină.

Studii recente arată, cum spuneam la începutul articolului, că mulți oameni prezintă deficiențe de diverse vitamine. Ceea ce duce la recomandarea de a diversifica alimentația, pentru a asigura tot necesarul de vitamine. Pe de altă parte, o altă recomandare este aceea de a lua suplimente sub formă de vitamine. În ce privește aceste suplimente, este necesară precauție, pentru că excesul de vitamine ar putea avea și efecte adverse. Probabil că cel mai bun lucru pe care-l puteți face este ca în urma unor analize medicale și identificarea unor deficiențe să aveți o discuție cu doctorul dumneavoastră de familie pentru a stabili necesarul de suplimente vitaminice, dacă este cazul, ori poate aveți nevoie de o schimbare în ceea ce privește alimentația.

Surse: cartea Eat, drink and be healthy de Walter C. Willett  și cartea Nutrition for health, fitness and sport de Melvin H. Williams
Credit imagine
depositphotos.com 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.