Produsele zaharoase conţin cantităţi mari de glucide, de aceea se mai numesc şi dulciuri. Acestea constituie o sursă importantă de energie pentru organism. Unele dintre ele conţin fructe (siropuri, dulceţuri), asigurând organismului vitamine şi elemente minerale.
- Detalii
- Scris de: Adrian Senciuc
Mai bine de 50% din necesarul caloric al omului este asigurat de produse din cereale. Cerealele se cultivă în funcţie de tipul de climă: în zona temperată mai mult grâul, în cele mai calde - orezul, meiul şi porumbul, iar în regiunile mai răcoroase - secara, orzul şi ovăzul.
- Detalii
- Scris de: Adrian Senciuc
Legumele şi fructele sunt cele mai diversificate alimente din meniul nostru, totuşi compoziţia acestora în principii nutritive nu diferă foarte mult. Aceste alimente de origine vegetală au fost apreciate din cele mai vechi timpuri, de la primii culegători şi agricultori.
- Detalii
- Scris de: Adrian Senciuc
Oul este o etapă în dezvoltarea unui animal (păsări, reptile), conţinând celulele embrionului şi substanţe nutritive. În continuare vom prezenta caracteristicile şi importanţa oului de găină în alimentaţia omului, celelalte (raţă, curcă, prepeliţă etc.) fiind mâncate mai rar.
- Detalii
- Scris de: Adrian Senciuc
De la primii oameni la omul modern, carnea a fost mereu prezentă în meniul nostru, fiind o importantă sursă de proteine, având o valoare energetică mare. În medie, fiecare 100g de carne conţine 20g de proteine, conţinând toţi aminoacizii esenţiali.
- Detalii
- Scris de: Adrian Senciuc
Şoarecii care au ceasul biologic de la nivelul celulelor grase defect se îngraşă dacă mănâncă atunci când ar trebui să doarmă, spune Georgios Paschos, doctor în medicină la Şcoala de Medicină Perelman, Universitatea din Pennsylvania.
- Detalii
- Scris de: Medical Xpress
Alimentaţia este o componentă indispensabilă organismului uman, care furnizează substanţe nutritive pentru a asigura energia necesară proceselor vitale, pentru a permite sintetizarea unor substanţe proprii sau pentru a repara leziunile datorate uzurii.
- Detalii
- Scris de: Adrian Senciuc
Vechii maya şi aztecii din Americi consumau ciocolată. Aceştia beau cacao sau apă în care fuseseră scufundate boabe de cacao, la fel cum bem noi astăzi ciocolată caldă. Cu toate acestea, cacaua lor era destul de amară şi avea şi ardei iute în ea.
- Detalii
- Scris de: Ellen Kuwana
Glutamatul de sodiu (E621 sau glutamatul monosodic - GMS) este un aditiv alimentar. Este una din numeroasele forme ale acidului glutamic, un aminoacid neesenţial. Din 1959 Food and Drug Administration a clasificat GMS: "recunoscut, în general, ca fiind sigur".
- Detalii
- Scris de: Sergiu Vijiala
Într-un articol anterior am vorbit despre importanţa alimentaţiei şi am pus accentul pe produsele de origine animală. Astăzi ne propunem să aruncăm o privire asupra produselor alimentare de origine vegetală, adică despre cereale, legume şi fructe.
- Detalii
- Scris de: Duceac Irina
Trăim într-o eră a vitezei, unde importanţa unui regim alimentar sănătos este adesea trecută cu vederea. Nu de puţine ori mâncăm pe fugă sau chiar sărim peste mesele principale. Un alt obicei nesănătos caracteristic secolului XXI este fast-food-ul.
- Detalii
- Scris de: Duceac Irina
Din cele mai vechi timpuri omul acumulează experienţă în stabilirea celei mai potrivite compoziţii de hrană pentru a asigura un necesar nutritiv complet. Se înţelege că această compoziţie optimă nu este universal valabilă, ea depinde de mai mulţi factori.
- Detalii
- Scris de: Adrian Senciuc
Alcoolul are nenumărate utilizări, iar efectele sale asupra individului ori chiar asupra colectivităţilor sunt uneori semnificative. Uneori este cauza unor accidente de circulaţie, alteori ne ajută să trecem mai departe peste mari dezamăgiri sau eşecuri.
- Detalii
- Scris de: David Jelescu
Vă aflaţi la filtrul de cafea din birou. Luaţi un pliculeţ roz într-o zi, unul albastru a doua zi. Aţi încercat cilindrul cu zahăr de lângă bolul cu pacheţele, dar niciodată nu e suficient ca să îndulciţi cafeaua. Dar oare ce se află în aceste pliculeţe cu îndulcitori artificiali?
- Detalii
- Scris de: Keith Veronese
Ceva extrem de ciudat se întâmplă între momentul în care punem ce-a mai rămas din cină în frigider şi momentul în care o încălzeşti ziua următoare. Odată bine-prăjitul pui se înmoaie şi îmbibă cu apă; salata perfectă se ofileşte. Până şi pastele se transformă într-un terci.
- Detalii
- Scris de: Rachel Swaby