Dacă o să căutați pe Internet, o să găsiți mai multe articole în care se vorbește că telepatia este reală, că a fost demonstrată în laborator șamd.
Dar, în realitate, este vorba doar de titluri-momeală (ori titluri „click-bait”, cum numește omul-nou, romglezul, acele titluri atrăgătoare și înșelătoare).
Telepatia nu este posibilă, oricâte povești captivante veți auzi despre comunicări stranii între mame și copii aflați în pericol ori altele similare. Știu, sună decepționant... Iată de ce telepatia nu este posibilă.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
Unde gravitaţionale
De la originea vieții până la soarta Universului, există numeroase mistere pe care oamenii de știință, pur și simplu, nu au reuşit încă să le dezlege. Cu toate acestea, există progrese în acest sens. Anul 2015 a fost important pentru ştiinţă: s-a adoptat Acordul de la Paris privind schimbările climatice, s-au obţinut imagini ale unor planete pitice și s-au descoperit urme de apă curgătoare pe planeta Marte. Care sunt misterele din ştiinţă care ar putea fi explicate în anul 2016?
Nu mai târziu de mâine, 11 februarie, când este organizată o conferinţă de presă de către LIGO, s-ar putea să aflăm că au fost identificate undele gravitaţionale, ceea ce ar reprezenta o altă descoperire extraordinară a fizicienilor, după ce în anul 2012 au anunţat descoperirea bosonului Higgs.
- Detalii
- Scris de: Gavin Hesketh, Louise Gentle şi Simon Cotton
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
În prima parte a seriei am văzut că mintea şi corpul nu pot fi separate şi de ce robotica nu este capabilă să replice nici mintea, nici corpul. Dar să presupunem acum că am rezolvat problema senzorilor, muşchilor şamd. Acum vine următoarea provocare: transferul creierului pe un computer. Dar ce este creierul, mai precis?
Termenul se referă în mod obişnuit la cortex şi la unele structuri subcorticale, ca amygdala, hipocampul şi ganglionii bazali. Dar sistemul nervos central este în fapt alcătuit din alte structuri care nu sunt mai puţin importante, incluzând cerebelul, talamusul, hipotalamusul, trunchiul cerebral şi măduva spinării.
- Detalii
- Scris de: Nicolas P. Rougier
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
În cadrul Congresului Internaţional Global Futures 2045 Ray Kurzweill, renumit pentru cercetările în domeniul inteligenţei artificiale, a afirmat că "În doar 30 de ani omul va fi capabil să-şi transfere mintea pe un computer şi să atingă astfel imortalitatea digitală". Fără a lua în calcul problemele de etică, filozofice, sociale şi legale, trebuie să ne întrebăm dacă are sens o asemenea aşteptare. Pentru a da un răspuns documentat ne vom îndrepta către biologie şi neuroştiinţă.
- Detalii
- Scris de: Nicolas P. Rougier
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
Caracatiţa Paul, în 2010. Imagine: wikipedia commons
Au anumite animale capacitatea de a prezice diverse fenomene naturale ori de a ghici rezultatul unui meci de fotbal? Cu ceva urmă a circulat pe e-mail o informaţie-farsă, conform căreia animalele fugeau în număr mare din Parcul Yellowstone pentru a scăpa de o erupţie vulcanică.
- Detalii
- Scris de: Brian Dunning
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
Site-ul The Conversation o organizat o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe site-ul Reddit.com, cu Seth Shostak, astronom la Institutul SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Acesta a încercat să explice de ce este atât de importantă căutarea vieţii extraterestre şi de ce este posibil să o descoperim în viitorul apropiat.
- Detalii
- Scris de: Seth Shostak
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
Realitatea, relativitatea, cauzalitatea sau liberul arbitru? Dacă luăm teoria cuantică de bună, cel puţin unul dintre lucrurile anterior menţionate este o iluzie. Dar care anume?
- Detalii
- Scris de: Michael Brooks
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
Atunci când a fost întrebat dacă există viaţă inteligentă pe alte planete, fizicianul Enrico Fermi a dat un răspuns celebru: ,,Dar unde sunt extratereştrii?". Orice civilizaţie suficient de avansată pentru a realiza călătorii interstelare ar popula întreaga galaxie într-o perioadă de timp relativ scurtă. Totuşi, nu am reuşit să contactăm alte forme de viaţă din Univers. Răspunsul respectiv a devenit cunoscut drept Paradoxul Fermi.
- Detalii
- Scris de: David Waltham
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
Este cert că paleontologii sunt de acord asupra faptului că toţi dinozaurii sunt morţi. Dar dincolo de această opinie comună, există numeroase puncte de dezacord între aceştia, în special cu privire la cauza extincţiei acestor reptile gigant. În continuare puteţi afla 10 dintre cele mai neobişnuite teorii care au fost emise în legătură cu acest subiect.
- Detalii
- Scris de: Mark Strauss
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
Atunci când oameni de ştiinţă de renume vorbesc în mod serios despre milioane de universuri, vechea întrebare „Suntem singuri?" capătă un sens cu totul nou. Universul nostru aflat în expansiune este inimaginabil de mare şi expansiunea acestuia se pare că este accelerată, iar dacă lucrurile chiar stau astfel atunci există un echilibru foarte delicat în cadrul cosmosului.
- Detalii
- Scris de: Jonathan Borwein şi David H. Bailey
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
Dacă vreodată vom detecta o civilizaţie extraterestră sau orice fel de viaţă extraterestră, atunci mai mult ca sigur că aceasta va arăta foarte diferit faţă de noi. Formele de viaţă extraterestre vor gândi, de asemenea, probabil, într-un mod care este complet diferit faţă de cel cu care suntem noi obişnuiţi. Iată în continuare cum cred experţii că s-ar putea prezice modul de gândire al unor fiinţe extraterestre.
- Detalii
- Scris de: George Dvorsky
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
Întrebare: Există trecut şi viitor? Dacă da, este viitorul determinat şi ce înseamnă asta pentru caracterul aleatoriu din lumea cuantică? Răspunsul fizicianului: Asta chiar este o întrebare dificilă, deoarece cuvântul „există" poartă cu el unele „ipoteze care se bazează pe ideea de timp". De exemplu, dacă întrebaţi „Colosul din Rhodos există?" răspunsul corect ar trebui să fie „a existat, dar nu mai există în prezent".
- Detalii
- Scris de: Ask a mathematician
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
Cei mai mulţi dintre noi am auzit deja de faimosul experiment cu fanta dublă. De obicei, acesta se desfăşoară în laborator în decurs de câteva secunde. Dar există o versiune a acestui experiment, imaginată de fizicianul John Archibald Wheeler, care ar putea avea loc de-a lungul unei mari părţi a galaxiei noastre în decurs de milioane de ani. Experimentul imaginat de el sugerează că noi am putea determina retroactiv soarta unor fotoni străvechi.
- Detalii
- Scris de: Esther Inglis-Arkell
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
Discuţiile despre câmpurile de energie, în mod special despre câmpurile de energie ale corpului uman, continuă să se regăsească în cultura populară (n.t. denumită şi cultură pop). O căutare rapidă pe Google pentru „câmpul de energie uman" ne furnizează o avalanşă de rezultate ce sună ştiinţific şi care caracterizează curentul New Age: biocâmpuri, echilibrul noetic, aure, chakre, curăţarea şi activarea câmpurile noastre energetice, bioenergie, energia negativă, energia pozitivă, câmpul bioelectromagnetic uman şi ştiinţele ce dezvăluie secretele acestor câmpuri.
- Detalii
- Scris de: Brian Dunning
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă
În cele ce urmează vom discuta din nou despre exoplanete, supercivilizaţii şi materia întunecată pentru a încerca să ne dăm seama dacă „masa lipsă" din Univers este reprezentată într-adevăr de dispozitivele de camuflaj ale civilizaţiilor extraterestre avansate. Nu primesc de multe ori întrebări simple, rezonabile şi înfricoşătoare ca cea de azi. Un cititor mi-a adresat următoarea întrebare:
- Detalii
- Scris de: Dave Goldberg
- Categorie: Inexplicabil - ce nu ştim încă