În continuare vom prezenta de un truc relativ simplu prin care, făcând câteva calcule simple, poți ghici numărul la care s-a gândit cineva. Iată cum funcționează.

Adunând numere cu inversul lor ajungi la... numere care arată la fel, din stânga și din dreapta. Cu o excepție.

Un calcul simplu. Cel puțin la început. Care este rezultatul final?

Într-un sat din Munții Apuseni s-a ajuns la situație interesantă. Există doar cinci case, fiecare de o culoare diferită. În fiecare casă locuiește o singură persoană, de origine diferită (avându-și originea în regiuni istorice românești diferite). Cei cinci beau fiecare un tip diferit de băutură, fumează un tip diferit de țigări și au un animal de companie diferit de ceilalți.

Să ne imaginăm următoarea situație: în acest an întreaga populație a României face o serie de teste medicale obligatorii. Unul dintre aceste teste este pentru o boală rară numită „desidiam recesseras”.

Doctorii știu că această boală este prezentă la un pacient din 1.000. Testul care se aplică pentru detectarea bolii are o precizie de 98% de detectare a acesteia.

În imaginea de mai sus avem o serie de numere, aranjate după o anumit logică. Ce număr ar trebui să înlocuiască semnul întrebării?

În imaginea de mai jos aveți o serie de numere, cu un semn de întrebare. Identificând logica în care a fost construită seria de numere, stabiliți cu ce număr trebuie înlocuit semnul întrebării.

Cum împărțiți poligonul din imaginea de mai sus (hexagonul galben) în două figuri identice (cu aria egală, dar și cu forma identică)?

Avem un dreptunghi cu laturile de 17 și 26 de centimetri. În interiorul acestui dreptunghi sunt plasate șapte pătrate, așa cum se poate observa în imaginea de mai sus.

Care este aria pătratului? Cum ați aflat?

În cele două serii de numere din imagine unul din seria de sus ar trebui în fapt să fie în seria de jos, iar unul din seria de jos ar trebui să fie în cea de sus.

Care sunt numerele ce trebuie schimbate? De ce?

În imaginea de mai sus puteți vedea mai multe serii de numere. Setul de numere din stânga-sus are o anumită relație cu setul de numere din stânga-jos.

Ce set de numere din cele șase de mai jos ar trebui să înlocuiască semnele de întrebare? Care este relația dintre setul de sus și cel de jos?

În seria de șase numere de mai jos, unul nu se potrivește.
Identificați logica în care au fost construite acestea și identificați care număr nu se potrivește cu aceasta. Desigur, o explicație pentru alegerea făcută este binevenită.

În imaginea de mai jos aveți o serie de numere, cu două semne de întrebare. Identificând logica în care a fost construită seria de numere, identificați cele două numere reprezentate cu semnul întrebării și descrieți raționamentul folosit.

Completați pătratele galbene cu numere mai mici decât 10, urmărind să obțineți rezultate corecte atât pe linii, cât și pe coloane.
 
 

Rezultatul din titlul acestui articol este, fără îndoială, corect! Nu e nimic necurat la mijloc. Iată de ce calculul este corect. Desigur, prima operaţie pe care trebuie s-o efectuăm este împărţirea: 220:2=110. Ulterior efectuăm scăderea: 230-110=120. Dacă efectuăm întâi scăderea (230-220=10) şi apoi împărţirea (10:2), obţinem 5, dar ordinea operaţiilor este greşită. Şi, totuşi, am spus că e corect: 230 - 220 : 2 = 5! Şi încă susţinem asta! Care-i misterul?

Să zicem că te afli într-un concurs televizat și ți se oferă posibilitatea alegerii dintre trei uși. În spatele unei uși se află un automobil; în spatele celorlalte două uşi se află capre. Desigur, îţi doreşti să câştigi maşina. Alegi o ușă, să zicem uşa nr. 1. Gazda concursului, care știe ce se află în spatele ușilor, nu te lasă să vezi ce este în spatele uşii pe care ai ales-o şi deschide încă o ușă, să zicem uşa nr. 3, în spatele căreia vezi că este o capră. Apoi gazda îţi oferă şansa să-ţi schimbi opţiunea, dar, desigur, fără a te uita la ce e în spatele uşii pe care ai ales-o, ştiind deja că în spatele uşii nr. 3 este o capră.

Întrebarea pentru tine e următoarea: este în avantajul tău să-ţi schimbi opţiunea? Cresc şansele de a câştiga maşina dacă alegi uşa nr. 2?

Gândeşte-te un pic, decide-te dacă este util să-ţi schimbi opţiunea, apoi citeşte restul articolului.

Înmulţirea mentală a doua numere formate din două cifre, ca, de exemplu, 78x93, poate fi destul de dificilă pentru o minte neantrenată. În cadrul acestui articol vă prezentăm o metodă simplă care, cu puţină practică, vă pot ajuta să ajungeţi un adevărat maestru al matematicii mentale. Odată însuşită, metoda poate fi extrem de utilă pentru elevi, la clasă, dar şi în alte contexte în care este util să poţi face rapid un calcul mental.

În acest articol veţi învăţa câteva trucuri matematice pentru a stabili rapid dacă un număr este divizibil cu 2,3,4,5,6,7,8 ori 9. Vor fi explicate metode pentru fiecare caz de divizibilitate, în parte.

Ecuaţii diferenţialeEcuaţiile diferenţiale sunt de departe mijlocul cel mai răspândit de modelare a sistemelor naturale. Se folosesc, de pildă, pe larg pentru a calcula traiectoriile sondelor spaţiale, cum ar fi cele două nave Pioneer care au explorat sistemul solar sau vehiculele-robot cu şase roţi Spirit, Opportunity şi Curiosity care au cercetat Planeta Roşie.

MatematicaMatematica a fost numită limbajul Universului. Oamenii de știință și inginerii vorbesc, de multe ori, despre eleganţa matematicii în ceea ce priveşte descrierea realităţii fizice, citând exemple cum ar fi π, E=mc2 și chiar utilizarea numerelor întregi, abstracte, pentru a număra obiectele din lumea reală.

InfinitUniversul nostru pare să fie condus de un set finit de legi, dar vorbim de multe ori despre lucruri care durează o eternitate. „Infinitul" este o idee ciudată. Dar este esenţială dacă doriţi să înţelegeţi concepte din filozofie şi matematică. Iată de ce.

Numere primeCurtis Cooper, un profesor de matematică şi ştiinţa calculatoarelor de la Univ. of Central Missouri, a descoperit cel mai mare număr prim de până acum, acesta fiind (2^57.885.161 - 1). Are 17 milioane de cifre şi este un număr prim Mersenne.

Cum aproape orice teoremă existentă are în componenţa ei predicate, pentru a demonstra aceste teoreme este necesară cunoaşterea elementelor de calculul predicatelor.

Elementele de calcul propoziţional şi de logică matematică reprezintă o ramură a matematicii ce ne ajută să calculăm valoarea de adevăr a diverse propoziţii (simple sau compuse). Cu ajutorul tabelelor de adevăr se pot obţine rezultate ce o să ne ajute în viitor în cadrul enunţării anumitor propoziţii şi stabilirii unor valori de adevăr pentru expresiile matematice evaluate.

În cadrul videoclipului de mai jos veţi putea asimila o metodă rapidă pentru calculul sumei unei serii de numere consecutive. Veţi vedea cât de rapid este să calculaţi, de exemplu, suma numerelor care formează seria de la 1 la 100 a numerelor întregi.

E de menţionat, aspect pe care nu-l veţi găsi în videoclip, că seria de numere nu trebuie să fie neapărat formată din numere consecutive pentru a folosi cu succes metoda prezentată. Metoda se poate aplica şi unui serii de genul: 1,3,5,7,9,11 ori 3,6,9,12 şamd.


 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro