Priviți cele două obiecte de mai sus (în fapt e un obiect fotografiat din unghiuri diferite). Nu este nicio iluzie optică: cele două structuri denumite în engleză „tensegrity” sunt în echilibru, deși componentele dure, bucățile de lemn, nu se ating unele de altele, fiind conectate prin intermediul unor lanțuri și a unui arc (care putea fi, de asemenea, un lanț). Pare că sfidează gravitația, la prima vedere... Cum poate funcționa o asemenea structură?
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Cuptorul cu microunde folosește radiație electromagnetică pentru a încălzi mâncarea. Modul în care funcționează ne spune când este util și când nu, precum și ce putem pune în cuptor și ce nu e recomandat.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Dronele s-au tot perfecționat în ultimii ani, devenind mașini zburătoare de înaltă clasă.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Una dintre metode, prin care nu-i observi direct, dar le identifici prezența în corp, este de natură biochimică, așa cum se întâmplă astăzi cu noul coronavirus: se iau probe de țesut, iar în laborator se identifică prezența sau nu în organism a virusului. Dar nu-l vezi „cu ochii tăi”. În fapt, este foarte dificilă observarea directă a virusului, dată fiind mărimea acestuia.
Așa mic cum este, cu tehnologia potrivită, virusul poate fi totuși observat în mod direct. Dar cât de mic este? Sigur, mărimea variază, dar dacă e să stabilim o mărime medie, am ajunge undeva la 150 de nanometri (0,00015 milimetri). Și pentru că sunt așa de mici, o celulă umană pare enormă (care are circa 0,1 mm - fiind, așadar, de circa 1.000 de ori mai mare).
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Am scris cu ceva vreme în urmă alte două articole despre aparatul de aer condiționat. Unul în care am explicat cum funcționează aparatul de aer condiționat (>link<) și altul în care am arătat cum este efectiv înlăturată căldura dintr-o încăpere (ce se întâmplă la nivel molecular) pe timpul funcționării aparatului de aer condiționat (>link<). În acest articol vrem să lămurim care este, în fapt, diferența dintre modul „dezumidificare” (eng. dry) și modul „răcire” (eng. cool).
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Tânără purtând mască tip N95
Suntem în epoca marelui virus, iar, între timp, masca facială a devenit obligatorie. Sunt mai multe tipuri de măști disponibile pe piață, unele destinate publicului larg, altele destinate personalului medical, alte care pot fi folosite de ambele categorii.
Ce diferențiază aceste măști? Sunt mai mulți indicatori care sunt luați în calcul atunci când comparăm diversele măști care există pe piață, cum ar fi: numărul de straturi, protecția împotriva bacteriilor, dimensiunea particulelor filtrate, nivelul de etanșeitate pe care-l asigură, eficiența filtrării particulelor de praf și altele.
Pe scurt, dacă o să intrați pe un site care comercializează măști, ați putea da peste următoarele tipuri de mască: masca facială simplă (3 straturi, cu o eficiență filtrare > 80% și filtrare particule de până la 3 microni), masca medicală tip I (3 straturi, eficiență filtrare > 95% și filtrare particule de până la 3 microni), masca medicală tip II (3 straturi, eficiență filtrare > 98% și filtrare particule de până la 3 microni), masca tip KN95, FFP2, N95 (4 straturi, eficiență filtrare > 94% și filtrare particule de până la 0,3 microni) și masca tip KN99, FFP3, N99 (4 straturi, eficiență filtrare > 99% și filtrare particule de până la 0,3 microni).
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Suntem la mai bine de 100 de ani de când zburăm cu avionul, dar o explicație exhaustivă a modului în care un avion se ridică și stă în aer încă nu există. Două teorii oferă o bună parte din răspuns, dar niciuna o explicație completă: 1) teorema lui Bernoulli; 2) principiul al III-lea al mecanicii (al acţiunii și reacţiunii). Inclusiv Einstein și-a „încercat norocul” în a explica zborul avioanelor, fără prea mare succes. Contribuții recente încearcă să acopere golurile din cele două teorii, dar dacă acestea lămuresc pe deplin problema este încă subiect de dezbatere.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Culoare, sunet, miros, gust, senzaţii tactile - toate sunt rezultatul procesării cerebrale a datelor furnizate de simţurile noastre. Spunem că un măr este roşu, dar mărul nu are o culoare în sine. Culoarea este o chestiune de interpretare omenească, nu o proprietate a lucrurilor. Un extraterestru nu va vedea un măr roșu ca fiind roșu, pentru că roșul reprezintă o experiență subiectivă omenească (nu se poate descrie în cuvinte).
Culoarea este rezultatul procesării de către creier a impulsurilor bioelectrice transmise prin nervul optic de către ochi, ca urmare a captării undelor electromagnetice dintr-o anumită gamă de frecvenţe, gama frecvențelor luminii vizibile. Culoarea roşie, de exemplu, este percepția undelor electromagnetice cu lungimea de undă între 610 şi 700 nanometri.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Sistemul de poziţionare global (Global Positioning System) - sau GPS - reprezintă, practic, o tehnologie indispensabilă pentru viaţa modernă. GPS este format din 24 de sateliţi care orbitează în jurul Pământului. Vă invităm să vedeţi cum funcţionează. O să vedeţi şi cum teoria relativităţii a lui Albert Einstein a contribuit la reglarea sistemului de poziţionare globală.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Epoca smartphone-urilor are o vechime de doar un deceniu, dar aceste computere de buzunar care reprezintă un important factor de schimbare socială sunt posibile doar datorită unei alte tehnologii: bateriile cu ioni de litiu.
Vândute pentru prima dată în 1991 de Sony, pentru camerele sale video, aceste tipuri de baterii sunt bune pentru mai mult decât electronice portabile de consum. Ele sunt în centrul altor două revoluții tehnologice cu puterea de a transforma societatea: trecerea de la motoarele cu ardere internă la vehicule electrice și trecerea de la o rețea electrică alimentată de combustibili fosili la generatoare de energie regenerabilă care stochează electricitatea în exces în baterii, pentru utilizare viitoare.
- Detalii
- Scris de: Robert Masse
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Interpretare artistică a Telescopului Extrem de Mare (ELT). După finalizare, în 2024, domul va fi la fel de mare decât un stadion de fotbal.
ESO/L Calçada/ACe Consortium
Vreme de sute de ani, telescoapele au ajutat astronomii să descopere misterele universului. Însă ce implică astăzi realizarea unor asemenea instrumente complexe şi ce presupune menţinerea lor în funcţionare optimă? Cine a făcut primele observaţii astronomice folosind un telescop? Cine a construit şi a folosit primul telescop cu reflexie? De ce este folosită sticla pentru confecţionarea oglinzilor din telescoapele astronomice mari? Cum se pot construi telescoape cu oglinzi mai mari de 8 metri în diametru?
- Detalii
- Scris de: Nicole Shearer, Tania Johnston (traducere: Mircea Băduţ)
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Telefonul mobil este astăzi parte din vieţile noastre, cu avantajele (comunicare rapidă, acces la Internet, GPS etc.) şi dezavantajele (riscul de a-ţi fi monitorizate activităţile online, de aţi fi expuse date private în spaţiul public etc.). Dar cum funcţionează o reţea de telefonie mobilă? De ce există diferite generaţii de comunicaţii mobile?
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
AK-47 (prescurtarea denumirii Автомат Калашникова образца 1947 года, în română Automat Kalașnikov model 1947) este o pușcă de asalt creată în 1947 de Mihail Kalașnikov și folosită în timpul Războiului Rece ca armă standard de armatele statelor din Blocul Estic și ale țărilor aliate cu acesta.
Iată mai jos o excepţională reprezentare grafică a modului de funcţionare a puştii AK-47.
- Detalii
- Scris de: Iosif A.
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Ah, testul de sarcină. Pot doar să sper că motivul pentru care vreţi să aflaţi cum funcţionează este acela că faceţi unul într-un caz fericit, încercând să aveţi un copil, şi că nu este vorba de celălalt scenariu, care implică ceva mai multă sudoare pe frunte! În orice caz, în mod şocant, testele de sarcină care folosesc mostre de urină există încă din 1350 î. e. n.. Da, 1350 î. e. n.!
- Detalii
- Scris de: TodayIFoundOut
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?
Cum sunt tensiunea şi curentul legate de viaţa unei baterii? Care este diferenţa dintre bateriile cu aceeaşi tensiune, dar forme şi mărimi diferite? Ce-i cu condensatoarele?
Bateriile chimice folosesc două tipuri de reacţii chimice pentru a deplasa sarcinile de la un electrod la celălalt cu o tensiune fixă, de obicei 1,5 volţi pentru marea majoritate a bateriilor pe care le găsiţi în magazine (deşi există şi alte feluri de baterii).
- Detalii
- Scris de: Dave Goldberg
- Categorie: Cum funcţionează lucrurile?