Drosophila melanogaster
Drosophila melanogaster

Alimentația influențează toate procesele organismului, fiind unul dintre factorii esențiali, probabil cel mai important, în sănătatea organismului. Datele colectate de cercetători în ultimii ani indică faptul că restricția calorică (consumul unui număr de calorii mai mic decât cel consumat de organism) îmbunătățește sănătatea și crește durata de viață, aspecte rezultate în special în cadrul testelor pe animale.

Recent, cercetători de la Institutul Buck au identificat o genă, OXR1, care pare a avea un rol determinant în prelungirea vieții, dar și în păstrarea sănătății creierului. Descoperirea poate fi utilă în terapii pentru a încetini procesul de îmbătrânire la oameni și pentru boli neurodegenerative care au legătură cu îmbătrânirea.

Cercetările cu privire la gena OXR1 au fost făcute pe musculița de oțet și celule umane.

În fapt, descoperirea constă în identificarea unui răspuns neuronal care mediază neuroprotecția în contextul restricției calorice. Restricția calorică sau postul intermitent ar putea crește rolul acestei gene în medierea efectelor protectoare, care protejează împotriva îmbătrânirii și a bolilor neorologice.

Studiul a avut ca scop înțelegerea diferențelor dintre oameni, ca răspuns la același tip de dietă. În cazul musculițelor de oțet, o parte dintre acestea au fost hrănite cu doar 10% din dieta normală. Au fost identificate 5 gene cu rol în creșterea longevității în condiții de restricție calorică, iar două dintre acestea se regăsesc și la om.

Cercetătorii au ales să analizeze în detaliu gena OXR1 (Oxidation Resistance 1), care protejează împotriva oxidării. Pierderea funcțiunii genei OXR1 la oameni duce la defecte neurologice severe și deces. La șoareci, un adaos de OXR1 a îmbunătățit rata de supraviețuire în caz de scleroză laterală amiotrofică.

OXR1 afectează un complex numit retromer, care este un set de proteine necesare pentru reciclarea celulară proteică și lipidică. Calea retromerică are un rol determinant în protecția neuronilor în condiții de restricție calorică, iar OXR1 menține funcția retromerică, fiind importantă în păstrarea sănătății creierului și creșterea longevității.

Creșterea nivelului de OXR1 în cazul musculițelor de oțet a crescut durata de viață a acestora. Deși oamenii nu sunt muște, este posibil ca acest lucru să fie valabil și la om.

Sursa: Back Institute

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.