În perioada 01-20 decembrie, îi rugăm pe cititori să sprijine site-ul printr-o DONAȚIE.

Deoarece, de obicei, nu există simptome până la prima fractură, osteoporoza este considerată o boală tăcută. Unii o numesc chiar un ucigaș tăcut.

Osteoporoza este o boală a oaselor caracterizată printr-o densitate și rezistență osoasă scăzute, ducând la oase fragile, casante, care cresc riscul de fracturi, în special la coloană, șolduri și încheieturi.

Fundația Națională de Osteoporoză estimează că peste 10 milioane de americani suferă de osteoporoză. Alte 43 de milioane au masă osoasă scăzută, precursorul osteoporozei. Până în 2030, se estimează că numărul adulților cu osteoporoză sau masă osoasă scăzută va crește cu peste 30%, ajungând la 71 de milioane.

N.n. - într-o estimare publicată pe site-ul Spitalului militar din București, în România circa 21% dintre femei și 6% dintre bărbații de peste 50 de ani suferă de osteoporoză.

Cauzele acestei creșteri a numărului de cazuri de osteoporoză includ problemele de stil de viață, în special fumatul, lipsa activității fizice și abuzul de alcool. Populația din ce în ce mai îmbătrânită și atenția insuficientă acordată acestei boli - sunt motivele pentru care osteoporoza este în creștere.

Dacă ești mai în vârstă, poate fi descurajant să citești aceste statistici. Dar, ca specialiști în ortopedie care au studiat această boală, noi știm că osteoporoza nu este inevitabilă. Cheia pentru a avea oase sănătoase pe viață este să iei măsuri preventive simple – și cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

Deși simptomele nu sunt evidente la început, anumite semne indică slăbirea oaselor. Cele mai grave complicații ale osteoporozei sunt fracturile, care pot duce la durere cronică, spitalizare, dizabilitate, depresie, scăderea calității vieții și creșterea mortalității. La nivel mondial, osteoporoza cauzează aproape 9 milioane de fracturi anual. Asta înseamnă o fractură osteoporotică la fiecare trei secunde.

Scădere în înălțime, dureri de spate

Loviturile minore sau căzăturile pot duce la fracturi, în special la șold, încheietură sau coloană vertebrală. Aceste tipuri de fracturi sunt adesea primul semn al bolii.

Dacă observi că ești mai scund, cauza ar putea fi fracturile de compresie în coloană; acest lucru este, de asemenea, un simptom comun al osteoporozei.

Deși este obișnuit ca majoritatea oamenilor să piardă în înălțime odată cu înaintarea în vârstă – aproximativ 2,5 până la 3,8 centimetri pe parcursul vieții – cei cu osteoporoză, care au mai multe fracturi vertebrale, ar putea pierde 5 până la 7,5 centimetri sau mai mult într-o perioadă relativ scurtă.

Postura curbată sau schimbările vizibile de postură pot duce la o cocoașă, ceea ce poate fi un semn că, în fapt, coloana vertebrală se slăbește și își pierde densitatea.

Durerea de spate persistentă este un alt indiciu – acesta este, de asemenea, rezultatul micilor fracturi sau compresiei coloanei vertebrale.


Calciu și vitamina D

Osteoporoza nu poate fi complet vindecată, dar anumiți factori din stilul de viață și alimentație pot reduce riscul.

Calciul și vitamina D sunt esențiale pentru sănătatea oaselor. Calciul ajută la menținerea oaselor puternice, iar vitamina D ajută la absorbția calciului. 

Femeile peste 50 de ani și bărbații peste 70 de ani ar trebui să consume cel puțin 1.200 de miligrame de calciu zilnic din alimente și, dacă este necesar, din suplimente.

Modul simplu de a obține calciu este prin produse lactate. Laptele, iaurtul și brânza sunt printre cele mai bogate surse. O cană de lapte oferă aproximativ 300 de miligrame de calciu, o pătrime din necesarul zilnic. 

Dacă ești vegan, calciul se găsește în multe alimente pe bază de plante, inclusiv soia, fasole, mazăre, linte, portocale, migdale și legume verzi cu frunze închise la culoare.

Adulții ar trebui să urmărească să consume două-trei porții de alimente bogate în calciu zilnic. Consumul lor pe parcursul zilei, cu mesele, ajută la îmbunătățirea absorbției.

Vitamina D se obține în principal din suplimente și expunerea la Soare, care este modalitatea cea mai simplă de a obține doza recomandată. Corpul va produce suficientă vitamina D dacă îți expui brațele, picioarele și fața la lumina directă a Soarelui pentru 10 până la 30 de minute, între orele 10:00 și 15:00, de două până la trei ori pe săptămână.

Deși este bine să porți tricouri cu mânecă scurtă și pantaloni scurți în această perioadă scurtă, este în regulă să porți ochelari de soare și să aplici cremă de protecție solară pe față. 

Lumina Soarelui printr-o fereastră nu va avea același efect – sticla reduce absorbția razelor UV necesare pentru producția de vitamina D. Persoanele cu piele mai închisă la culoare sau care locuiesc în regiuni mai puțin însorite pot avea nevoie de mai mult soare pentru a obține același efect.

Dacă medicul ți-a pus diagnosticul de osteoporoză, este posibil ca vitamina D și calciul pe care le obții din alimentație și expunerea la Soare să nu fie suficiente; ar trebui să întrebi medicul dacă ai nevoie de medicamente.

Dans, alergare ușoară, ridicarea greutăților și evitarea alcoolului

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea osteoporozei. Exercițiile de rezistență, cum ar fi mersul rapid, joggingul și dansul, sunt excelente pentru creșterea densității osoase. Antrenamentul de forță, cum ar fi ridicarea greutăților, ajută la stabilitate și flexibilitate, reducând riscul de cădere.

Încearcă să faci 30 de minute de exerciții de rezistență de cel puțin patru ori pe săptămână, combinate cu exerciții de întărire a mușchilor de cel puțin două ori pe săptămână.

În special pentru femei, care pierd densitate osoasă în timpul și după menopauză, exercițiile regulate sunt esențiale. Activitatea fizică înainte de menopauză va reduce riscul de osteoporoză în anii de mai târziu.

Și evită obiceiurile nocive – fumatul și consumul excesiv de alcool pot slăbi densitatea osoasă și pot crește riscul de fracturi.

Strategiile de prevenire a căderilor și antrenamentul pentru echilibru sunt esențiale și pot ajuta la reducerea riscului de fracturi.

Screening și tratament

Femeile ar trebui să înceapă screeningul pentru osteoporoză la vârsta de 65 de ani. Bărbații ar trebui să ia în considerare screeningul dacă au factori de risc pentru osteoporoză, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, unele boli cronice precum diabetul și vârsta. Bărbații peste 70 de ani sunt mai expuși riscului.

O scanare a densității osoase și radiografiile coloanei vertebrale pot ajuta la confirmarea osteoporozei și la detectarea fracturilor de compresie. Aceste teste de bază, combinate cu vârsta și istoricul medical, sunt suficiente pentru a pune un diagnostic clar.

Gestionarea osteoporozei este un proces de lungă durată care necesită angajament continuu pentru schimbările de stil de viață. Recunoașterea semnelor timpurii și adoptarea acestor schimbări proactive de stil de viață este primul pas pentru a preveni boala și a-ți menține oasele sănătoase.

 →  Citește și: Cum să nu mori din cauza bolilor cardiovasculare

Traducere și adaptare după Osteoporosis, the silent disease, can shorten your life
Autorii:
Ting Zhang - cercetător în ortopedie la University of Pittsburgh
Jianying Zhang - cercetător în chirurgie ortopedică, University of Pittsburgh
Imagine: depositphotos.com


¦¦ Îmbătrânirea presupune deteriorarea progresivă a organismului, degradarea sistemică a organismului, fiecare sistem cu problemele lui:
Sistemul cardiovascular se degradează, rezultând ateroscleroza.
Musculatura se diminuează, rezultând sarcopenia.
Oasele se fragilizează, rezultând osteoporoza.
Cartilagiile articulațiilor se distrug în timp, rezultând osteoartrita (artroza).
Sistemul nervos se degradează, rezultând demența.
Ochii își pierd capacitatea de a focaliza, rezultând prezbiopia.
Urechea degenerează, rezultând presbiacuzia.
Sistemul imunitar își pierde eficiența, rezultând imunosenescența. ¦¦

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.