Ingropat de viuScriu asta sperând că nu veţi avea niciodată nevoie să folosiţi această informaţie, dar pentru orice eventualitate: Christina Cala de la Popular Science a estimat cam cât timp ai putea respira în siguranţă într-un coşciug îngropat la 2 metri sub pământ.

 

 


Cifrele depind, evident, de cât de mare este coşciugul şi de cât de mare eşti tu.

Să spunem că un sicriu normal are dimensiunile de aproximativ 213 x 71 x 58 de centimetri, astfel că volumul lui total este cam de 137 cm3 sau 886 de litri. Folosim asta şi ca volum intern, pentru a-ţi mai oferi câteva minute de viaţă. Iar volumul mediu al unui corp uman este de 66 de litri. Asta înseamnă că mai rămân 820 de litri de aer, dintre care o cincime (164 de litri) e reprezentată de oxigen. Dacă o persoană închisă în coşciug consumă 0,5 litri de oxigen pe minut, ar dura aproape 5 ore şi jumătate până când tot oxigenul din el s-ar consuma.

Desigur, acele 5 ore şi jumătate ar fi petrecute într-o groază de tip claustrofob, în timp ce încerci zadarnic să scapi. Ceea ce nu se va întâmpla.

Chiar dacă ai reuşi să ieşi din coşciug fără ca mai întâi să-ţi epuizezi rezerva de aer, te-ai trezi într-o situaţie asemănătoare cu cea a unui om îngropat în timpul unei căderi masive de teren sau al unei avalanşe. Pământul ar fi atât de compact şi de greu încât pieptul tău nu s-ar putea dilata.

Dar există şi o parte pozitivă în toate astea! Presupunând că nu vei fi complet acoperit de pământ, în cele din urmă se va acumula atât de mult dioxid de carbon încât vei leşina şi vei intra în comă, astfel că nu vei fi, de fapt, conştient în timpul morţii tale prin sufocare. Deci e bine!

Pe scurt: încearcă să nu ajungi îngropat de viu.



Traducere de Ana Dumitrache după heres-how-long-you-can-survive-after-being-buried-aliv.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.