
Bryan Johnson, omul care a transformat intenția de a avea sănătatea perfectă și chiar pe aceea de a nu muri într-o adevărată mișcare populară („Don't die!”), are, desigur, și un protocol stric și elaborat când vine vorba despre îngrijirea dinților și, în ansamblu, de sănătatea cavității bucale.
Regimul alimentar acestuia, de care am scris aici, conține peste o sută de diverse suplimente alimentare, multe insuficient studiate și fără rezultate certe în ce privește sănătatea umană. Nu cred să mai fie vreo persoană pe planetă care să ia zilnic atât de multe diverse substanțe chimice, în diverse forme, pentru o perioadă teoretic nelimitată, fără a cunoaște efectele pe termen mediu și lung asupra organismului și sănătății.
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate
Matthew W. Johnson este profesor în cercetarea psihedelicelor și a conștiinței la Johns Hopkins. Lucrează în domeniul psihedelicelor din 2004 și este unul dintre cei mai publicați experți în psihedelice din lume. Mai jos, puteți citi opinia acestuia despre mecanismul psihedelicelor la nivelul organismului uman.

Fiecare experiență psihologică are un corespondent biologic: acestea sunt două fețe ale aceleiași monede. Când vezi culoarea verde, în creierul tău se întâmplă ceva care codează această experiență a culorii verzi.
În cazul psihedelicelor, cea mai mare diferență este dacă discutăm despre partea psihologică sau despre partea biologică. Acționează acestea prin activarea unor receptori din creier și apoi produc alte efecte? Sau funcționează datorită experienței?
- Detalii
- de: Matthew W. Johnson
- Alimentaţie-Sănătate

Oliver Zolman, un tânăr doctor britanic, a devenit cunoscut în ultimii ani prin două lucruri: preocuparea pentru longevitate și asocierea cu miliardarul american Bryan Johnson, care a înființat un fel de mișcare intitulată „Don't die” și care experimentează în domeniul longevității. Zolman este doctorul care îi oferă consultanță lui Johnson, pornind de la rezultatele științifice la zi în ce privește longevitatea umană.
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate
Deoarece, de obicei, nu există simptome până la prima fractură, osteoporoza este considerată o boală tăcută. Unii o numesc chiar un ucigaș tăcut.

Osteoporoza este o boală a oaselor caracterizată printr-o densitate și rezistență osoasă scăzute, ducând la oase fragile, casante, care cresc riscul de fracturi, în special la coloană, șolduri și încheieturi.
Fundația Națională de Osteoporoză estimează că peste 10 milioane de americani suferă de osteoporoză. Alte 43 de milioane au masă osoasă scăzută, precursorul osteoporozei. Până în 2030, se estimează că numărul adulților cu osteoporoză sau masă osoasă scăzută va crește cu peste 30%, ajungând la 71 de milioane.
N.n. - într-o estimare publicată pe site-ul Spitalului militar din București, în România circa 21% dintre femei și 6% dintre bărbații de peste 50 de ani suferă de osteoporoză.
- Detalii
- de: Ting Zhang și Jianying Zhang
- Alimentaţie-Sănătate

Colesterolul LDL ajută la formarea plăcii aterosclerotice
Majoritatea oamenilor știu că factorii de risc pentru bolile de inimă sunt hipertensiunea arterială, fumatul, colesterolul ridicat și excesul de greutate. Cu toate acestea, mulți dintre cei care suferă un atac de cord nu prezintă niciunul dintre acești factori de risc tradiționali.
Cercetările sugerează că afecțiuni precum guta, psoriazisul, bolile inflamatorii intestinale și artrita reumatoidă sunt, de asemenea, factori de risc pentru bolile de inimă. Elementul comun al acestora este inflamația cronică.
- Detalii
- de: Robert Byrne și JJ Coughlan
- Alimentaţie-Sănătate

Apa este esențială pentru funcționarea zilnică și pentru sănătate, iar fără ea putem supraviețui doar câteva zile. Totuși, pierdem constant apă prin transpirație, urinare și chiar prin evaporare atunci când respirăm.
Acesta este motivul pentru care am evoluat cu un mecanism de reglare și menținere a apei în corpul nostru. La fel cu alte animale, supraviețuirea noastră depinde de un impuls biologic puternic care ne spune să găsim și să bem apă pentru a echilibra pierderea de lichide.
- Detalii
- de: Lauren Ball și Kiara Too
- Alimentaţie-Sănătate

Produsele lactate scad eficiența unor medicamente, precum antibioticele sau anumite medicamente anticancer. În esență, această „scădere a eficienței” înseamnă o reducere a absorbției medicamentului, ca urmare a interacțiunii unor substanțe chimice din compunerea lactatelor cu compuși din medicamente.
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate

Este adevărată zicala „calorii consumate, calorii arse” (n.tr. referitor la faptul că, în fapt, esențial în atingerea/ menținerea unei greutăți dorite este numărul de calorii ingerate)? Răspunsul scurt este da, dar povestea completă este mai nuanțată.
Din momentul în care mâncarea îți atinge limba și până când părăsește corpul, sistemul tău digestiv și microbiomul intestinal lucrează pentru a extrage nutrienții din aceasta. Enzimele din gură, stomac și intestinul subțire descompun alimentele pentru absorbție, în timp ce microbii din intestinul gros digeră resturile.
- Detalii
- de: Christopher Damman
- Alimentaţie-Sănătate

Întâi de toate trebuie să spun că am încercat toate tipurile de periuțe: cele clasice, manuale, dar și cele electrice, care vin în două categorii - sonice și O-R (oscilanto-rotative). Din motive necunoscute, am revenit și cred că o să rămân la cea manuală, dar asta nu înseamnă că decizia mea reprezintă vreun sfat pentru cineva.
Desigur, s-au testat toate aceste tipuri de periuțe și există concluzii pe care le putem lua în calcul dacă vrem să fim „aliniați” cu știința. Înainte de a vorbi despre periuțe, să vorbim despre motivul pentru care ne curățăm dinții.
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate

Tot mai multe dovezi corelează alimentele ultraprocesate cu un risc mai mare de a dezvolta anumite boli (obezitate, boli de inimă, diabet și cancer intestinal), dar puține studii pe termen lung au examinat până în prezent corelațiile cu toate cauzele și cauzele specifice de deces, în special din cauza cancerului.
Un consum mare de alimente ultraprocesate este corelat cu un risc mai mare de deces, cele mai puternice asocieri fiind înregistrate în cazul produselor de carne gata preparate de consum, carne de pasăre și fructe de mare gata de consum, al băuturilor cu zahăr, al deserturilor pe bază de lactate și al alimentelor ultraprocesate pentru micul dejun, a constat un studiu realizat în Statele Unite pe o perioadă de 30 de ani, publicat recent în revista The BMJ.
Cercetătorii spun că nu toate produsele alimentare ultraprocesate ar trebui să fie restricționate la nivel general, dar că rezultatele „oferă sprijin pentru limitarea consumului anumitor tipuri de alimente ultraprocesate pentru sănătatea pe termen lung”, informează 360medical.ro.
- Detalii
- de: Beatrice Popa
- Alimentaţie-Sănătate

Dieta portofoliu a fost creată de dr. David Jenkins din Toronto, Canada. Este o dietă vegetariană modificată care pune accent pe alimentele care s-a dovedit că pot reduce colesterolul LDL („rău”).
Aceste alimente sunt: proteinele de soia, nucile, sterolii vegetali și fibrele solubile.
Studiile au arătat reduceri ale LDL de 20-30% la persoanele care urmează dieta portofoliu, indiferent dacă acestea luau sau nu statine (medicație eficientă în reducerea colesterolului).
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate

Colesterolul LDL ajută la formarea plăcii aterosclerotice
Nivelul mare al colesterolului rău din sânge trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru oricine, pentru că acesta este asociat cu un risc mare de formare a plăcii aterosclerotice și, pe cale de consecință, în timp, cu un risc mare de a avea un incident cardiovascular (infarct miocardic) ori cerebral (accident vascular cerebral - AVC).
De exemplu, dacă o bucată din această placă se rupe, se formează un cheag de sânge în arteră care poate bloca fluxul sangvin, ceea ce poate însemna atac de cord, dacă este la nivelul inimii, cu efecte majore asupra funcționării inimii, uneori blocajul putând fi chiar fatal. Dacă este la nivelul creierului, de asemenea, efectele pot fi majore, de la nealimentarea și afectarea unei părți a creierului pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă (în funcție de cât durează până la intervenția medicală specializată) până la deces.
În România infarctul miocardic acut este principala cauză de moarte neviolentă (vezi aici detalii).
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate

După ce am scris amplul articol despre alimentele ultra-procesate, inevitabil, am devenit mai atent la etichete ori la ingredientele din mâncare (dacă te duci la McDonald's nu vezi nicio etichetă, firește). Am scris recent, apropo de McDonald's, despre ce ingrediente conțin Chicken McNuggets, dar și despre CRISPY STRIPS (KFC).
M-am gândit că ar fi o idee bună să scriu și despre înghețată. Și am ales una pe care-o văd adesea la mine în frigider: înghețata Nirvana, mai precis varietatea cu aromă și sirop de caramel și bucăți de nuci pecan caramelizate.
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate

În ultimii ani am devenit un băutor regulat de ceai. Mă refer la ceaiul... ceai, la specia Camellia sinensis (familia Theaceae), nu la diverse la diverse flori, fructe ori plante peste care se adaugă apă caldă/ clocotită.
Deși am mai scris anterior pe site articole despre beneficiile ceaiului, nu am scris, până azi 😀, despre tipurile de ceai. Sunt patru mari tipuri de ceai, după modul de procesare: ceai negru, ceai verde, ceai oolong și ceai alb. Mai este o varietate de ceai de care vom vorbi, care devine mai bun cu trecerea timpului, ceaiul pu-erh.
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate

Iată două întrebări la care am vrut să răspund, într-un articol, de mai multă vreme:
1) ce tipuri de activități fizice sunt cele mai bune pentru o viață lungă și sănătoasă?
2) care este durata optimă a activității fizice pentru a maxima șansele de a trăi sănătos cât mai mult?
Interesul a pornit, în special, de la următoarea nedumerire: mania modernă pentru mersul la sală și practicarea intensă, de unii, a antrenamentelor cu greutăți, are beneficii pentru sănătate? Sigur, mulți merg la sală cu scopul de a crește masa musculară și a crește atractivitatea formei corpului, dar ar fi de interes, cred, de aflat dacă activitatea fizică intensă vine și cu alte beneficii ori poate cu dezavantaje.
În esență, din câte mi-am dat seama, în special din analiza concluziilor moderne cu privire la alimentația optimă pentru om, pare că o abordare moderată, în acord cu tiparele impuse de evoluția noastră ca specie, este cea optimă. Poate că ce era scris pe templul lui Apollo (Oracolul din Delphi), „Nimic în exces”, are o utilitate modernă în domenii multiple, cum ar fi, printre altele, cel a activității fizice ori al alimentației.
Pare, nu-i așa? excentrică preocuparea pentru activități fizice intense, fie că e vorba despre antrenamente cu greutăți, alergare ori alte tipuri de sporturi intense.
Dar, dincolo de ce opinii mi-am format eu, să vedem ce spune știința 😃.
- Detalii
- de: Iosif A.
- Alimentaţie-Sănătate
