În perioada 01-20 decembrie, îi rugăm pe cititori să sprijine site-ul printr-o DONAȚIE.

Bryan Johnson, omul care a transformat intenția de a avea sănătatea perfectă și chiar pe aceea de a nu muri într-o adevărată mișcare populară („Don't die!”), are, desigur, și un protocol stric și elaborat când vine vorba despre îngrijirea dinților și, în ansamblu, de sănătatea cavității bucale

Regimul alimentar acestuia, de care am scris aici, conține peste o sută de diverse suplimente alimentare, multe insuficient studiate și fără rezultate certe în ce privește sănătatea umană. Nu cred să mai fie vreo persoană pe planetă care să ia zilnic atât de multe diverse substanțe chimice, în diverse forme, pentru o perioadă teoretic nelimitată, fără a cunoaște efectele pe termen mediu și lung asupra organismului și sănătății.

Trebuia amintit, pentru o imagine corectă, că suplimentele însoțesc o alimentație sănătoasă, vegană (spune că nu e obligatoriu, dar este opțiunea lui), axată pe o ușoară restricție calorică, alimente integrale, un program de exerciții fizice zilnic, un program de somn extrem de riguros. Detaliile sunt în articolul menționat mai sus. Una peste alta este vorba despre un regim de viață cu totul excepțional, pe care nu cred că mulți l-ar putea menține pe termen lung.

Acesta susține cu orice ocazie că este cel mai sănătos om de pe planetă. Timpul ne va spune dacă ceea ce face este nociv sau nu. 

În ce privește sănătatea danturii și a cavității bucale, acesta are un protocol elaborat, cu certitudine rezultatul unei cercetări asidue și al recomandărilor a diverși specialiști în domeniu, pe care-l detaliez mai jos:

1. Irigator bucal:
Primul lucru pe care îl face este să folosească un irigator bucal, care utilizează un jet de apă la presiune mare pentru a îndepărta resturile alimentare, placa și bacteriile din zone greu accesibile. Dimineața și seara. 
 
2. Ață dentară:
După utilizarea irigatorului bucal, folosește ața dentară pentru a îndepărta placa și resturile alimentare. Dimineața și seara. 

3. Periaj:
Folosește o periuță electrică. Îi plac perii moi, deoarece curăță eficient fără a fi prea agresivi cu dinții sau gingiile. Dimineața și seara. 
 
4. Pastă de dinți:
Folosește paste de dinți fără fluor. Dimineața și seara. 
Notă: evită fluorul, din câte mi-am dat seama, pentru a nu acumula substanțe nocive în organism. Nu mi-e clar dacă are vreo bază științifică. S-ar putea să fie pur și simplu o măsură de tipul: „nu mi-e clar dacă nu este nociv”, ceea ce, în principiu, poate fi o abordare sănătoasă. De pildă, consider că e util să evităm produsele modificate genetic, chiar fără să avem dovezi că sunt nocive. S-ar putea ca atunci când apar dovezile să fie prea târziu.  

5. Instrument pentru curățat limba: 
Johnson spune că este foarte important și că poate îmbunătăți semnificativ igiena orală. Dimineața și seara. 
  
6. Apă de gură:
Prezintă apa de gură mai degrabă ca o metodă pentru a avea o respirație plăcută. Dimineața și seara.   

7. Ulei de arbore de ceai:
În trecut, folosea 2-3 picături de ulei de arbore de ceai cu 60 ml de apă. Recent, a renunțat la el. Cu ani în urmă, l-a ajutat să-și îmbunătățească sănătatea orală. Acum nu mai este necesar.  

8. Dispozitiv pentru bruxism:
Timp de 20 de ani a scrâșnit dinții în somn. Pentru bruxism există dispozitive dedicate care se folosesc în timpul somnului. 
 
9. Igienizări profesionale:
Recomandă prezența la dentist de cel puțin două ori pe an, pentru identificarea din timp a problemelor și eliminarea tartrul întărit, căci chiar și cu periaj și folosirea aței dentare acasă este dificil să elimini toată placa dentară.

Sfaturi suplimentare pentru igiena orală:

• Reducerea zahărului:
Încearcă îndulcitori precum trehaloza, fructul călugărului, xilitolul și aluloza. 
 
Lichide acide: 
Evită expunerea prelungită la lichide acide, precum cafeaua și apa cu lămâie.  

• Evită gura uscată:
Menține-te hidratat. Saliva protejează dinții, îndepărtează resturile alimentare, neutralizează acidul și transportă ioni esențiali precum calciul, care ajută la remineralizarea smalțului.
  
Așteaptă înainte de periaj:
Evită să îți periezi dinții 30 de minute după masă, deoarece smalțul dentar este temporar înmuiat.  

După cum se poate observa, protocolul de îngrijire a cavității bucale este ceea ce te aștepți să vezi de la cineva dedicat total sănătății și longevității. Probabil este dificil pentru oricine să urmeze un asemenea program stric și solicitant. 

Dar, după cum am scris și în alte articole, principala problemă pentru păstrarea unei danturi sănătoase, dincolo de neîngrijirea decentă zilnică, constă în adoptarea unei alimentații... nesănătoase.
Bryan Johnson spune că nu consumă: zahăr, junk food, alimente prăjite, alimente ultra-procesate, gume, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, aspartam, sucraloză, lactate, paste, pâine, uleiuri hidrogenate, ulei de rapiță, ulei de porumb, ulei de soia, grăsimi trans sau alcool.

 ⇒  Citește și:
De ce deși strămoșii noștri nu aveau carii, noi, modernii, avem
Băuturile răcoritoare dizolvă smalțul dinților și provoacă apariția cariilor
Scurt ghid pentru prevenirea cariilor, a gingivitei și a parodontozei


Sursa - aici.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.