Din aprilie 2024, zone extinse din sudul și sud-estul Asiei, din Pakistan până în Filipine, s-au confruntat cu căldură extremă prelungită. Acoperind unele dintre cele mai dens populate regiuni din lume, seria de valuri de căldură a afectat totul, de la sănătatea și bunăstarea umană până la economie și educație.

Multor elevi din India, Bangladesh și Filipine li s-a cerut să stea acasă zile întregi din cauza unui risc sever pentru sănătate cauzat de căldura extremă, în timp ce valurile de căldură devin o problemă majoră pentru alegerile din India

Bangladesh a închis chiar toate școlile primare timp de săptămâni, în timp ce temperatura a atins 43,8 °C pe 30 aprilie.

Odată ce temperatura trece de 38 °C, depășește temperatura de bază a corpului uman (aproximativ 37 °C) și probabilitatea de epuizare din cauza căldurii și chiar de insolație crește dramatic.

Acest lucru este agravat de creșterea umidității în regiune, care adaugă un stres termic suplimentar corpului uman, deoarece apa sub formă de transpirație (mecanismul principal de răcire a corpului uman) nu se mai evaporă la fel de eficient.

→  Citește și: Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman? 

De aceea, aceeași  temperatură într-o țară tropicală poate fi mai puțin plăcută și mai periculoasă decât în deșert.

Zeci de milioane de oameni au fost expuși la astfel de condiții amenințătoare pentru sănătate în sudul și sud-estul Asiei până acum în aprilie și mai, iar această căldură extremă a afectat în mod substanțial productivitatea muncii.


Perioade neobișnuit de lungi de căldură extremă:


Părți din India, Birmania, Thailanda și Cambodgia au fost extrem de fierbinți aproape tot aprilie.
Neven Fuckar / Date: MSWX


Acum deplasându-ne spre vest:


Cea mai constantă căldură extremă este în prezent în vestul Indiei și Pakistan.
Neven Fuckar / Date: MSWX

Cum s-a făcut atât de cald

Căldura extremă este determinată de mai multe procese, care acționează la scară globală și la scară locală

La nivel local, mai puțină vegetație și o mai mică umiditate a solului tind să însemne mai multă căldură, în timp ce orașele din beton și asfalt sunt mai fierbinți decât mediul rural din cauza efectului de „insulă de căldură urbană”.

Alți factori locali și regionali includ vântul și condițiile pentru formarea norilor (dacă sunt îndeplinite sau nu).

→  Citește și: Cum îşi păstrează norii forma? În fapt, e doar o iluzie...

Apoi sunt factorii globali: El Niño și, desigur, încălzirea globală. El Niño se referă la faza caldă a unei fluctuații naturale a temperaturilor în Pacificul tropical (fenomenul opus se numește La Niña).

→  Citește și: Cum sunt generate valurile de căldură persistente

Pacificul se află într-o fază El Niño din mai 2023, eliberând căldură suplimentară și exacerbând încălzirea globală în multe regiuni. În anumite părți ale Asiei acest lucru duce la perioadele de căldură extremă care au loc mai des, care durează mai mult și sunt și mai intense, pe lângă contribuția la încălzirea globală.

Acest lucru este deosebit de periculos pentru numeroasele orașe din sudul și sud-estul Asiei care sunt lovite de seria actuală de valuri de căldură, care în ultimii 85 de ani au cunoscut deja o creștere pe termen lung a numărului de zile în aprilie cu temperaturi atât de ridicate.


Zgomot pe termen scurt, tendințe clare pe termen lung:


Căldură extremă în aprilie din 1940 în trei orașe selectate (etichetate în hărțile anterioare).
Neven Fuckar / Date: ERA5


Zilele de căldură extremă de-a lungul anilor arată pe un grafic ca zone cu zgomot puternic. Unii ani pot avea multe zile de căldură extremă, alții doar puține sau deloc. Dar pe o perioadă mai lungă, de mai multe decenii, apare o tendință clară de zile foarte fierbinți din ce în ce mai multe, determinate de schimbările climatice.

Într-adevăr, oamenii de știință din echipa World Weather Attribution au descris recent ultimele valuri de căldură ca fiind „imposibile” fără schimbări climatice.

Este nevoie de acțiune

Aprilie și mai sunt de obicei cele mai calde luni din sudul și sud-estul Asiei. Pe măsură ce clima continuă să se încălzească, este regiunea pregătită pentru căldură extremă?

Creșterile prognozate ale temperaturilor extrem de calde necesită măsuri rapide de adaptare, împreună cu eforturile globale evidente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceasta înseamnă planuri de acțiune privind căldura care sunt adaptate pentru a aborda condițiile specifice climatului, sănătății publice și socioeconomice dintr-o anumită regiune. Ceea ce funcționează în Singapore (urban, bogat, incredibil de umed) ar putea să nu fie potrivit în părțile mai uscate, mai sărace și mai rurale ale Indiei.

Trebuie să combinăm estimări ale pericolelor de mediu cu informații despre expunere și vulnerabilități privind populația și mijloace pentru a oferi o evaluare a riscurilor și a formula măsuri eficiente de protecție  pentru diferite niveluri de căldură extremă.

Unele țări din sudul și sud-estul Asiei fac progrese cu planurile lor de acțiune împotriva căldurii, ca răspuns la căldura extremă cu care s-au confruntat deja. 

Cu toate acestea, există loc pentru îmbunătățiri suplimentare și o abordare mai direcționată la nivel local. Acest lucru este esențial, deoarece ne așteptăm ca evenimentele de căldură extremă disruptive din această parte a lumii să devină mai frecvente, răspândite la nivel global și mai intense.

Actualizare 29.05.2024: În Dehli, India, s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în India, 52,3 °C.

→  Citește și: Șase motive pentru care temperaturile globale cresc în prezent

Traducere și adaptare după Extreme heatwaves in south and south-east Asia are a sign of things to come
Autorul, Neven S. Fučkar, este cercetător principal la Environmental Change Institute, University of Oxford 
Prima imagine: creată cu IA.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.