Sunătoarea, sub formă de supliment alimentar, este folosită de secole pentru a îmbunătăți starea de spirit. Chiar și astăzi multe persoane o utilizează ca tratament natural pentru depresia ușoară până la moderată. Sunătoarea conține mai mulți compuși activi, precum hipericina și hiperforina, despre care se crede că influențează starea de spirit.
Studiile care au investigat eficacitatea sunătoarei au oferit rezultate mixte cu privire la eficiența acesteia în tratarea simptomelor depresiei. Deși acest tratament nu este în prezent recomandat de autoritățile sanitare din Regatul Unit, multe persoane continuă să cumpere suplimentul din farmacii și magazinele naturiste, considerându-l o alternativă naturală la antidepresive.
Cu toate acestea, ceea ce mulți oameni nu realizează este că, deși provine dintr-o sursă naturală, suplimentul pe bază de sunătoare poate avea interacțiuni potențial serioase cu medicamente eliberate pe bază de rețetă.
Iată șase interacțiuni importante pe care ar trebui să le cunoști dacă utilizezi acest supliment:
1. Contraceptive hormonale
Se știe că sunătoarea influențează anumite enzime hepatice responsabile de metabolizarea medicamentelor. Extractul din plantă poate acționa ca un inductor enzimatic, crescând rata de eliminare a contraceptivelor hormonale. Aceasta le face mai puțin eficiente și crește riscul de sarcină.
Se recomandă ca persoanele care folosesc pilulele contraceptive combinate, pilule pe bază de progestogen sau implanturi să evite inductori enzimatici precum sunătoarea. Agenția pentru Reglementarea Medicamentelor și Produselor de Asistență Medicală (MHRA) a informat, de asemenea, despre câteva cazuri de sarcini neplanificate la femeile care utilizau implanturi și sunătoare.
În schimb, nu s-a constatat că sunătoarea scade eficacitatea contraceptivelor injectabile pe bază de progestogen, a steriletului hormonal (IUD) sau a opțiunilor non-hormonale, cum ar fi steriletul din cupru.
2. Antidepresive
Există mai multe tipuri de antidepresive. Cel mai frecvent prescriși sunt inhibitorii selectivi ai recaptării de serotonină (SSRI), precum citalopramul și sertralina. Alte antidepresive includ inhibitorii monoaminoxidazei (IMAO), cum ar fi fenelzina, care sunt mai rar prescriși.
Ambele tipuri de antidepresive sunt considerate a acționa prin creșterea nivelurilor de neurotransmițători în creier, în special de serotonină și noradrenalină, care sunt asociate cu starea de spirit.
Modul în care funcționează sunătoarea nu este pe deplin înțeles, dar se crede că aceasta acționează într-un mod similar antidepresivelor, prin creșterea nivelurilor acelorași neurotransmițători.
Combinarea sunătoarei cu aceste medicamente antidepresive poate duce la un exces de serotonină, crescând riscul de sindrom serotoninergic. Aceasta este o reacție relativ rară, dar serioasă, care poate provoca simptome ușoare – precum confuzie, spasme musculare și transpirație – sau simptome care pun viața în pericol, inclusiv convulsii și bătăi neregulate ale inimii.
3. Medicamente anti-migrenă
Triptanii, precum sumatriptanul, sunt uneori utilizați ca alternativă la analgezice în tratamentul migrenelor.
Cauza exactă a migrenelor nu este pe deplin înțeleasă, dar poate fi parțial legată de lărgirea temporară a vaselor de sânge din creier. Triptanii vizează receptorii serotoninei de pe aceste vase de sânge, provocându-le îngustarea. Aceasta poate ajuta la diminuarea simptomelor migrenei.
Deoarece triptanii acționează imitând serotonina, combinarea lor cu sunătoarea poate duce la un exces de serotonină, crescând riscul de sindrom serotoninergic.
4. Medicamente anti-epileptice
Deoarece sunătoarea este un inductor al enzimelor hepatice, teoretic, aceasta poate accelera metabolizarea medicamentelor anti-epileptice, cum ar fi carbamazepina și fenitoina. Acest lucru le-ar putea face mai puțin eficiente, crescând riscul de crize epileptice.
A fost documentat un caz în care un pacient a experimentat crize mai frecvente și mai severe atunci când a luat sunătoare împreună cu un tip de medicament anti-epileptic despre care inițial nu se credea că ar interacționa cu suplimentul pe bază de plante. Din acest motiv, recomandarea actuală a MHRA este de a evita utilizarea sunătoarei dacă luați medicamente anti-epileptice.
5. Warfarina
Warfarina este cel mai frecvent prescris anticoagulant în Regatul Unit. Este adesea utilizată pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge la persoanele cu aritmii cardiace (cum ar fi fibrilația atrială sau tromboza venoasă profundă).
Există dovezi clinice care sugerează că sunătoarea induce aceleași enzime hepatice care metabolizează warfarina. Acest lucru ar putea face ca warfarina să fie mai puțin eficientă, crescând riscul formării cheagurilor.
De preferință, pacienții ar trebui să evite utilizarea sunătoarei dacă iau warfarină. Dacă totuși le folosesc împreună, este important să-și monitorizeze regulat INR-ul (raportul internațional normalizat – timpul necesar coagulării sângelui) pentru a reduce riscul de cheaguri sau hemoragii.
6. Medicamente antiretrovirale
Unele medicamente antiretrovirale utilizate pentru tratarea HIV (cum ar fi lopinavir/ritonavir și efavirenz) sunt metabolizate de enzimele hepatice. Multe dintre ele sunt, de asemenea, transportate în și din celule de pompe numite P-glicoproteine. Sunătoarea poate induce aceleași enzime hepatice și pompe ca aceste medicamente, reducând cantitatea de medicamente antiretrovirale din organism. Acest lucru poate crește încărcătura virală din sângele unei persoane infectate.
Un mic studiu nu a demonstrat însă vreo interacțiune semnificativă între sunătoare și enzimele hepatice implicate în metabolizarea acestor medicamente, însă acest rezultat s-a bazat pe o formulă de sunătoare care conținea niveluri scăzute de hiperforină. Deoarece unele preparate conțin niveluri mai ridicate de hiperforină, este important ca cercetările viitoare să investigheze dacă aceste tipuri au un efect semnificativ. Dacă luați medicamente antiretrovirale și decideți să utilizați sunătoare, este esențial să vă monitorizați regulat nivelurile încărcăturii virale.
Alte interacțiuni posibile
Există și alte medicamente care pot interacționa cu sunătoarea. Printre acestea se numără medicamentele pentru disfuncția erectilă, unele analgezice opioide și imunosupresoarele. Este important să consultați un medic sau farmacist înainte de a lua sunătoare – mai ales dacă utilizați și alte medicamente eliberate pe bază de rețetă.
Traducere și adaptare după St John’s wort: six drug interactions you should know about.
Autorul, Dipa Kamdar, este lector la Kingston University