Ambele cuburi par să aibă pătrate galbene și albastre pe latura de sus, dar cele ce par galbene de pe pătratul din stânga sunt de un gri identic cu cele care par albastre pe cubul din dreapta. Credit: Jolyon Troscianko
O lucrare publicată recent arată că iluziile optice sunt generate de limitări ale ochilor noștri și ale modului în care funcționează neuronii vizuali și nu de procese psihologice complexe.
Cercetătorii au examinat iluzii optice care au la bază modul în care contextul (culorile din proximitate) afectează modul în care percepem culorile.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Teoria clasică a percepției culorilor vă este, cel mai probabil, cunoscută: culoarea este rezultatul procesării de către creier a impulsurilor bioelectrice transmise prin nervul optic de către ochi la interacţiunea acestuia cu unde electromagnetice dintr-o anumită gamă de frecvenţe. Culoarea roşie, de exemplu, este percepţia undelor electromagnetice cu lungimea de undă între 610 şi 700 nanometri. Culorile fundamentale se găsesc între următoarele valori de frecvenţă: roşu: 610 - 700 nm; portocaliu: 590 - 610 nm; galben: 570 - 590 nm; verde: 500 - 570 nm; albastru: 450 - 500 nm; indigo: 430 - 450 nm; violet: 400 - 430 nm.
Dar lucrurile nu sunt așa simple, după cum se poate vedea în clipul de mai jos, unde pătratul care se deplasează pe fundalul unei imagini statice pare că-și schimbă culoarea, dar, în fapt, culoarea pătratului rămâne neschimbată.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Observați imaginea de mai sus. Cel mai probabil veți avea impresia că pata neagră din centrul imaginii se extinde. Această iluzie optică este nouă în lumea științei și este percepută de 86% dintre cei care au observat-o în cadrul unui studiu.
Partea extraordinară cu această iluzie este următoarea: creierul este înșelat cu privire la ce se întâmplă, iar pentru că acesta „crede” că pata întunecată se extinde, se declanșează reflexul de dilatare a pupilelor, pentru a permite ca mai multă lumină să fie accesată de ochi.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Iluziile optice sunt fascinante, dar acestea, pe lângă aspectul distractiv, ne spun ceva despre cum creierul nostru creează realitatea. Pe de altă parte, iluziile optice ne ajută să înțelegem cum funcționează creierul și ne arată anumite limitări ale acestuia.
Creierul nu are o sarcină simplă în a ne reflecta realitatea externă! Acesta, ascuns în întunericul cutiei craniene, se străduiește continuu să creeze o lume 3D pornind de la imaginile 2D pe care le primește de la ochi. [video]
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Ce observați în fotografia de mai sus? Un grup de tineri îmbrăcați în tricouri cu diverse culori în fața unui fotograf, nu? Dar fotografia este, în fapt, alb-negru...
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Cel mai probabil ce vedeți mai sus este o serie de patru pătrate formate din linii orizontale și perpendiculare negre. Așa ar fi normal. Dacă o să priviți imaginea de pe pagina următoare pentru 3 minute și vă întoarceți apoi la imaginea de mai sus o să observați un lucru misterios: dungile orizontale vor fi însoțite de o „aură” verde, iar cele verticale de una magenta.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Dacă nici acest efect vizual straniu nu vă uimește, atunci nimic nu o va face!
Ce vedeți în animația de mai jos sunt următoarele: un punct verde, care apare și dispare, în mijlocul imaginii și trei puncte galbene la distanțe egale de cel verde.
Dacă priviți la punctul verde pentru mai multe secunde, ceva foarte straniu se întâmplă: punctele galbene încep să dispară. Unul, două și chiar toate trei. Dispar pentru o perioadă, apar după o vreme, după un model pe care nu-l putem înțelege și pentru motive pe care nu le știm.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Recent am scris un articol despre cum creierul structurează informațiile despre obiecte, astfel că două pătrate identifice par că ar avea nuanțe evident diferite. Priviți cele două mese din imaginea de mai sus.
Care masă este mai lungă? Indiferent cum ați privi și indiferent de cât de mult ați privi imaginea, masa din partea stângă vă va părea, în mod evident, mai lungă. Uimitor este că nu este! În fapt are exact aceeași lungime ca cea din dreapta!
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Priviți imaginea de mai sus, creată de neurologul Edward Adelson la MIT. Este una dintre iluziile optice extrem de simple, dar nu mai puțin uimitoare, care arată complexitatea sistemului vizual uman. Este una dintre iluziile optice de care nu ne săturăm în a ne mira, dat fiind că ce vedem nu corespunde realității și nu e nimic ce am putea face pentru a ne schimba percepția.
Priviți, așadar, pătratele A și B de pe tabla din imaginea de mai sus. Pătratele par a fi în mod clar diferite; pătratul A are, în mod evident, o nuanță mai închisă de gri decât pătratul B. Dar este doar o iluzie...
Dacă vă uitați la imaginea de mai jos, unde cele două pătrate, A și B, au fost conectate cu o bandă, observați că cele două pătrate au, în fapt, aceeași nuanță de gri. Desigur, puteți verifica asta și în alt mod, pur și simplu prin izolarea celor două pătrate (prin acoperirea restului tablei cu o foaie de hârtie, de exemplu).
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Recent a fost descoperită o nouă iluzie optică, iar efectul acesteia este de-a dreptul interesant. Efectul observat este denumit "orbirea curbei" şi este detaliată într-un articol publicat de psihologul Kohske Takahshi de la Universitatea Chokyo din Japonia.
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Priviţi imaginea de mai sus. Din câte cercuri este aceasta formată şi câte puncte de intersecţie există între acestea?
Aşteptăm răspunsul vostru...
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Concursul "Cea mai bună iluzie a anului" a fost câştigat anul acesta de o iluzie care foloseşte diverse culori pentru a ne arăta modul ciudat în care creierul recepţionează culorile, în funcţie de context. Experimentul începe cu două benzi identice de culori, care rămân neschimbate pe tot parcursul demonstraţiei. Aceste două benzi sunt înconjurate de alte benzi de culori diferite. Rezultatul? Uimitor, fireşte. Nicio culoare nu mai e ce-a fost la început...
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Vă invităm să vizionaţi una din ultimele realizări marca Richard Wiseman, psiholog şi magician englez ale cărui clipuri au devenit cunoscute întregii lumi în ultimii ani. În continuare, despre puterea perspectivei şi presupunerile eronate pe care le poate face creierul uman.
- Detalii
- Autor: T. Ov.
Priviţi imaginea de mai jos. Recunosc că mie mi-a generat o uşoară durere de cap. Nu, nu este vorba despre vreun gif animat; puteţi verifica uşor asta. Este vorba despre o imagine statică ce provoacă puternica impresie a unei mişcări ameţitoare. Ce părere aveţi?
- Detalii
- Autor: Iosif A.
Am descoperit recent o iluzie optică interesantă, pe care o împărtășim cu voi în cadrul acestui articol. Despre ce este vorba? Priviţi cele două figuri care se deplasează în cerc. Deşi se deplasează tot timpul la fel, în funcţie de fundal, mişcarea lor pare diferită.
- Detalii
- Autor: Iosif A.