1. Cum îi „explici” unui robot ce înseamnă „sărat” sau „dulce”?

Încearcă întâi să descrii în cuvinte senzația de sărat pentru un semen de-al tău care nu a avut acces niciodată la sare. Ce spui? Nu prea ai ce, nu? Nu există cuvinte care să descrie ce simți, dacă cel cu care vorbești nu știe deja acest lucru.

Să revenim la robot acum. Cum faci să-l înveți ce înseamnă sărat ori dulce? Îi dai să pună pe senzorul lui sare ori zahăr, nu? Și? Ce legătură să fie cu senzația de sărat pe care o simți tu atunci când pui sare în gură?

2. Cum îi explici unui robot ce înseamnă că „te doare” ori „îți place„?

3. Cum îi explici unui robot ce înseamnă mirosul de trandafiri?

Sigur, îi pui un trandafir în față și-i pui robotului un senzor care să capteze moleculele ce se desprind din petale. Și? Cum ajungi la senzația pe care o ai tu atunci când miroși un trandafir?

4. Cum îi explici unui robot entuziasmul pe care-l încerci atunci când asculți o melodie care-ți place?

Îi pui melodia? Și? Cum va ajunge un robot să simtă ce simți în prezența melodiei?


Să aveți în minte aceste gânduri când auziți vreun „cercetător” dornic de celebritate care te anunță că „în viitor vom transfera conștiința într-un computer”.

Pur și simplu senzațiile speciei noastre nu pot fi transferate. În primul rând pentru că nu le înțelegem nici noi, ci doar le experimentăm (simțim, trăim...).

Și mai e o chestiune și închei: și dacă, printr-un miracol, am reuși să facem un robot capabil să simtă ca un om, nu vom ști niciodată asta, pentru că nu avem acces la altul (la cum simte), orice ar fi el. Avem acces doar la propriile noastre simțuri.

Faptul că noi credem că și ceilalți oameni simt același miros atunci când apropie de nas un trandafir - este o ipoteză rezonabilă, dar este imposibil de demonstrat asta vreodată, dat fiind că nu avem acces la modul în care simte altul niciodată.

Am citit acum vreo doi ani de o femeie care nu simțea durerea; se rănea și nu simțea aproape nimic. Și ea credea, ca și tine, că așa e toată lumea, ca ea. Nu e.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.