Ghid cinefil onlinePiratarea filmelor și-a găsit pe internet o casă și un lexic specific. Dar cum se procedează și care sunt termenii utilizați? Filmele sunt copiate în mai multe moduri și etichetate cu numele sursa la upload. Termenii folosiți spun multe despre calitatea copiei piratate.

 

 

File sharing. Motoare de căutare (7)

 

Cam (CAM) – Pirații înregistrează filmul de pe ecranul de la cinema prin intermediul unei camere video montate pe un trepied. Aceste copii sunt în general de o calitate slabă atât d.p.d.v. vizual, cât și auditiv. De asemenea, imaginile pot fi bruiate de umbre ale audienței care se deplasează.

Telesync (TS sau TELESYNC) – Sursa filmului rămâne camera de pe trepied. Telesync indică o îmbunătățire a înregistrării sunetului realizată prin transmițătoare wireless de la boxele din cinema sau prin conectare directă la echipamentul de proiectare. Câteodată, diferența dintre CAM și TS este dificil de sesizat.

PDVD – Pre-DVD este o variantă întâlnită în țările asiatice, mai ales în India. Variante slabe calitativ gen CAM/TS sunt înregistrate pe DVD și etichetate drept DVD rip.

Workprint (WP) – Varianta este realizată dintr-o versiune neterminată a filmului. Workprint-urile au efecte needitate și scene lipsă. De asemenea, le pot lipsi părțile nedublate audio și diferă foarte mult de versiunea finală a filmului. De obicei, această variantă are un text al subtitrării ce depășește imaginea sau întreruperi audio pentru a descuraja pirații să o răspândească. Un caz recent care a creat un întreg fiasco a fost X-Men Origins: Wolverine.

Screener (SCR) – Aceste versiuni în avanpremieră şi promoționale ale filmelor (în general DVD sau VHS), cu vizualizări limitate, sunt furnizate comercianților sau criticilor de film înaintea datei oficiale de lansare a filmului în cinema. Pirații obțin și ei un DVD Screener și îl duplichează.

R5
– Acesta este un DVD comercial din regiunea 5. Regiunea 5 este formată din Europa de Est, sub-continentul indian, Africa, Mongolia și Coreea de Nord. Versiunile R5 ies în evidenţă faţă de cele normale pentru că folosesc un transfer direct Telecine, dar fără retușuri de imagine. De asemenea, nici sunetul nu e la fel de bun ca în varianta DVD.

Telecine – Cuvântul se referă la dispozitivul Telecine, o piesă scumpă de echipament care transformă filmul din formatul analogic în cel digital. Calitatea este puțin inferioară celei DVD deoarece sursa este rola de film și nu sursa finală digitalizată.

DVD Rip – Varianta finală. DVD Rip-urile sunt distribuite în general în regiuni îndepărtate de zona premierei filmului. De o foarte bună calitate, acestea înlocuiesc rapid orice altă versiune preexistentă.



DVDR – Aceasta este o copie a DVD-ului original, recodificată pentru a putea fi scrisă pe un DVD mai ieftin și mai compact. DVDR-urile arată la fel ca discurile comerciale în sensul că acestea conțin meniuri și funcții asemănătoare.

Așadar, acum când vedeți un fişier video ce poate fi descărcat şi care este etichetat cu oricare dintre termenii descriși mai sus, veți știi la ce calitate să vă așteptați. Dar chiar și așa, tot ar trebui să ţineţi seama şi de...


5 sfaturi pentru downloadarea filmelor de calitate

1. Ce e o imagine bună fără o poveste bună în spatele ei? Verificați și calitatea scenariului pe site-uri ca IMDB sau Rotten Tomatoes. Site-uri cu recomandări de film sunt de asemenea de mare ajutor.

2. Dacă poți diferenția o variantă R5 de una TS, atunci site-ul VCDQuality [http://www.makeuseof.com/tag/check-the-movie-quality-before-you-start-downloading/] va face restul. Acesta listează toate filmele noi și oferă la fiecare informații de bază, precum și rating-uri pentru calitatea audio și video a versiunii piratate. Câteodată sunt oferite screenshot-uri și traileruri.

3. Fișierele NFO sunt informații oferite de grupul care lansează varianta respectivă și cel mai adesea conțin informații despre frecvența audio/video , rezoluția imaginii, limba etc. Puteți descărca aceste fișiere NFO de pe VCDQuality sub forma unei imagini sau în formatul original, după care le puteți deschide cu un NFO reader special sau chiar cu Notepad. Citiți mai multe despre NFO reader la acest link
[http://www.makeuseof.com/tag/the-3-best-nfo-file-readers-to-open-those-nfo-documents/]

4. Citiți întotdeauna secțiunea de comentarii, dacă există, pe pagina de download. De obicei, cei nemulțumiți dau indicii despre calitatea filmului.

5. Numărul de abonați poate fi un indicator al unui site bun, deși s-ar putea să nu spună prea multe despre un anumit film.

Cum să rulezi filmele (9)



Articolul reprezintă traducerea ghidului The Internet Guide for the Movie Addict publicat de MakeUseOf.com, cu acordul editorului.
Traducere: Alexandru Olteanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.