Ziua de azi în știință și tehnologie:

În 1787 astronomul german William Herschel a descoperit primii doi sateliți naturali ai planetei Uranus, Titania și Oberon, la 6 ani după ce descoperise planeta.
→ Citește și: William Herschel şi astronomia modernă

În 1842 s-a născut William James, considerat părintele psihologiei americane.
→ Citește și: William James și funcționalismul


În 1896 doctorul britanic John Hall-Edwards a folosit pentru prima oară în scop medical razele X, pentru a examina mâna unui pacient cu un ac în ea.
→ Citește și: Premiul Nobel pentru descoperirea razelor X

În 1922 insulina, un hormon, a fost folosită pentru prima oară pentru a trata diabetul. Pacientul a fost un băiat de 14 an din Canada, Leonard Thompson, care era pe punctul de a intra în comă (urmând rapid decesul). După injecție băiatul a avut o reacție alergică, atribuită impurităților din doza primită, pregătită de Frederick Banting și Charles Best. La 12 zile a primit o a doua doză, mai pură, pregătită de James Collip, iar simptomele băiatului au început să dispară, pe măsură ce nivelul zahărului din sânge revenea la normal. Leonard a murit 13 ani mai târziu de pneumonie, o complicație a diabetului.
→ Citește și: Chiar a fost Nicolae Paulescu descoperitorul insulinei?

În 1954 a avut loc prima prognoză meteo televizată. Aceasta a fost prezentată de George Cowling, de la Biroul meteorologic britanic, pe postul BBC.

În 1964 un raport prezentat de medicul american Luther Terry („chirurg general al SUA”) a arătat pentru prima oară că există o legătură între fumat și cancerul de plămâni. Raportul era rezultatul solicitării președintelui Kennedy din 1962 și se baza pe analiza a peste 7 mii de articole din publicațiile de specialitate. Concluziona că fumatul cauzează cancer de plămâni și laringe și bronșită cronică.


Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!


Contact
| T&C | © 2022 Scientia.ro