Lingvist, profesor, filozof și intelectual cu o masivă prezență publică, Noam Chomsky a avut o influență semnificativă din punct de vedere intelectual și moral asupra societății americane, dar și a lumii intelectuale, în ansamblu.
Imagine din timpul dezbaterii din anul 1971 dintre filozoful francez Michel Foucault (stânga) şi Noam Chomsky (dreapta)
Noam Chomsky, unul dintre cei mai faimoși și respectați intelectuali din lume, a împlinit 96 de ani pe 7 decembrie 2024. Timp de mai bine de jumătate de secol o mulțime de oameni i-au citit lucrările într-o varietate de limbi, iar mulți s-au bazat pe comentariile și interviurile sale pentru a avea informații despre dezbaterile intelectuale și evenimentele actuale.
- Detalii
- Scris de: Robert F. Barsky
- Categorie: Cultură-economie
TikTokul meu e plin de influenceri care îmi spun că ar trebui să fiu stoic. Probabil înțelegeți prin termenul „stoic” o persoană care trece prin greutăți păstrându-și tăria de caracter, calmul și fără să se plângă vreodată. Dar un stoic este și cineva care aderă la școala filosofică a stoicismului.
- Detalii
- Scris de: Matthew Duncombe
- Categorie: Cultură-economie
Un factor crucial al avantajului istoric al Statelor Unite față de concurenții săi în productivitate, în special în sectorul industrial, nu a fost rata scăzută a impozitelor sau veniturile corporative astronomice, ci avansul său în educație. Accesul „aproape universal” la educația secundară atins în Statele Unite în anii 1950 nu a fost realizat în Germania, Franța și Japonia până în anii 1980 și 1990.
Cartea „Nature, Culture, and Inequality” a lui Thomas Piketty este o lucrare de mici dimensiuni care abordează o problemă de mare importanță: este naturală inegalitatea socială pe care o observăm zilnic?
Bazându-se pe date economice istorice din întreaga lume, Piketty descrie o tendință începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, către o egalitate politică și socio-economică mai mare. Aceasta a fost deosebit de evidentă în țările occidentale între aproximativ 1914 și 1980. Totuși, din acel moment, această tendință a încetinit considerabil.
- Detalii
- Scris de: Christopher Pollard
- Categorie: Cultură-economie
Adolf Eichmann
Se poate să faci rău fără să fii rău? Aceasta a fost întrebarea la care filozoafa Hannah Arendt a încercat să găsească un răspuns atunci când a relatat pentru „The New Yorker” în 1961 procesul pentru crime de război al lui Adolf Eichmann, funcționarul nazist responsabil pentru organizarea transportului a milioane de evrei și al altor grupuri către diverse lagăre de concentrare, în sprijinul „soluției finale” a naziștilor.
- Detalii
- Scris de: Thomas White
- Categorie: Cultură-economie
Michel Foucault susținea că supravegherea, cum ar fi cea realizată prin sistemele CCTV, este utilizată pentru a impune normele sociale.
- Detalii
- Scris de: Christopher Pollard
- Categorie: Cultură-economie
La coada Europei în ce privește inițiativa antreprenorială se află Polonia, România, Lituania, Grecia și Spania, cu 2,59%, 5,85%, 6,68%, 6,74% și, respectiv, 6,79%”.
Conceptul de „antreprenoriat cultural” are multe fațete. El cuprinde atât impactul cultural și social al formării antreprenoriale, cât și factorii de mediu care influențează dezvoltarea acesteia.
Unele societăți, cum ar fi SUA, au o cultură antreprenorială puternică. Aceasta înseamnă că anumite caracteristici sunt celebrate și încurajate, cum ar fi capacitatea indivizilor de a-și asuma riscuri, răbdarea atunci când se confruntă cu provocări și rezolvarea inovatoare a problemelor, în special în situații incerte. Cu toate acestea, nu toate țările au o astfel de cultură antreprenorială.
- Detalii
- Scris de: Javier Bouzas Arufe
- Categorie: Cultură-economie
Prin „eminență cenușie” se înțelege „omul din umbră”, omul care n-are o funcție oficială, dar este mâna dreaptă a titularului, fiind influentă în domeniul în care activează.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cultură-economie
Spuneam într-un articol mai vechi că mi se pare o dovadă de inadaptare pentru autorii moderni să nu publice măcar jumătate din cartea pe care au încheiat-o pe Internet, gratuit, disponibilă pentru toată lumea. Pentru că, din câte îmi dau seama, dacă ești convins că ai ceva de spus lumii, vrei ca lumea să și afle, iar jumătate de carte permite să-ți faci o idee, ca cititor, dacă vrei să o parcurgi integral. Dacă ești un autor faimos, înțeleg (doar) parțial închiderea, dar dacă nu ești, sunt șanse să fi scris ceva de calitate, dar să nu afle aproape nimeni niciodată. În plus, o carte astăzi este de sezon, în sensul că apare, primește un pic de publicitate, iar rapid dispare, fiind înlocuită de noianul de noutăți perpetue. De aceea am și publicat integral pe site cartea de filozofia științei „Călătorie la granițele gândirii”. Cred și peste 10 ani va avea aceeași valoare ca și azi, dacă are vreuna.
Sunt înregistrat la foarte puține newslettere, căci sunt puține care nu sunt pierdere de vreme. Favoritul meu, pe care văd că-l primesc și urmăresc de câțiva ani buni, este The Marginalian, care s-a numit multă vreme, din 2006 până-n 2021, Brain Pickings.
The Marginalian este scris de Maria Popova, o autoare americană de origine bulgară, de 39 de ani. Newsletterul săptămânal conține un rezumat de duminică gratuit al celor mai interesante reflecții ale autoarei de-a lungul săptămânii, cuprinzând domeniile artei, științei, poeziei, filozofiei etc. Nu cred că e pentru toată lumea, dar merită citit de 2-3 ori, până decizi dacă te interesează sau nu.
Ce apreciez este că Maria Popova publică sinteze săptămânale ale lecturilor sale, „îmbrăcate” în propriile opinii, de foarte bună calitate. Cred că acestea ar putea foarte bine să constituie material pentru mai multe cărți. Faptul că acestea sunt oferite gratuit publicului este de admirat. Sigur, primește donații pe site-ul acesteia, dar acestea sunt voluntare, oricine putându-i citi textele pentru a se îmbogăți intelectual și spiritual.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cultură-economie
Recent a avut loc un dialog între doi gânditori originali pe care-i citesc ori urmăresc mereu cu plăcere: Rory Sutherland, vicepreședinte la o companie de publicitate (dar un gânditor original; vezi cartea Alchimie, tradusă și în română) și filozoful sloven Slavoj Žižek (are mai multe cărți traduse în română). Am extras câteva idei mai interesante din această discuție, pe care le puteți citi mai jos.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cultură-economie
Kondiaronk vorbind cu diplomați capturați, 1688
Louis Armand a fost un baron francez, cu probleme financiare serioase, care a făcut parte din armata franceză și care între 1683 și 1693 și-a desfășurat activitatea în Noua Franța (teritoriu francez din SUA de astăzi). Armand a publicat trei cărți în urma acestei experiențe „americane”. În cea de-a treia, intitulată în original „Les Dialogues curieux entre l’auteur et un sauvage de bon sens qui a voyagé” arată, printre altele, cum se raportează un localnic, un „nobil sălbatic”, printre altele, la încercările de creștinare ale preoților ce însoțeau trupele franceze.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cultură-economie
1.800 de filozofi, cea mai mare parte din America de Nord, Europa, Australia și Noua Zeelandă, au răspuns la o serie de întrebări, desigur, filozofice. Iată ce cred filozofii lumii despre natura minții (materială sau nu), despre liberul-arbitru, despre existența lui Dumnezeu, despre rasă (biologică sau socială), despre scopul filozofiei, natura legilor naturii, sensul vieții, zombi șamd. Sunt în total 40 de întrebări.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cultură-economie
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cultură-economie
Suntem toți consumatori. Iar o industrie uriașă, cea care vinde, orice, vrea să știe cât mai multe despre noi, cum ne comportăm în calitate de cumpărători. Comportamentul consumatorului este un domeniu de confluență al mai multor discipline: psihologie, sociologie, marketing sau economie comportamentală. Recent, tehnologia modernă și progresele din neuroștiințe vin să completeze ceea ce știm despre consumatori.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cultură-economie
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cultură-economie
Când o femeie decidea soarta unei bune părți a lumii...
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cultură-economie