Cei mai mulți dintre cei care citesc acest articol vor fi observat că, de exemplu, găinile au capacitatea de a se deplasa o perioadă scurtă fără cap. De aici și vorba populară „zici că e o găină fără cap”. Se aplică și în cazul altor animale.

Recent, cercetători de la Centrul pentru știința creierului RIKEN din Japonia au identificat circuite neuronale din coloana vertebrală care acționează independent de creier. În esență, oamenii de știință au stabilit că neuronii din coloana vertebrală sunt capabili de învățare adaptativă și pot forma amintiri. Iată cum.

În cadrul studiului, au fost folosite două grupuri de șoareci (fără cap). Șoarecilor din primul grup li s-au administrat șocuri electrice dacă țineau picioarele din spate prea aproape de sol. Cei din al doilea grup primeau șocuri electrice la întâmplare, indiferent de unde țineau picioarele. După 10 minute, primul grup a învățat să-și ajusteze poziția picioarelor, pentru a evita șocul electric, ceea ce înseamnă că există posibilitatea învățării adaptative în coloana vertebrală.

A doua zi, într-o continuare a studiului, cercetătorii au schimbat grupurile de șoareci: cei care învățaseră să evite șocurile electrice au primit șocuri electrice la întâmplare. Aceștia nu și-au schimbat însă comportamentul, nu au uitat să ridice picioarele din spate pentru a evita șocurile, ceea ce înseamnă că învățarea a avut loc, că s-au format amintiri la nivelul coloanei vertebrale.

Una peste alta, cercetarea arată că învățarea motorie și formarea amintirilor nu au loc doar la nivelul circuitelor cerebrale, ceea ce ar putea fi utilizat în îmbunătățirea tratamentelor administrate celor cu afecțiuni ale coloanei vertebrale.

Sursa: The spinal cord can act independently of the brain 
Credit imagine: pixabay.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.