Dublarea dioxidului de carbon din atmosferă pe o planetă fără apă şi fără viaţă ar conduce la o încălzire a acesteia cu circa 1,2°C. Chiar şi neluând în seama efectele complicate ale aerosolilor, lucrurile nu sunt atât de simple pe Pământ. Să considerăm apa...
Nu ştim: cât răcesc alţi poluanţi (5)
Apa în stare de vapori este un gaz de seră puternic. Când o atmosferă se încălzeşte, reţine mai multă apă în stare de vapori. Imediat ce mai mult CO2 pătrunde în atmosferă, efectul de încălzire se amplifică rapid.
Acesta nu este singurul astfel de efect „pozitiv”. Orice încălzire conduce, de asemenea, la o dispariţie rapidă a zăpezii şi a gheţii marine, ambele reflectând lumina solară. Rezultatul este creşterea cantităţii de căldură absorbită şi creşterea încălzirii. Pe termen lung apare probabilitate unor schimbări ale vegetaţiei ce afectează la rândul lor absorbţia de căldură şi posibilitatea ca solurile şi oceanele să elibereze CO2 în loc să îl absoarbă. Peste sute de mii de ani, pături vaste de gheaţă s-ar putea topi, scăzând şi mai mult reflectivitatea planetei. Ignorând posibilitatea unei catastrofe precum erupţia unui mega vulcan, planeta este destinată a se încălzi simţitor. Dar cât înseamnă această lucru?
Nu ştim: cu cât se va încălzi Terra? (7)
Textul reprezintă traducerea articolului Climate change. What we do and don't know, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Anca Negulescu