Unde gama

EEG este o înregistrare a semnalelor electrice de pe creier. Aceste semnale sunt citite cu ajutorul unor electrozi, fixaţi pe cap, care transmit informaţia prin galvanometru şi o înregistrează pe o foaie de hârtie. Aceşti electrozi nu transmit, ci doar primesc semnale electrice, generate natural de către creier.

Bateria este o doză în care se găsesc substanţe chimice generatoare de electroni, reacţiile chimice produse fiind denumite reacţii electrochimice. Orice baterie are doi poli, un anod şi un catod. Anodul este marcat cu semnul +, sau pozitiv, în timp ce catodul este marcat cu -, adică negativ.

În istoricul inovaţiilor ce cuprind studiul cutremurelor, trebuie luate în considerare două aspecte: dispozitivele care înregistrează activitatea cutremurelor şi sistemele de măsurare care ajută la interpretarea datelor. Magnitudinea măsoară energia degajată la sursa cutremurului şi este determinată din logaritmul amplitudinii valurilor înregistrate într-un anumit moment. Intensitatea măsoară puterea trepidaţiilor produse de cutremur într-un anumit loc. Intensitatea nu are o bază matematică, ea este determinată în funcţie de efectele produse de cutremur asupra oamenilor şi a mediului înconjurător.


Glonţ Minié

Glonţul este un tip de muniţie pentru puştile cu încărcare pe gura ţevii, care a primit numele unuia dintre co-inventatori: Claude-Étienne Minié. Acest tip de muniţie a devenit vestit în timpul războiului Crimeii şi în timpul războiului civil american.

Geamul laminat a fost inventat în anul 1903, de chimistul francez Edouard Benedictus, pe care l-a inspirat un accident de laborator. Întâmplător, un recipient de sticlă a ajuns să fie acoperit cu nitratul de celuloză aflat în componenţa plasticului şi atunci când, tot accidental, a fost scăpată pe jos, s-a spart, dar nu s-a împrăştiat în bucăţi.

O bună protecţie solară, aşa cum ne sfătuiau bunicii noştri, este indispensabilă. Pentru asta trebuie să-i mulţumim lui Eugene Schueller, fondator al grupului cosmetic L'Oréal, cel care a inventat crema de protecţie pentru plajă.


Navstar 2F (parte din GPS)

Global Positioning System (GPS), în traducere ''Sistem de Poziţionare Global'', este un sistem de navigaţie bazat pe sateliţi spaţiali care furnizează informaţii despre loc şi timp, indiferent de condiţile meteorologice, oriunde pe glob sau pe lângă acesta unde există câmp vizual neobturat la patru sau mai mulţi sateliţi. Sistemul furnizează capabilităţi importante utilizatorilor militari, comerciali şi civili din lumea întreagă.

Android este o platformă software şi un sistem de operare pentru dispozitive şi telefoane mobile bazată pe nucleul Linux. Cu o interfaţă pentru utilizator bazată pe manipulare directă, Android este proiectat în principiu pentru dispozitive mobile cu ecran tactil precum smartphone-uri sau tablete.

Banca de sânge este invenţia chirurgului şi cercetătorului american Charles Richard Drew. Născut la 3 iunie 1904 în Washington, a studiat la Colegiul Amherst, din Massachusetts. În 1933, a terminat cu brio cursurile Universităţii de Medicină din Montreal, fiind al doilea, conform performanţelor academice, într-o clasă de 127 de studenţi. Câţiva ani mai târziu, a devenit doctor în ştiinţele medicale la Universitatea Columbia, devenind prima persoană de origine afro-americană care a obţinut această calificare. În 1941, Charles Drew a devenit primul chirurg afro-american membru al Comitetului American de Chirurgie.

Ștergătorul de parbriz este un dispozitiv folosit pentru a elimina apa de ploaie, resturile sau impurităţile de pe parbriz. Un ştergător constă dintr-un braţ pivotant la un capăt cu o lamă de cauciuc lungă ataşată la celălalt capăt. Lama se mişcă înainte şi înapoi pe parbriz, împingând apa de pe suprafaţa sa, cu o viteză pe care o reglează conducătorul vehiculului.

Telecomanda este o componentă dintr-un dispozitiv electronic, precum televizorul, DVD player-ul sau sistemul home theater, care este folosită pentru a opera dispozitivul de la distanţă scurtă fără a fi conectată fizic la acesta.

Detergentul este un produs chimic care, dizolvat în apă, are proprietatea de a spăla, curăţa, degresa, dezinfecta diferite obiecte. Detergentul pentru vase se foloseşte la curăţarea vaselor şi îndepărtarea grăsimilor de pe acestea.

Binoclul este un instrument optic format din două lunete paralele, alăturate şi aliniate pentru a focaliza cu precizie în acelaşi punct, folosit pentru a observa obiectele situate la distanţă. Spre deosebire de telescop, binoclul oferă utilizatorului o imagine tridimensională.

Motorul Diesel (cunoscut şi ca motor cu aprindere prin compresie) este un motor cu ardere internă care foloseşte căldura creată prin comprimare pentru a aprinde şi a arde combustibilul injectat în camera de combustie. Acest motor este diferit faţă de motorul cu aprindere prin scânteie pe gasolină sau cel pe benzină care folosesc un dispozitiv auxiliar, bujia, pentru aprinderea amestecului de aer-combustibil.

Faxul este transmiterea telefonică a unor materiale imprimate scanate (text şi/sau imagini) către un alt telefon conectat la o imprimantă sau un alt dispozitiv de ieşire. Documentul original este scanat cu un aparat numit fax (sau telecopiator) care procesează conţinutul (text şi/sau imagini) ca o imagine grafică fixă, convertind-o în format bitmap, apoi transmiţând-o prin sistemul de telefonie sub forma de tonuri cu frecvenţă audio. Faxul receptor interpretează tonurile şi reface imaginea imprimând o copie a documentului.

Stomatologia este studiul, diagnosticarea, prevenirea şi tratamentul bolilor, tulburărilor şi afecţiunilor cavităţii bucale, în special ale dinţilor şi într-o anumită măsură ale condiţiilor legate de zona maxilofacială (maxilar şi faţă).

Poligraful (numit şi ''detector de minciuni'') este un aparat care înregistrează schimbările apărute în procesele fiziologice (ritmul respiraţiei, presiunea arterială, conductivitatea electrică a pielii) atunci când un subiect este testat fiind pus să răspundă la anumite întrebări. Formarea, competenţa şi experienţa examinatorului sunt foarte importante pentru precizia şi acurateţea concluziilor unei examinări poligraf.

Aparatul auditiv (sau proteza auditivă) este un dispozitiv electronic, purtat de obicei după ureche, creat pentru a amplifica sunetul, compensând astfel pierderea de auz. Este format dintr-un microfon, un receptor (difuzor) şi un microcip amplificator alimentat de baterie.


Notaţie muzicală din a secolul al II-ea îen (al doilea imn delphic)

Cea mai veche formă de notaţie muzicală a fost scrisă în cuneiformă pe o tabletă descoperită pe teritoriul oraşului Nippur din Sumer (Irakul de astăzi) şi datează din jurul anului 2000 î.Hr. Tableta reprezintă instrucţiuni fragmentate despre a cânta muzica, astfel că acea muzică era compusă în armonii de terţe şi a fost scrisă folosind o scară diatonică. O tabletă din jurul anului 1250 î.Hr. arată o formă de notaţie mai dezvoltată. Deşi interpretarea sistemului de notaţie este încă foarte controversat, este clar că notaţia indică numele coardelor unei lire, al cărui acordaj este descris pe alte tablete. Deşi sunt fragmentate, aceste tablete reprezintă cele mai vechi melodii notate găsite pe Terra.

Compasul este un instrument folosit încă din antichitate pentru măsurarea distanţelor, a lungimilor de transfer de la un desen la altul şi pentru a desena cercuri. Matematicianul grec Euclid a folosit în ''Elemente de geometrie'' compasul rudimentar. Compasul roman antic a supravieţuit în colecţiile Muzeului Britanic. Înainte de secolul al XVIII-lea, compasul avea două puncte ascuţite, cum ar fi separatoarele.

Aparatul de sudură cu arc metalic ecranat este un dispoziv care foloseşte curent electric, alternativ sau continuu, de la o sursă de curent pentru a îmbina două bucăţi de metal, formând un arc electric între electrod şi bucăţile ce trebuie sudate. Sudura are nevoie de voltaje înalte (peste 80 de amperi) şi poate avea nevoie şi de peste 12.000 de amperi în punctul de sudură.

Panoul solar este un ansamblu de celule solare. Celula solară (numită şi celula fotovoltaică) este un dispozitiv electric ce converteşte lumina solară direct în energie electrică printr-un fenomen numit efectul fotovoltaic.

Paratrăsnetul este o tijă metalică sau un obiect metalic amplasat pe punctul cel mai înalt al unei structuri, precum o clădire, o navă sau chiar un copac, conectat electric folosind un fir sau un conductor electric pentru a interacţiona cu pământul (împământare) prin intermediul unui electrod.

Smartphone-ul este un telefon mobil cu capabilităţi de calcul şi conectivitate mult mai avansate decât telefoanele obişnuite. Smartphone-ul este un aparat mobil multimedia multifunctional, conectat la o reţea GSM sau UTMS.


 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro