Clima localăChiar și la o creștere a temperaturii globale cu doar 2°C, vor fi schimbări destul de dramatice. Care regiuni se deveni paradise tropicale? Care iaduri insuportabil de umede? Care deșerturi? Pentru a ne face planuri de viitor ar fi util să știm acestea.

 

 

 

 

Nu ştim: cu cât se va încălzi Terra? (7)



Din păcate, nu deținem aceste informaţii. În mare, zonele tropicale se vor extinde și vor deveni puțin mai umede. Zonele uscate din jurul celor tropicale se vor usca și mai mult și vor avansa către poli. La latitudini mari climatul va deveni mai cald și mai umed.

 

 



Când vine vorba însă de detalii, oamenii de știință nu reușesc a se pune de acord. Unii chiar sugerează că previziunile detaliate pe regiuni ar induce în eroare, deoarece implică un grad de certitudine în legătură cu viitoarele condiții, certitudine ce nu există.

O problemă este faptul că nu știm ce vor face oamenii. Partea din pădurile tropicale din Amazon care va mai exista în 2100, spre exemplu, va avea o mare influență asupra căderilor de ploaie și a temperaturilor locale.

Este de asemenea o problemă de rezoluţie. Pentru a face posibilă computerizarea lor, modelele climatice împart atmosfera în zone uriașe. De aceea, a face previziuni regionale presupune bazarea acestora pe previziunile din zonele mari de care aparțin sau folosirea modelelor locale independente, ambele posibilități fiind departe de a fi ideale.

Mai mult, se știe că modelele globale nu sunt foarte bune când vine vorba de simularea fenomenelor ce au un impact imens asupra climatului local, precum circulația apelor Atlanticului, responsabilă, printre altele, pentru Curentului Golfului ce încălzește Europa de vest. Dacă această circulație ar încetini sau chiar înceta complet, emisfera de sud ar deveni mult mai fierbinte și ar putea dispărea Musonul Asiatic. Fără a cunoaște dacă și când vor avea loc aceste schimbări, previziunile noastre regionale ar putea fi departe de adevăr.

Nivelul mării va creşte, dar cât? (9)

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Climate change. What we do and don't know, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.