Unora li se pare anormală următoarea situație: sunt miopi, poartă ochelari sau lentile de contact, iar atunci când privesc la obiecte aflate la mică distanță (10-20 cm), cum ar fi eticheta unui produs în supermarket, observă că văd mai bine fără ochelari decât cu aceștia.

Dacă ai peste 45 de ani și ai miopie, fă următorul test:
- cu ochelarii la ochi, ia un pix sau o cariocă și apropie încet obiectul de ochi. Focalizează-te pe scrisul de pe acesta. La un moment o să observi că scrisul devine încețoșat; nu mai distingi semnele în mod clar.
- scoate ochelarii și repetă mișcarea.
În ce caz vezi mai bine la mică distanță? Cel mai probabil în cazul în care nu porți ochelarii. Iată de ce...


Miopia

Pe scurt, ochiul are un strat exterior transparent denumit cornee, care refractă lumina. Procesul de formare a imaginii vizuale este continuat de lichidul transparent din spatele corneei, denumit umoare apoasă.

În spatele camerei cu umoarea apoasă se află irisul, partea colorată a ochiului, care se adaptează la lumină și schimbă dimensiunea orificiului din mijlocul său, denumit pupilă.

În spatele irisului se află cristalinul, care funcționează ca o lupă, refractând lumina într-o măsură mai mare decât corneea și umoarea apoasă. După ce trece prin cristalin, lumina ajunge într-o cameră cu umoarea vitroasă (sticloasă), apoi pe retină, aflată în partea din spate a ochiului, unde se și formează imaginea.


Cristalinul își schimbă forma sub acțiunea ligamentelor suspensoare atașate mușchilor ciliari. Atunci când ne concentrăm asupra unor obiecte aflate la mică distanță, cum ar fi ecranul telefonului mobil, mușchii ciliari sunt încordați mai mult decât de obicei; cristalinul se bombează ca urmare a acestui efort de a observa un obiect apropiat.

 



În cazul celor cu miopie, ochiul pierde abilitatea de acomodare vizuală (ori ochiul este prea lung, având cauze genetice ori comportamentale, ori corneea este prea curbată), nemaifiind în măsură să focalizeze corect, imaginea formându-se undeva înainte de retină, ceea ce face ca miopul, fără ochelari, să vadă obiectele depărtate în ceață. Nu e foarte clar care este mecanismul de alungire a globului ocular (dar cercetătorii cred că focalizarea pentru perioade lungi la distanțe scurte este una dintre principalele cauze).

Există însă și situația în care corpul ochiului este prea scurt, iar lumina se focalizează în spatele retinei. În acest caz vorbim despre hipermetropie, care este o afecțiune a ochiului în care obiectele îndepărtate sunt văzute clar, dar obiectele din apropiere par neclare. Această neclaritate se datorează faptului că lumina care intră este focalizată în spatele retinei, în loc să fie pe, din cauza acomodării insuficiente de către lentilă.

Citește și: Structura ochiului uman


» Cum focalizează ochiul
pentru a forma imaginea unor obiecte mai depărtate sau mai apropiate (se înțelege, cred, mai bine de ce alungirea ochiului este echivalentă cu miopia):

Prezbiopia

Prezbiopia este un semn al îmbătrânirii ochilor (rigidizarea cristalinului sau, în anumite cazuri, probleme cu mușchii ciliari) și apare, de regulă, după vârsta 45 de ani. Aceasta se traduce prin pierderea capacității ochiului de a focaliza și de a vedea clar la mică distanță. 

Lucrul interesant este următorul: cei cu miopie compensează într-un fel efectele prezbiopiei, putând vedea la mică distanță fără ochelari. Focalizarea anormală a ochiului miopului face ca în această situație, a privitului la apropiere, să compenseze în fapt efectele prezbiopiei.

Desigur, în sine, efectele prezbiopiei se combat cu ochelari specifici, recomandați de doctor pe baza unui consult specializat.

Menținerea ochelarilor la ochi de către miopi atunci când privesc obiecte apropiate împiedică însă formarea clară a imaginii, pentru că ochelarii vin cu o corecție a modului în care se focalizează lumina (de aia au fost achiziționați, la urma urmelor).

Acesta este motivul pentru care observați persoane relativ în vârstă, cu ochelari, privind peste sau pe sub ochelari atunci când privesc la obiecte apropiate.

Citiți și: Mituri și recomandări privind păstrarea unei bune vederi

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.