InimăTerapia cu celule poate reprezenta o opţiune pentru pacienţii cu cardiopatie ischemică, care pot folosi propriile celule ale măduvei osoase pentru a repara zonele afectate ale inimii şi poate deschide calea pentru viitoare tratamente, conform unui studiu FOCUS.

 

 

 

 

Studiul a fost prezentat ca un studiu clinic de ultimă oră pe 24 martie la a 61-a Întâlnire Ştiinţifică Anuală a Colegiului American de Cardiologie (CAC).

Acesta este cel mai mare studiu de până în prezent care analizează terapia cu celule stem, cu ajutorul propriilor celule stem ale pacientului, pentru a repara zonele afectate ale inimii pacienţilor cu boală cardiacă ischemică cronică şi disfuncţie ventriculară stângă. Cercetătorii au descoperit ca fracţia de ejecţie a ventriculului stâng (procentul de sânge care este expulzat de la nivelul camerei principale de pompare a inimii) a crescut cu o valoare mică, dar semnificativă (2,7%) la pacienţii care au primit terapie cu celule stem. Studiul a relevat, de asemenea, că îmbunătăţirea fracţiei de ejecţie s-a corelat cu numărul de celule progenitoare (CD34+ și CD133+) de la nivelul măduvei osoase, iar aceste informaţii vor ajuta la evaluarea şi stabilirea  terapiilor şi studiilor viitoare.

 

 



"FOCUS este un studiu de o importanţă incredibilă, deoarece a informat comunitatea terapiei cu celule în legătură cu modul de a trata mai bine aceasta populaţie de pacienţi cu grad ridicat de risc şi ne permite să intrăm într-o generaţie viitoare, interesantă, de terapie cu celule stem, înarmaţi cu mai multe date", a spus cercetătorul Timothy D. Henry, MG, un cardiolog intervenţional la Institutul de Cardiologie Minneapolis ® (ICM), de la Spitalul Northwestern Abbott din Minneapolis şi director de cercetare la Institutul Cardiac Minneapolis Foundation.

Acest studiu a fost condus de Cardiovascular Cell Therapy Research Network (CCTRN), care este susţinută printr-un grant de cercetare oferit de Institutul Naţional de Sănătate Naţională, Cardiologie, Pneumologie şi Hematologie (INSNCPH), cu scopul de a evalua  strategiile de tratament bazate pe celule stem pentru persoanele cu boli cardiovasculare.

FOCUS a fost prezentat în cadrul sesiunii ştiinţifice de către conducătorul Colegiului American de Cardiologie,  cercetătorulC. Emerson Perin, MDG, doctorand, Director al cercetării clinice pentru medicina cardiovasculară la Institutul de Cardiologie Texas, unul dintre cele cinci locaţii ale CCTRN. Institutul de Cardiologie Minneapolis este un stabiliment dintre cele cinci aflate  în reţea şi un număr mare de pacienţi CCTRN au fost înrolaţi în Minnesota.

Pentru acest studiu, care a avut loc între aprilie 2009 şi aprilie 2011, cele cinci centre de cercetare au selectat aleator 92 de pacienţi, care au primit tratamentul cu celule stem sau placebo. Pacienţii simptomatici, cu o vârstă medie de 63 ani, sufereau toţi de cardiopatie ischemică cronică şi aveau o fracţie de ejecţie mai mică de 45 % (34 % din valoarea iniţială) şi de asemenea sufereau de insuficienţă cardiacă şi / sau angină pectorală ne mai fiind astfel candidaţi pentru revascularizare. "Aceşti pacienţi nu au avut alte opţiuni, deoarece nu s-a reuşit îmbunătăţirea controlului  simptomelor în cazul lor cu ajutorul terapiei medicamentoase", a explicat co-investigatorul de studiu Jay Traverse, MG, un cardiolog intervenţional la Institutul de Cardiologie al Spitalului Abbott Northwestern, Minneapolis şi medic cercetător la Fundaţia Institutului de CArdiologie Minneapolis.

Măduva osoasă a fost aspirată de la pacienţi şi prelucrată pentru a obţine doar fracţiunea mononucleară a măduvei. La pacienţii selectaţi în mod aleatoriu pentru a primi terapie cu celule stem, medicii au introdus un cateter la nivelul ventriculului stâng al inimii pentru a se injecta 100 de milioane de celule stem în mai mult de 15 locuri care au prezentat afectare pe imaginea de cartografiere electromecanică a inimii.

"Studii precum ar fi acesta, pot fi finalizate mult mai repede, datorită abordării echipei din reţea", a declarat Sonia I. Skarlatos, dr., director adjunct INSNCPH al diviziei de Ştiinte Cardiovasculare şi director de programe de CCTRN.

Studiul FOCUS a fost conceput pentru a determina dacă volumul sistolic al ventriculului stâng şi  consumul de oxigen miocardic a fost îmbunătăţit la pacienţii care au primit tratamentul cu celule stem. Cercetătorii, de asemenea, au vrut să vadă dacă scanarea nucleară a inimii a arătat o schimbare reversibilă a defectelor de perfuzie la pacienţii care au primit tratament.

În timp ce studiul nu a atins obiectivul final principal, cercetătorii au descoperit că acei pacienţi cu mai multe tipuri de celule progenitoare au prezentat o ameliorare superioară a fracţiei de ejectie, a explicat Henry, şi a demonstrat o relaţie liniară între numărul de celule CD34 + şi ameliorarea fracţiei de ejecţie.

"În consecinţă, aceste descoperiri dezvăluie importanţa anumitor tipuri de celule şi că modificarea celulelor ar putea crea celule mai robuste capabile de a obţine rezultate mai bune în studiile viitoare," a concluzionat Traverse.

 



Traducere după cell-therapy-patient-bone-marrow, cu acordul editorului.
Traducerea: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.