Pentru vechii egipteni, în corp existau trei entități: ka, ba și akh. Ba era ceva apropiat de ceea înțelegem azi prin „suflet” și era reprezentat printr-o pasăre cu cap de om. 

Limbajul poate lămuri, clarifica, dar poate și crea confuzie ori dezinforma. Evoluția mentalităților, progresul științific și tehnologic au dus și la modificări lingvistice de substanță. Mulți termeni care odată aveau o semnificație, chiar dacă nu reflectau nimic real, au rămas în limbajul curent, dar ei nu mai indică nimic.


Suflet

Conceptul de „suflet” este legat indisolubil de conceptul de „viață după moarte”. Căci trebuia ca ceva să supraviețuiască omului, iar corpul acestuia în mod clar nu rezista prea mult morții.

Dar sufletul nu a fost ceva pentru toată lumea pretutindeni unde a apărut ideea, ci, în multe culturi, doar pentru anumite categorii speciale. În unele culturi femeile nu aveau suflet, doar bărbații. În Groenlanda exista credința că doar femeile care au murit la naștere au suflet și trăiesc după moarte.

Astăzi acel sens al termenului „suflet” și-a pierdut consistența, dar „suflet” este încă prezent într-o multitudine de metafore, gen „mă doare sufletul”, „îți vinzi sufletul”, „nu are suflet” șamd, având un rol în descrierea plastică a unor situații, dar, în sine, termenul suflet ce desemnează? Nimic. Este un doar un balast istoric ce nu poate fi folosit într-o discuție științifică despre om.


Spirit

Și în acest caz avem multe expresii, precum „om de spirit”, „spirit universal”, „spirit inventiv” șamd. Dacă o să căutați prin dicționare, o să găsiți că „spirit” este similar, chipurile, cu „gândire”, „rațiune”, „intelect” sau „conștiință”. Dar ce înseamnă de fapt „spirit”? Ce anume reprezintă? Nimic.


Minte

Știu, aici primul gând este acela de opoziție. Toți avem o minte, nu e clar? Dar ce anume este aceea o minte?

Cred că putem vorbi despre memorie (chiar dacă nu știm cum funcționează), conștiință (chiar dacă nu știm ce este), gândire, dorință, sentiment șamd, dar „minte” ce poate fi? La ce anume te gândești când spui „minte”? Nu cumva la ceva pe care-l identifici cu un alt termen într-un mod mai precis? Nu? Atunci cum ai defini o minte? Încearcă să spui ce este o minte, amintindu-ți mereu că trebuie să vorbești despre ceva identificabil, nu despre o metaforă.

Dacă spui „e totul în mintea ta” probabil te referi la memorie. Dacă ai spui „am și eu minte, pot gândi” probabil te referi la capacitatea de gândire. Dacă spui „are o minte ascuțită” probabil te referi la un anume tip de abilitate (inteligență) de a te descurca bine într-un anumit context.

Minte” este un termen generic pentru diverse, dar nu se referă la nimic anume. O analiză un pic mai mai detaliată a conceptului e minte găsiți în acest articol în care analizăm limitele biologice ale capacității cognitive a omului.

Sigur, știu, nu vor dispărea aceste cuvinte din vocabular doar pentru că ele nu (mai) au sens pentru că nu (mai) explică nimic. Dar probabil nu e așa o rea ideea să gândim un minut asupra acestui subiect.

Citește aici o istorie a conceptului de suflet.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.