Recunosc, nuggeții de la McDonald's sunt foarte buni 😀 Sunt o adevărată capodoperă culinară. Sunt gustoși, moi, prăjiți exact cât trebuie. Dar acești nuggeți sunt un exemplu perfect de aliment ultra-procesat, adică nu un aliment în sensul clasic, ci un fel de înlocuitor de mâncare.

Iată ce conțin acești nuggeți, pe lângă puținul de carne de pui.

Ce conțin Chicken McNuggets?

Iată ce ne spune McDonald's despre ingredientele pe care le conțin nuggeții:
CHICKEN McNUGGETS (din produs congelat) - carne de piept de pui (tocată și congelată în înveliș pane).
carne piept de pui (46%)
apa
ulei vegetal (floarea soarelui și rapiță)
făină de grâu
făină de mălai
amidon (conține gluten)
griș de grâu dur
sare
aromă naturală (conține grâu)
gluten de grâu
zahăr
agenți de afânare (difosfați, carbonați de sodiu, fosfați de calciu)
condimente (conține țelină)
amidon modificat
dextroza
extract de condimente (conține țelină)
ulei pentru prăjit [ulei vegetal (floarea soarelui, rapiță, în proporții variabile), antispumant E900)]

Să le luăm pe rând...

1. Este un produs congelat. Conține piept de pui - 46%. Nu știm nimic despre calitatea cărnii de pui. Probabil nu strălucită, pentru a ține prețul de producție scăzut și profitul mare. Este doar o speculație.

Conținutul de carne de pui este, așadar, sub jumătate din conținut, ceea ce înseamnă că jumătate din ceea ce mâncați este... altceva.

2. Compusul conține ulei procesat de floarea soarelui și de rapiță.
De ce se adaugă ulei? Cel mai probabil pentru gust și textură, precum și pentru menținerea suculenței produsului.

3. Făina de grău, mălaiul și grișul de grău dur sunt folosite, probabil, pentru înveliș și pentru textura produsului final. Cel mai probabil este vorba despre făină albă procesată, nu făină integrală.

4. Amidonul reprezintă modul de înmagazinare a energiei de către plante și constă din lanțuri de granule microscopice formate din molecule de glucoză.
De ce amidon? Amidonul este un bun element complementar pentru carne, contribuind la reducerea costurilor de producție. Dar amidonul contribuie și la îmbunătățirea texturii produselor, reține apa (previne uscarea excesivă), acționează ca un stabilizator și agent de legare (menține structura și forma produsului).
Amidonul modificat se găsește în diverse alimente ultra-procesate, înlocuind grăsimile sau produsele lactate, împiedicând apa să înghețe și îngroșând sosuri.

5. Nuggeții conțin și o „aromă naturală”. Ar fi fost util să aflăm ce anume aromă naturală este vorba, dar McDonald's nu ne spune.

6. Glutenul de grâu se folosește în produsele alimentare ca agent de legare, pentru textură și elasticitate, pentru a reține apa și pentru a crește cantitatea de produs final.

7. Agenții de afânare au multiple roluri: pentru creșterea volumului și pentru îmbunătățirea texturii.
Bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat pentru a neutraliza acizii din compoziția produselor din carne, îmbunătățind stabilitatea chimică a produsului și reglând pH-ul.
Difosfații au fost asociați cu anumite riscuri de sănătate (niveluri mari de fosfor, boli cardiovasculare, interferențe în procesul de absorbție al unor minerale precum zincul, magneziul și fierul, probleme renale).
Fosfații de calciu se folosesc la stabilizarea culorii produsului, a pH-ului, pe lângă alte roluri.

8. Zahăr și dextroză. Le-am pus împreună, pentru că dextroza este tot... zahăr. Dextroza este un tip specific de glucoză și este folosit ca îndulcitor și agent de îngroșare în diverse produse alimentare.

9. Ulei pentru prăjit [ulei vegetal (floarea soarelui, rapiță, în proporții variabile), antispumant E900)].
Despre uleiul vegetal am vorbit deja.
Ce este cu antispumantul? Are rolul, desigur, de a preveni formarea spumei, dar și pentru a păstra calitatea uleiului pentru o perioadă mai lungă, ceea ce înseamnă economii.

Sigur, nu aflăm care sunt cantitățile din diversele ingrediente. Sunt secrete, desigur. Dar ar fi fost interesant de știu.

Văzând că nuggeții conțin doar 46% carne, mi-am adus aminte că și cipsurile Pringles conțin doar 42% cartofi :)

Una peste alta, nuggeții McDonald's sunt un „cocktail” deosebit de diverse ingrediente, care asigură un aliment ultra-procesat cu un gust excelent! :)

Credit imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    acadea · 1 months ago
    din aceeasi categorie, carnatii "afumati" contin printre (multe) altele si aroma de fum.
    am crezut ca e o gluma, dar la prima cautare pe net, am gasit de cumparat la sticla - aroma de fum.