Cercetătorii de la Johns Hopkins consideră că prin măsurarea concentraţiilor unor anumite proteine în fluidul cerebrospinal (CSF) se poate prezice perioada când apar deficienţele cognitive asociate bolii Alzheimer înainte de apariţia primelor semne de pierdere a memoriei.
- Detalii
- Scris de: Johns Hopkins University School of Medicine via MedicalXpress
Există o concepţie populară conform căreia cuptoarele cu microunde distrug toate lucrurile hrănitoare din mâncarea noastră, cum ar fi vitaminele esenţiale şi mineralele. Dar este asta adevărat? Răspunsul este nu. De fapt, microundele păstrează adesea mai multe substanţe nutritive în mâncare decât gătitul convenţional.
- Detalii
- Scris de: George Dvorsky
Ca şi cum greţurile şi gura uscată provocate de o mahmureală serioasă n-ar fi suficiente, un nou studiu arată că aceasta îţi afectează şi funcţiile cerebrale şi timpul de reacţie. Oamenii de ştiinţă care studiază mahmurelile se concentrează, de obicei, asupra simptomelor fiziologice. Însă o nouă analiză a studiat felurile în care ea influenţează funcţia cognitivă.
- Detalii
- Scris de: George Dvorsky
În 1998, la scurtă vreme după ce a suferit o rană gravă la cornee cauzată de o bucată de metal, Ian Tibbets şi-a pierdut vederea în ochiul drept. Mai târziu şi-a pierdut vederea şi în ochiul stâng. Tibbets a fost în final trimis la Chrisopher Liu, chirurg la Spitalul de Oftalmologie Sussex, şi s-a calificat pentru o procedură cunoscută drept osteo-odonto-keratoproteză (OOKP).
- Detalii
- Scris de: John Hewitt
O varietate asurzitoare de anomalii genetice pot cauza transformarea celulelor sănătoase în celule canceroase. Puţine dintre acestea sunt comune cancerelor aceluiaşi ţesut şi chiar şi mai puţine cancerului ţesuturilor diferite. Cu toate acestea, cercetătorii căutând astfel de ace genetice comune în carul tipurilor de cancer au publicat două studii referitoare la rezultatele obţinute în Nature Genetics.
- Detalii
- Scris de: Ruth Williams
Un articol recent din New York Times purta titlul "Cum ne afectează chimicalele". Înainte de a citi un singur cuvânt am fost aproape sigur că autorul articolului nu se va referi la felul în care antibioticele vindecă infecţiile ori conservanţii împiedică apariţia mucegaiului în alimente sau modul în care detergenţii spală hainele.
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
Studiile sugerează că băieţii sunt mai vulnerabili decât fetele când vine vorba de decesele în rândul tinerilor – şi nu numai din cauza accidentelor, ci dintr-o varietate de motive, după cum indică un studiu recent. Judecând după datele de pe durata a zece ani legate de numărul de decese, cercetătorii au descoperit faptul că există o rată a mortalităţii mai mare în rândul băieţilor în 17 din cele 19 cele mai întâlnite cauze.
- Detalii
- Scris de: Amy Norton
Tipul potrivit de fericire nu este doar un sentiment minunat, el aduce de asemenea beneficii organismului, până la nivelul "instrucţiunilor" genetice înscrise în codul ADN. Un studiu recent sugerează că genele noastre răspund pozitiv la tipul potrivit de fericire.
- Detalii
- Scris de: Jeremy Dean
Ni se spune adesea că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, în mare parte pentru că ne ajută să ţinem la distanţă kilogramele în plus. Însă o nouă meta-analiză ne arată acum că ştiinţa nu sprijină, de fapt, această afirmaţie. Înţelepciunea convenţională sugerează că faptul de a sări peste micul dejun ne va înfometa pe parcursul zilei, făcându-ne astfel să mâncăm în exces şi să luăm gustări mai frecvent.
- Detalii
- Scris de: George Dvorsky
Dieta nu constă doar în calorii consumate şi calorii arse – noi descoperiri indică faptul că ceea ce mâncăm poate avea un efect surprinzător asupra organismului şi minţii. Pentru aceia dintre noi care ar vrea să scape de câteva kilograme, sfaturile privind dieta se rezumă de obicei la aritmetică brută.
- Detalii
- Scris de: Mark Peplow
Noi cercetări au identificat factorul cheie care determină sexul masculin al fătului sub forma unei enzime care ”împinge” ADN-ul să declanşeze evoluţia masculină a embrionului, o descoperire care aduce o perspectivă mai clară asupra tulburărilor de intersexualitate.
- Detalii
- Scris de: University of Queensland via Phys.org
Oraşul Belem, din nordul Braziliei, adăposteşte o populaţie de aproximativ 2 milioane de persoane. Ar fi foarte interesant să aflăm dacă locuitorii săi prezintă o incidenţă neobişnuit de scăzută a bolilor cum ar fi cancerul, arterioscleroza sau a bolii Alzheimer. De ce?
- Detalii
- Scris de: Joe Schwarcz
O treime dintre nord-americani ar putea avea un nivel ridicat al colesterolului din sânge. Acest lucru, desigur, reprezintă un risc crescut pentru apariţia bolilor de inimă, ucigaşul numărul unu în America de Nord. Însă nivelul colesterolului poate fi redus cu ajutorul unei diete adecvate.
- Detalii
- Scris de: OSS Blogs
Suntem bombardaţi continuu cu sfaturi despre sănătate, dar nu toate acestea se bazează pe dovezi riguroase. Iată şase dintre cele mai cunoscute astfel de mituri, de la cel al celor 8 pahare de apă zilnice până la dieta paleo.
- Detalii
- Scris de: Caroline Williams
Expunerea cronică la alcool duce la adaptări la nivel cerebral care mută sarcinile privind controlul comportamental dintr-o zonă a creierului implicată în luarea deciziilor complexe într-o zonă asociată cu formarea obiceiurilor.
- Detalii
- Scris de: Nih.gov via MedicalXpress.com