Teoria clasică a percepției culorilor vă este, cel mai probabil, cunoscută: culoarea este rezultatul procesării de către creier a impulsurilor bioelectrice transmise prin nervul optic de către ochi la interacţiunea acestuia cu unde electromagnetice dintr-o anumită gamă de frecvenţe. Culoarea roşie, de exemplu, este percepţia undelor electromagnetice cu lungimea de undă între 610 şi 700 nanometri. Culorile fundamentale se găsesc între următoarele valori de frecvenţă: roşu: 610 - 700 nm; portocaliu: 590 - 610 nm; galben: 570 - 590 nm; verde: 500 - 570 nm; albastru: 450 - 500 nm; indigo: 430 - 450 nm; violet: 400 - 430 nm.

Dar lucrurile nu sunt așa simple, după cum se poate vedea în clipul de mai jos, unde pătratul care se deplasează pe fundalul unei imagini statice pare că-și schimbă culoarea, dar, în fapt, culoarea pătratului rămâne neschimbată. 

Asta arată un lucru uimitor: percepția culorilor este schimbătoare, în funcție de context, pentru că deși pătratul nu-și schimbă culoarea, la nivelul percepției noastre în mod clar pătratul își schimbă culoarea! Pentru a vedea „adevărata” culoare a pătratului, trebuie să-l scoatem din context, adică să-l examinăm independent, în afara oricărui fundal.




Iluzia optică de mai sus a fost creată de psihologul japonez Akiyoshi Kitaoka, profesor la Universitatea Ritsumeikan, Osaka, Japonia, și poate fi văzută pe contul său de Twitter. Acesta are și un site de multiple iluzii, care poate fi accesat aici.


Căpșunile roșii care... nu sunt roșii

Mai jos vedeți o altă iluzie creată de psihologul japonez amintit mai sus. Partea surprinzătoare a imaginii este aceea că deși căpșunile par roșii, nu sunt! În fapt, imaginea este creată din pixeli gri și cyan.

 



Puteți verifica acest fapt descărcând imaginea și introducând-o într-un editor de imagine, unde folosiți funcția „zoom” pentru a-i vedea pixelii care o formează. Am făcut asta, iar rezultatul îl puteți vedea mai jos: sunt pixelii care formează cea mai „roșie” zonă a uneia dintre căpșuni. Dacă nu mă credeți, încercați de unii singuri :)



Chestiunea extraordinară cu acestei iluzii optice este, cred, următoarea: oricât am studia creierul, nu putem stabili cu exactitate cum funcționează percepția lumii, indiferent de situație, pentru că acesta a evoluat pentru a se adapta la contexte, oferind, ca percepție, ceea ce a „considerat” a fi util.

Prin urmare, culorile sunt creații dinamice ale creierului, în funcție de context. Iar acest adevăr ne întărește ideea că nu există o realitate fixă, pe care noi o recepționăm pur și simplu prin simțuri, „realitatea” furnizată de creier fiind una mai degrabă creată, pe baza experienței evolutive.

-- Citiți și: În fapt, nu există realitatea obiectivă

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.