Articolul are la bază cartea „How not to die” a doctorului american Michael Greger. Autorul pornește de la ideea că alimentația este un factor determinat în sănătatea trupului, unul însă ignorat de medicina tradițională, medicii fiind plătiți pentru „pastilele și procedurile pe care le prescriu”, pentru cantitatea așadar, nu pentru calitatea serviciilor. Unul dintre motivele pentru care lucrurile stau astfel este și acela că nutriția primește puțină atenție în facultățile de medicină. Pe de altă parte, cum observă cei care ajung la doctor, medicii tratează consecințele bolilor, nu cauzele; pentru a trata cauzele, ai nevoie de o pregătire suplimentară (dincolo de „ce medicament / procedură se aplică la aceste simptome”).

Subiectul alimentației a făcut obiectul atenției nostre pe scientia.ro de-a lungul timpului. Recent am publicat un sumar al informațiilor esențiale pe care ar trebui, cred, să le cunoască oricine.

Descărcați Ghidul alimentației sănătoase


În esență, autorul încurajează consumul alimentelor nerafinate de origine vegetală și descurajează consumul produselor din carne, lactatelor, ouălor și alimentelor procesate.

În acest articol vom prezenta principalele informații din capitolul intitulat:
Cum să nu mori din cauza bolilor cardiovasculare

În România infarctul miocardic acut este principala cauză de moarte neviolentă (vezi aici detalii).

• Principala cauză a mortalității în SUA este boala coronariană (cardiopatia ischemică) - depozitele de grăsime de pe pereții arterelor, placa arteriosclerotică. Arterioscleroza constă în întărirea arterelor din cauza unei substanțe lipicioase bogate în colesterol, care se adună pe pereții interiori ai arterelor.

Restricționarea fluxului sangvin către mușchiul cardiac poate duce la dureri și presiuni în zona pieptului, ceea ce se numește angină, care se simte în special pe perioada efortului fizic.

• Dacă placa se rupe, poate forma cheag de sânge în arteră, care poate bloca fluxul sangvin, ceea ce poate însemna atac de cord, cu efecte asupra funcționării inimii, uneori blocajul putând fi chiar fatal.

• Deși promițător cu ani în urmă, studiile efectuate au arătat că uleiul de pește nu are beneficii cu privire la mortalitate în general, pentru mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, moartea cardiacă subită, atacul de acord și atacul cerebral.

• Factorul de risc critic pentru acumularea de placă arteriosclerotică este colesterolul, în special cel de tip LDL (low density lipoproteine). Mii de autopsii pe tineri decedați în diverse accidente au arătat că nivelul de colesterol este corelat cu ateroscleroza.

• Pentru reducerea nivelului de colesterol LDL este necesară reducerea drastică a grăsimilor trans (care provin din alimente procesate, din carne și produsele lactate), a grăsimilor saturate (există în special în produsele de origine animală și de tip fast-food) și, într-o măsură mai mică, a colesterolului dietetic (găsit în produse de origine animală, în special în ouă).

• Citește și Ghidul privind grăsimile alimentare


Nivelul optim de colesterol LDL este între 50 și 70 mg/dl. Un nivel de 70 mg/dl corespunde unui nivel total al colesterolului de 150. Sub acest nivel nu s-a înregistrat niciun singur deces din cauza bolii coronariene.

• Medicamentul statin Lipitor, care reduce colesterolul, este cel mai bine vândut medicament din toate timpurile. Dar are efecte secundare: posibila deteriorare a ficatului și a mușchilor.

• Studiile au arătat că trecerea la o dietă adecvată duce la un revers în ce privește nivelul de placă arteriosclerotică.

Nucile de Brazilia reduc nivelul de colesterol LDL. Un studiu din Brazilia a arătat că în 9 ore de la consumul acestor nuci nivelul de colesterol LDL a scăzut cu 20%. Studii suplimentare și pe un număr mai mare de subiecți sunt necesare, dar rezultatele cunoscute azi sunt încurajatoare. Dat fiind conținutul foarte mare de seleniu, se consideră că 4 nuci de Brazilia pe lună sunt suficiente pentru reducerea nivelului de colesterol.

• Boala coronariană a inimii poate fi inversată prin adoptarea unei diete bazate pe alimente integrale de origine vegetală, cu sau fără includerea altor schimbări ale stilului de viață.

În final introduc un pasaj interesant din introducerea cărții, referitor la modul în care alimentația asigură producerea mătcilor albinelor:
• diferența dintre albinele obișnuite și mătci este dieta.
• matca trăiește circa 3 ani, iar albinele uneori doar 3 săptămâni.
• când o matcă moare, o larvă este aleasă să o înlocuiască.
• secretul producerii din larvă a mătcii este alimentația: larva este hrănită cu lăptișor de matcă, o substanță secretată de albine.
• lăptișorul de matcă inhibă o enzimă care în mod obișnuit blochează expresia (activarea) genelor regale.
• alimentația, așadar, „decide” ce fel de albină se formează și durata de viață.

Cartea „Cum să nu mori” (în limba română) poate fi achiziționată aici.

• Citește și: Principiile fundamentale ale unei alimentații sănătoase


Notă: Michael Greger are un site dedicat nutriției, www.nutritionfacts.org, cu acces gratuit.
Este de menționat și faptul că „How not to die” a fost criticată de unii cercetători pentru faptul că și-ar selecta informațiile introduse în publicațiile sale în scopul sprijinirii opiniei sale referitoare la beneficiile alimentației bazate pe plante. O extinsă analiză a cărții „How not to die”, în care sunt explicate unele exagerări, puteți citi aici (eng.).

Credit imagine depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.