Ce este piramida alimentară?

Piramida alimentară se referă la clasificarea alimentelor în funcţie de proporţia ideală a fiecărui aliment în dieta zilnică. Sunt mai multe variante ale piramidei alimentare. Iniţial aceasta a fost dată publicităţii în 1992 de către Departamentul de Agricultură al Statelor Unite . În 1998 cercetători din Bruxelles au propus o altă variantă a piramidei, pentru ca în 2002 de la Harvard să se promoveze o altă versiune. Finalmente, anul trecut, în 2008, aceiaşi cercetători de la Harvard au schimbat structura piramidei alimentare, în lumina noilor informaţii legate de alimentaţie, rezultate din cercetările întreprinse în ultimii ani.

 

Piramida alimentara
Piramida alimentară

 

Imaginea de mai sus trebuie înţeleasă numai ca un ghid general asupra alimentaţiei. Organismul omenesc este deosebit de complex, iar o dietă potrivită este una care este specifică fiecărui individ. În plus, în stabilirea unei diete trebuie să se ţină cont de starea de sănătate a fiecăruia. Deşi pur orientativă, citită cu atenţie, piramida alimentară oferă informaţii extrem de utile referitoare la alimentele pe care ar trebui să le consumăm zilnic şi mai ales la proporţiile în care acestea ar trebui să fie conţinute în cantitatea de hrană a unei zile.

Universitatea Harvard a emis 6 sfaturi pentru o dietă sănătoasă, pe care le redăm în continuare:

1. Faceţi zilnic exerciţii fizice. O dietă sănătoasă se bazează pe efort fizic zilnic care să ardă din caloriile asimilate şi să menţină/reducă greutatea corporală.
2. Fiţi atenţi la calitatea alimentelor, iar nu la cantitatea acestora. Piramida alimentară nu menţionează numărul de grame din fiecare aliment pe care ar trebui să-l consumăm zilnic, ci prescrie o reţetă generală a ceea ce ar trebui să mâncăm zilnic.
3. Bazaţi-vă alimentaţia pe legume şi fructe. O dietă bazată pe fructe, legume, cereale integrale şi seminţe este una de urmat cu toată încrederea.
4. Nu luaţi de bun modelul american. Carnea roşie, cerealele rafinate, cartofii, băuturile cu mult zahăr nu sunt dintre cele mai bune alimente pentru organism.
5. Luaţi multivitamine şi un supliment de vitamina D.
6. Nu consumaţi alcool.

 


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.