Fie că este servit cu brânză feta sfărâmată sau cu ouă poșate, este greu de găsit o cafenea în Australia sau în alte colțuri ale lumii care să nu aibă avocado în meniu. Acest fruct (da, este un fruct care crește în copac, nu o legumă) este asociat cu cultura brunch-ului și alte obiceiuri alimentare la modă.
Industria avocado din Australia s-a dezvoltat în anii '60, la 30 de ani după începutul primei producții pe scară largă în California. Astăzi, livezile de avocado se întind în aproape toate regiunile Australiei.
Avocado este considerat o cultură monoculturală: este cultivat pe același teren în fiecare an, ceea ce îl face mai susceptibil la dăunători și crește nevoia de îngrășăminte. Amprenta de carbon a avocado este aproape dublă față de cea a merelor, dar mult mai mică decât a multor alimente de origine animală.
În prezent, există peste 50 de soiuri de avocado la nivel global, însă doar câteva sunt cultivate comercial.
Nu toate soiurile de avocado sunt la fel
La cafenea, s-ar putea să nu observi o diferență în avocadoul servit. Însă, la magazin sau la piață, în Australia apare anual o schimbare vizibilă.
Toamna, avocadoul Hass, de un mov închis caracteristic, dispare și este înlocuit cu varietatea Shepard, de un verde mai deschis. În Australia, această tranziție are loc între februarie și mai.
Dacă nu cunoști diferențele dintre cele două tipuri, ai putea crede că Shepard se comportă la fel cu varietatea Hass – și ai putea fi dezamăgit. Există câteva diferențe importante.
Avocado Hass
Avocado Hass este recunoscut pentru coaja sa groasă, cu aspect aspru și purpuriu închis, care devine aproape neagră când fructul este copt. Are o formă ovoidă, ușor asemănătoare cu o pară. Coaja groasă poate fi dificil de curățat, necesitând adesea un cuțit ascuțit sau un dispozitiv special pentru avocado.
Gustul său este bogat, cremos și untos, cu note subtile de nucă. Textura sa este ideală pentru a fi zdrobit, mixat sau întins, făcându-l perfect pentru sosuri, guacamole și smoothie-uri.
Avocado Hass se coace lent, întunecându-se treptat la culoare în câteva zile. Când este copt, rămâne ferm la atingere și devine moale dacă este prea copt. Dacă atunci când îl apeși ușor cedează ușor, înseamnă că este gata de consum.
Disponibil în Australia din mai până în ianuarie, Hass este varietatea dominantă la nivel mondial. A fost cultivat pentru prima dată în anii '20 ai secolului trecut de horticultorul Rudolph Hass în California.
Avocado Shepard
Avocado Shepard are o coajă netedă, verde, care rămâne verde chiar și când este complet copt. Forma sa variază de la rotundă la ușor alungită, iar gustul său este mai blând și mai dulce, cu note de nucă mai puțin pronunțate.
Se coace mai repede decât Hass, însă acest lucru nu este vizibil prin schimbarea culorii. În schimb, trebuie verificată fermitatea – avocado Shepard devine foarte moale atunci când este copt. Ceva ce poate părea prea copt la un Hass este, de fapt, perfect copt în cazul unui Shepard.
Datorită cojii subțiri și netede, poate fi curățat cu ușurință manual sau printr-o ușoară apăsare.
Textura sa este moale, dar fermă și cremoasă, menținându-și bine forma atunci când este tăiat. Acest lucru îl face ideal pentru feliere, tăiere cubulețe sau întins, chiar dacă este mai ferm structural.
Un aspect interesant este că avocado Shepard oxidează mult mai lent decât Hass, ceea ce îl face perfect pentru decoruri culinare. De asemenea, aroma sa mai blândă îl face potrivit pentru deserturi, cum ar fi mousse-ul de ciocolată.
Shepard reprezintă aproximativ 10-15% din producția de avocado din Australia și este în sezon din februarie până în aprilie, acoperind perioada dintre sezoanele Hass.
Australia este singura țară din lume care cultivă avocado Shepard la scară comercială (în special în Queensland).
Avocado și sănătatea noastră
Avocado conține aproximativ 13 grame de grăsimi la 100g, motiv pentru care, în trecut, persoanele care doreau să slăbească erau sfătuite să îl evite sau să îl consume în cantități limitate.
Astăzi știm că majoritatea acestor grăsimi sunt acizi grași mononesaturați, în principal acid oleic, care ajută la reducerea colesterolului și îmbunătățesc sănătatea inimii.
În plus, doar 1% din avocado este format din carbohidrați, ceea ce face ca acest fruct să fie popular printre persoanele care urmează o dietă ketogenică (low-carb, high-fat).
Persoanele care consumă avocado au tendința de a avea o alimentație mai sănătoasă în general. Ele consumă mai multe cereale integrale, fructe și legume și mai puține alimente procesate sau de tip fast-food.
Fiind un aliment cu multe calorii, consumul unui avocado întreg echivalează cu aproximativ 2,5 mere. Totuși, la 100g, avocado furnizează mai puține calorii decât o cantitate echivalentă de orez alb gătit.
Deoarece preparatele cu avocado sunt estetice și apar frecvent în fotografiile culinare, acest fruct a devenit un simbol al obiceiurilor alimentare moderne.
Traducere și adaptare după What’s the difference between Hass and Shepard avocados? de Yasmine Probst, profesor la University of Wollongong, și Karen Zoszak, dietician la University of Wollongong