Am scris în urmă cu câteva săptămâni despre ingredientele din Chicken McNuggets (McDonald's). Mi s-a părut nedrept să nu scriu și despre un produs de la cealaltă companie iubită profund de români, în special de copii și adolescenți, KFC. Am ales fâșiile de piept de pui picant pane (crispy strips), care, în ce mă privește, reprezintă produsul cel mai comandat când ajung la acest restaurant de tip fast-food. Rămâne de văzut dacă mai revin după ce termin acest articol 😀

Am ales, prin urmare, un produs simplu, care pare a fi pui și ar trebui să fie pui. Dar cât pui? Și ce mai e pe lângă?

Așadar, ce ingrediente sunt în crispy strips?

Iată ce ne spune KFC  despre ingredientele pe care le conțin crispy strips:
gramaj: 3 buc. - 90g / 5 buc. 150g / 8 buc. 240g
ingrediente: 48g/ 80g/ 128g bucăți din piept de pui.
puiul are mențiunea: produs/ din produs decongelat. Poate proveni și din produs refrigerat.
condimente: sare, potențiator de aroma E621, ardei soiul Cayenne, paprika, aromă naturală de chilli, usturoi pudră.
dacă din cele 90 g de produs pentru 3 bucăți, 48 g sunt pui, restul de 42 g trebuie să fie altceva.
Acest altceva înseamnă: crusta crocantă, care conține: făină de grâu (care conține sau are adaos de calciu, fier, vitamina B3 și vitamina B1), agenți de afânare E450 și E500, dextroza, ulei din semințe de rapiță (antispumant E900).
ulei pentru prăjit, care constă din uleiuri vegetale (floarea soarelui, floarea soarelui high oleic, rapiță, în proporții variabile, antispumant E900).

Acum să luăm pe rând ingredientele și să spunem câteva vorbe despre cele relevante, care transformă produsul în AUP.

1. Carnea este din pui congelat sau refrigerat. Nu știm nimic despre calitatea cărnii de pui.

2. Potențiatorul de aromă E621 este denumirea comună pentru monoglutamatul de sodiu. Acesta este un potențiator de aromă, folosit în industria alimentară pentru a îmbunătăți și intensifica gustul preparatelor. E621 a fost subiectul unor dezbateri și controverse, iar unele persoane pot resimți dureri de cap, senzație de arsură sau alte reacții adverse după consumul excesiv.

3. Aromă naturală de chilli. Ar trebui să se refere la o substanță aromatică obținută din surse naturale, în acest caz, din chilli sau ardei iute. Este un ingredient folosit pentru a oferi produsului o notă specifică de gust și aromă asociată cu ardeii iuți. Procesul exact de producție al acestei arome este, probabil, confidențial. Nu știm exact cum anume este obținută această „aromă naturală”.

Crusta:
4. Făină de grâu, care conține sau are adaos de calciu, fier, vitamina B3 și vitamina B1. Cel mai probabil este vorba despre făină albă, procesată, nu făină integrală.

Făina albă este făcută din grâu căruia i s-a înlăturat partea exterioară a bobului, fiind folosită partea centrală, formată din amidon. Amidonul este descompus ulterior în organism cu ajutorul unei enzime în glucoză.

5. Agenți de afânare E450 și E500.
E450 (Difosfați) - acest grup de aditivi alimentari include diferite tipuri de difosfați, cum ar fi difosfatul disodic (E450a), difosfatul trisodic (E450b), difosfatul tetrapotasic (E450c) etc.
Acești compuși au rolul de a îmbunătăți textura alimentelor. De asemenea, pot ajuta la menținerea și îmbunătățirea umidității produselor, contribuind astfel la prospețimea și consistența acestora.
E500 (carbonați de sodiu) - sunt utilizați pentru a îmbunătăți volumul și textura produselor.

6. Dextroza - care este un tip specific de glucoză și este folosit ca îndulcitor și agent de îngroșare în diverse produse alimentare.

7. Ulei din semințe de rapiță - se adaugă, cel mai probabil, pentru gust și textură, precum și pentru menținerea suculenței produsului.

8. Antispumant E900 - are rolul, desigur, de a preveni formarea spumei, dar și pentru a păstra calitatea uleiului pentru o perioadă mai lungă.

Sosurile care se pot folosi cu crispy strips sunt și ele bune exemple de produse ultra-procesate.

Așadar, la produsul din carne de pui, puteți adăuga un sos Glenn 58g, care are 1628 kJ/395 kcal, care conține următoarele ingrediente:
ulei vegetal de floarea-soarelui (max. 44%) (origine din UE)
• apă (33%)
muștar 6,6% (apa, muștar boabe, oțet din alcool, zahăr, sare iodată, amidon modificat din porumb, stabilizator (guma xantan), colorant (betacaroten), amestec condimente)
amidon modificat din porumb
• zahăr
praf de ou (1,3%)
• usturoi pudră (1,1%) (origine din UE și din afara UE)
• usturoi granulat (1,1%) (origine din UE si din afara UE)
proteină din lapte
• sare iodată
• piper
acidifianți (oțet din alcool, acid citric)
stabilizator (guma xantan)
conservanți (benzoat de sodiu, sorbat de potasiu).

O altă variantă este să folosiți un sos ketchup, 58g, care are 430 kJ/101 kcal și care conține următoarele ingrediente:
• apă
• pastă de tomate 20% (origine din afara UE)
• zahăr
•  oțet de alcool
•  amidon modificat din porumb
•  sare iodată
•  acidifiant (acid citric)
•  usturoi pudră
•  ceapă pudră
•  conservanți (benzoat de sodiu, sorbat de potasiu)
•  agent de îngroșare (guma xantan)
•  aromă țelină

O altă variantă este să folosiți un sos cu roșii și usturoi, 58g, care are 1441 kJ/349 kcal și care conține următoarele ingrediente:
* apă
* ulei de floarea-soarelui 32% (origine din UE)
* zahăr
* muștar 4.5% (apa, muștar boabe, oțet de alcool, zahăr, sare, amidon modificat din porumb, stabilizator (guma xantan), colorant (betacaroten), amestec condimente),
* amidon modificat din porumb
* pastă de tomate (3%) (origine din afara UE)
* gem de caise
* oțet de alcool
* usturoi pudră 1,3% (origine din UE și din afara UE)
* sos cu aromă de lămâie
* sare iodată
* usturoi granulat 0,8% (origine din UE si din afara UE)
* acidifianti (acid lactic, acid citric)
* piper negru
* stabilizator guma xantan
* conservanți (benzoat de sodiu, sorbat de potasiu)
* antioxidant calciu disodic

Mai sunt și alte sosuri care pot fi folosite, precum sos American Dip 58g, sos Barbecue HEINZ, sos maioneza HEINZ, sos Curry Mango HEINZ, sos dulce acrișor (Sweet&Sour) HEINZ. Nu mai intrăm în detalii.

Una peste alta, după cum se poate observa ușor, crispy strips este un produs ultra-procesat, chiar dacă la bază are banala carne de pui. Sosurile pe care le puteți adăuga vin cu o sumedenie de aditivi alimentari.



→  Citiți și:
• Ce ingrediente conțin covrigii de patiserie-simigerie?
• Despre ororile alimentelor ultra-procesate
Credit imagine:
depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.