Hydroxycut hardcoreHydroxycut se află printre cele mai populare suplimente pentru pierderea în greutate. Este pe piaţă de mai mult de 10 ani şi a fost subiectul unor controverse intense. Acest articol încearcă să afle care este adevărul.

 



Ce este Hydroxycut?

Hydroxycut este o marcă de suplimente pentru pierderea în greutate. Oferă diferite produse: pastile, tablete, shake-uri. Cel mai cunoscut produs al acestei mărci este o pastilă numită simplu “Hydroxycut” – uneori cu cuvintele “Pro Clinical” ataşate.

Ingredientele active sunt:
• Cafeina.
• Extract de creţişoară (Alchemilla vulgaris).
• Extract de măsline sălbatice (Olea europaea).
• Extract de komijn (Cuminum cyminum).
• Extract de mentă sălbatică (Vaccinium myrtillus).
Conţine de asemenea calciu, vitamina C şi alte ingrediente minore.

Această marcă are şi un alt produs numit Hydroxycut Hardcore, care conţine ingrediente total diferite: extract de boabe de cafea verde, yohimbe şi o doză mare de cafeină. Acest articol se concentrează asupra acestor două produse emblematice, “Hydroxycut” şi “Hydroxycut Hardcore”. Majoritatea celorlalte produse conţin aceleaşi ingrediente active şi ar trebui să aibă efecte similare.

Concluzie: Hydroxycut produce suplimente pentru pierderea în greutate. Majoritatea conţin cafeină şi un amestec de diferite plante.


Cum funcţionează?

Practic, Hydroxycut este un amestec de câteva ingrediente diferite care ar trebui să aibă ca efect pierderea în greutate. Cafeina este în mod sigur cel mai important dintre ele. Numeroase studii arată că aceasta poate stimula metabolismul cu 3-11% şi îmbunătăţeşte arderea grăsimilor cu aproximativ 10-29% (1, 2, 3, 4). Cu toate acestea, reţineţi că acesta este un efect pe termen scurt şi este cunoscut faptul că oamenii dezvoltă toleranţă la cafeină (5). Nu există studii pertinente care să demonstreze că pierderea în greutate pe termen lung se poate datora cafeinei. Din păcate, nu am găsit niciun studiu care să testeze individual ingredientele active din plante din Hydroxycut.

Totuşi, există un studiu care a folosit cele 4 plante împreună (extractul de creţişoară, extractul de măsline sălbatice, extractul de komijn şi cel de mentă sălbatică). În acest studiu, un grup de cercetători au administrat această combinaţie de plante puilor de găină şi şobolanilor. Plantele au redus creşterea în greutate la pui cu aproximativ 20% şi au stimulat semnificativ rata metabolică la şobolani (6). Însă reţineţi că ceea ce funcţionează la animalele de laborator nu funcţionează totdeauna la oameni. De asemenea, au folosit doze foarte mari aşa că este bine să fiţi puţin sceptici.

Concluzie: conform unor dovezi, cafeina poate stimula metabolismul şi creşte arderea grăsimilor. Celelalte ingrediente active stimulează metabolismul la şobolani şi reduc creşterea în greutate la puii de găină.


Ce spun studiile?


Din păcate, nu există niciun studiu efectuat pe oameni care să testeze direct Hydroxycut. Totuşi, un studiu a testat principalele ingrediente pe bază de plante, fără cafeină. Studiul a fost randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo şi a inclus 34 de voluntari obezi/supraponderali. Participanţii au luat fie extract de plante, fie placebo (o pastilă falsă) cu o jumătate de oră înainte de fiecare dintre cele 3 mese zilnice. Studiul a durat 12 săptămâni. Nu au fost instruiţi să ţină dietă sau să facă exerciţii fizice, însă au fost rugaţi să mănânce doar 3 mese pe zi şi să evite gustările.

Acestea au fost rezultatele:

Rezultate studiu



Aşa cum puteţi vedea, grupul care a luat amestecul de plante a pierdut 9,5 kg., în timp ce grupul placebo a pierdut doar 0,8 kg. Indicele de masă corporală al grupului căruia i s-a administrat amestecul de plante a scăzut de la 31 la 28 (de la obez la supraponderal), în timp ce la grupul placebo abia s-a schimbat. În acest studiu, nu au existat dovezi ale niciunui efect advers. Conform acestui studiu, ingredientele din plante din Hydroxycut pot duce la pierderi semnificative în greutate. Acesta este cel mai important studiu citat de Hydroxycut în materialul lor de marketing. Eticheta „dovedit clinic” de pe produsul lor pilot se bazează pe acest lucru. Cu toate acestea, ţineţi cont că acesta a fost doar un studiu mic şi a durat 12 săptămâni. Este posibil ca studiile viitoare să ducă la o concluzie diferită.

Concluzie: un studiu efectuat pe ingredientele active din plantele din Hydroxycut a constatat că acestea au produs o pierdere în greutate de 9,5 kg. în 12 săptămâni.


Hydroxycut Hardcore


Nu există studii despre Hydroxycut Hardcore.Totuşi, multe dintre ingredientele active au fost studiate individual. Principalul ingredient este extractul de boabe de cafea verde, care a fost testat în numeroase studii. Unele dintre acestea au arătat că poate duce la pierderi în greutate, în timp ce altele nu au constatat niciun efect (7, 8, 9). Celelalte ingrediente importante, yohimbe şi piper cayenne, au fost de asemenea studiate şi s-a constatat că au un efect minor asupra pierderii în greutate (10, 11, 12, 13). Nu s-a efectuat niciun studiu pe formula exactă a Hydroxycut Hardcore, dar având în vedere că ingredientele, fiecare în parte, au evidenţiat anumite efecte pozitive, sunt şanse să funcţioneze.

Concluzie: niciun studiu nu a testat direct Hydroxycut Hardcore, însă ingredientele active au dovedit că ar putea fi eficiente în pierderea în greutate.


Au fost constatate multe cazuri de toxicitate datorită folosirii Hydroxycut


Hydroxycut conţinea Ephedra – un stimulent puternic. Mai târziu, Ephedra a fost interzisă de către FDA deoarece producea efecte adverse grave. Se crede că aproximativ 155 de decese au fost provocate de suplimente ce conţineau Ephedra, inclusiv Hydroxycut. În anul 2009, Hydroxycut a fost menţionat din cauza a numeroase cazuri de hepatoxicitate (intoxicaţia ficatului) şi a altor efecte secundare grave (14). Însă în 2010, a revenit pe piaţă cu o nouă formulă. Majoritatea efectelor adverse secundare ale Hydroxycut se datorau formulei vechi. Totuşi, au existat unele efecte secundare periculoase în ultimii ani şi cu formula actuală (15, 16, 17).

Dacă nu mă credeţi, încercaţi pe Google Scholar sau PubMed şi căutaţi “Hydroxycut” – nu veţi găsi nimic despre faptul că suplimentul chiar funcţionează, dar veţi găsi zeci de rapoarte ale efectelor adverse periculoase. Având în vedere că Hydroxycut are un trecut în utilizarea produselor care produc efecte secundare grave (inclusiv decesul), atunci pare a fi o bună idee să fim foarte atenţi cu aceste suplimente.

Concluzie: au existat numeroase rapoarte ale efectelor adverse periculoase ale suplimentului Hydroxycut, însă majoritatea se datorează formulei vechi.


Efecte secundare, dozaj şi cum să îl folosiţi


Formula actuală a Hydroxycut poate cauza multe efecte secundare, majoritatea datorându-se cafeinei: insomnie, nervozitate, anxietate, greaţă, diaree şi alte simptome asociate. În această privinţă, Hydroxycut Hardcore poate pune şi mai multe probleme deoarece conţine o cantitate mai mare de cafeină. De aceea, persoanele sensibile la cafeină ar trebui probabil să evite Hydroxycut sau să folosească versiunea fără cafeină. Cu cât doza este mai mare, cu atât creşte şi riscul efectelor secundare. Este recomandat ca persoanele să crească treptat dozajul, începând cu 1 tabletă de 3 ori pe zi. După 4 zile se pot lua 2 tablete de 3 ori pe zi. Reţineţi însă că dozele recomandate pot varia între produsele diferite, aşa că este bine să citiţi instrucţiunile şi să nu depăşiţi dozele recomandate. Unele dintre substanţele din Hydroxycut (precum cafeina) pot duce la toleranţă, astfel că aţi putea obţine rezultate mai bune luând acest supliment de exemplu 4 săptămâni, apoi să faceţi pauză 4 săptămâni etc.

Ar trebui să luaţi Hydroxycut?

Dacă vă uitaţi pe forumuri, pentru fiecare persoană care a avut succes cu acest supliment veţi vedea o altă persoană (sau cinci) care spun că nu a avut niciun efect. Aceasta pare să fie situaţia cu cele mai multe dintre suplimentele pentru slăbit – unii au succes cu ele, alţii nu.

În concluzie, Hydroxycut poate fi folositor ca instrument pentru arderea grăsimii pe termen scurt, atât timp cât mâncaţi sănătos şi faceţi exerciţii fizice. Dar, la fel ca şi în cazul altor metode de slăbit, nu va duce la rezultate pe termen lung dacă nu este însoţit de modificări durabile ale stilului de viaţă. Pierderea în greutate este un maraton, nu o cursă şi nu există scurtături din păcate.

Dacă sunteţi interesaţi, am analizat obiectiv şi alte câteva suplimente pentru pierderea în greutate: Meratrim, siropul de yacon, Garcinia Cambogia.



Traducere de Patricia David după does-hydroxycut-work, cu acordul autorului.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.