Un nou studiu realizat de Universitatea Illinois din Chicago (UIC) arată noi mecanisme care explică legătura dintre obezitate și fibrilația atrială (FiA). Datele ar putea sta la baza unor tratamente care ar putea preveni apariția FiA la persoanele obeze și, de asemenea, ar putea opri progresia bolii la cei deja afectați.
Studiul, publicat recent în The Journal of Clinical Investigation, a identificat o enzimă numită NOX2 ca fiind un element esențial în procesele celulare care leagă obezitatea de FiA.
- Detalii
- Scris de: Dr. Bianca Cucoș
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
Se consideră șapte persoane din întreaga lume (doi pacienți din Berlin și câte unul din Londra, Düsseldorf, New York, City of Hope și Geneva) s-au vindecat de infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV) sau sunt în remisie pe termen lung, după ce au primit un transplant de măduvă osoasă pentru tratarea cancerului de sânge.
„Pacientul din Geneva”, așa cum a fost numit după orașul elvețian în care a fost tratat, a înregistrat o remisie completă a bolii după ce a primit un transplant de măduvă osoasă în 2018 ca tratament pentru o formă agresivă de leucemie, informează 360medical.ro.
- Detalii
- Scris de: Beatrice Popa
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
Într-un an, Europa cheltuiește mai mult pentru diabet decât pentru războiul din Ucraina. Tsunamiul diabetului este o criză de sănătate publică care amenință să copleșească sistemele de sănătate și progresul economic, avertizează experții în sănătate.
Europa a cheltuit anul trecut pentru diabet mai mult decât toate fondurile Uniunii Europene (UE) donate Ucrainei de la invazia rusă.
Prevalența diabetului, în special a diabetului zaharat de tip 2, care poate fi prevenit în mare măsură, crește într-un ritm alarmant, determinată de factori precum obezitatea și îmbătrânirea populației. Costul anual al diabetului în Europa limitează creșterea economică europeană, scrie Euractiv, informează 360medical.ro.
- Detalii
- Scris de: Beatrice Popa
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
Cum se „trezește” ADN-ul aflat în stare latentă în organismul uman pentru a facilita apariția cancerului? În urma noilor descoperiri, oamenii de știință speră că terapiile de reducere la tăcere a „retrovirusurilor endogene” ar putea face ca tratamentele împotriva cancerului să funcționeze mai bine.
O privire în interiorul genomului uman, printre cele aproximativ 20.000 de gene care servesc ca elemente constitutive de bază ale vieții, dezvăluie urme de ADN lăsate în urmă de virusuri care i-au infectat pe strămoșii noștri cu zeci de milioane de ani în urmă.
Acești oportuniști antici, cunoscuți sub denumirea de retrovirusuri endogene, au fost mult timp considerați ADN inert sau „junk”, lipsit de orice capacitate de a produce daune, informează 360medical.ro.
- Detalii
- Scris de: Beatrice Popa
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
Streptococcus pyogenes
Numărul infecțiilor cu o bacterie rară, mortală, devoratoare de carne, este în creștere în Japonia, cu sute de persoane infectate.
Peste 1.000 de cazuri de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) au fost raportate în Japonia în primele șase luni ale anului 2024, depășind numărul total înregistrat anul trecut în această țară, informează 360medical.ro.
Boala este cauzată predominant de o bacterie numită Streptococcus pyogenes, cunoscută în mod obișnuit sub numele de streptococ de grup A.
- Detalii
- Scris de: Beatrice Popa
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
Numărul de cazuri de febră Dengue și de infecție cu virusul West Nile, maladii răspândite prin înțepătura de țânțar, a crescut în ultimii ani în Europa, conform datelor prezentate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
În anul 2023 au fost înregistrate 130 de cazuri de persoane cu febră Dengue, fără sa fi călătorit în afara Europei. Numărul este în creștere față de anul 2022, an în care au fost diagnosticate 71 de cazuri.
- Detalii
- Scris de: Dr. Iulia Andrei-Bitere
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
Rinichii joacă un rol esențial în sănătatea organismului, prin eliminarea produselor reziduale din sânge. Atunci când aceștia nu reușesc să filtreze suficient elementele străine, pot apărea mai multe afecțiuni medicale grave, care pun viața în pericol. Un nou studiu sugerează că boala cronică de rinichi poate fi, de asemenea, corelată cu pierderea dinților.
Rezultatele unui studiu, publicate miercuri online în Menopause, revista Societății americane pentru menopauză, sugerează că funcția renală este asociată cu pierderea dinților la femeile aflate la postmenopauză, informează 360medical.ro.
- Detalii
- Scris de: Beatrice Popa
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
Persoanele care consumă regulat multe alimente ultraprocesate, precum băuturi răcoritoare, chipsuri și biscuiți, pot avea un risc mai mare de probleme de memorie, precum și de accident vascular cerebral, comparativ cu cei care consumă mai puține alimente procesate.
Datele sunt publicat în revista Neurology. Studiul a inclus 30.239 de participanți cu vârsta de 45 de ani sau mai mult, urmăriți pe o perioadă medie de unsprezece ani.
- Detalii
- Scris de: Dr. Bianca Cucoș
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
Un studiu realizat în Coreea a arătat că foștii fumători care utilizează țigări electronice sau dispozitive de vapat sunt semnificativ mai predispuși să dezvolte sau să moară de cancer pulmonar în comparație cu cei care nu utilizează aceste dispozitive după ce renunță la fumat. Mai mult decât atât, practica înlocuirii tutunului clasic cu dispozitive electronice sau de încălzire a tutunului ar putea afecta inclusiv programele de screening pentru cancerul pulmonar.
- Detalii
- Scris de: Dr. Bianca Cucoș
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
De la introducerea vaccinului împotriva virusului papiloma uman (HPV) în Statele Unite în 2006, infecțiile HPV care cauzează majoritatea cancerelor și a verucilor genitale asociate cu HPV au scăzut semnificativ (88% în rândul adolescentelor și 81% în rândul femeilor tinere).
Un studiu prezentat la întâlnirea anuală ASCO 2024 a investigat eficacitatea vaccinului în prevenirea cancerelor și a displaziilor premaligne cauzate de HPV. Studiul s-a bazat pe o populație mare (peste 90 milioane de participanți) cu vârste cuprinse între 9 și 39 de ani, din rețeaua de cercetare medicală TriNetX.
- Detalii
- Scris de: Dr. Bianca Cucoș
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
O echipă internațională de cercetători, printre care și specialiști de origine română, a descoperit mecanismele care conduc regenerarea ficatului în timpul bolii hepatice cronice. Acest proces de regenerare permite ficatului să se repare atunci când este afectat în mod cronic, dar ar putea duce și la progresia spre cancer.
Grupul de cercetători de la Institutul de Sănătate din Berlin, de la Charité (BIH) și Open Targets, împreună cu colegi de la Universitatea Cambridge și de la Spitalul Addenbrooke’s, Marea Britanie, au reușit să demonstreze acest lucru în premieră prin efectuarea de analize unicelulare pe mai multe biopsii obținute de la pacienți cu boală hepatică steatotică progresivă asociată disfuncției metabolice (MASLD), informează 360medical.ro.
Rezultatele obținute in vivo au fost validate folosind organoizi cultivați în laborator.
- Detalii
- Scris de: Beatrice Popa
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
Consumul crescut de sare este asociat cu riscul de cancer gastric și în Europa, nu doar în țările asiatice, unde acest fenomen era deja cunoscut, conform unui nou studiu realizat de Universitatea Medicală din Viena. Studiul, publicat recent în revista de specialitate Gastric Cancer, arată că persoanele care adaugă frecvent sare în mâncare au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta cancer gastric comparativ cu cei care nu folosesc sare suplimentară la masă.
- Detalii
- Scris de: Dr. Ana Maria Vasile
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
Utilizarea antibioticelor rămâne frecventă pentru tratamentul infecțiilor tractului respirator inferior. Obiectivul unui nou studiu a fost de a evalua impactul utilizării antibioticelor asupra duratei și severității infecției acute a tractului respirator inferior (ITRI).
Într-un studiu prospectiv de amploare, realizat în cadrul asistenței medicale primare și de urgență din Statele Unite, antibioticele nu au avut un impact măsurabil asupra severității sau duratei tusei cauzate de o ITRI acută. De asemenea, pacienții au avut așteptări nerealiste în ceea ce privește durata ITLR și efectul antibioticelor, sunt concluziile autorilor, informează 360medical.ro.
- Detalii
- Scris de: Beatrice Popa
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
Cei mai mulți dintre cei care citesc acest articol vor fi observat că, de exemplu, găinile au capacitatea de a se deplasa o perioadă scurtă fără cap. De aici și vorba populară „zici că e o găină fără cap”. Se aplică și în cazul altor animale.
Recent, cercetători de la Centrul pentru știința creierului RIKEN din Japonia au identificat circuite neuronale din coloana vertebrală care acționează independent de creier. În esență, oamenii de știință au stabilit că neuronii din coloana vertebrală sunt capabili de învățare adaptativă și pot forma amintiri. Iată cum.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman
Oamenii de știință care caută indicii despre motivul pentru care unele tipuri de cancer sunt în creștere la adulții tineri spun că au găsit o pistă interesantă: îmbătrânirea biologică accelerată.
Îmbătrânirea reprezintă riscul major pentru multe tipuri de cancer, ceea ce înseamnă că, cu cât îmbătrânim, cu atât mai mare probabilitatea de a fi diagnosticați. Și, din ce în ce mai mult, experții sunt de opinie că vârsta este mai mult decât un număr. Este, de asemenea, uzura organismului, cauzată de stilul de viață, de stres și de genetică, care este uneori denumită vârsta biologică a unei persoane, informează 360medical.ro.
- Detalii
- Scris de: Beatrice Popa
- Categorie: Ştiri. Medicină - corpul uman