Peisaj receContinuăm seria dedicate mediului. Cu cât s-ar încălzi Pământul dacă, să spunem, am dubla nivelul de CO2 din atmosferă? Una din modalităţile de a ne face o idee despre cum evoluează climatul Terrei este utilizarea modelelor computerizate.

 

 



Ştim: Terra va deveni mult mai caldă (6)

 

Cealaltă metodă, mai de încredere, este să observăm cum schimbările nivelului de CO2 au afectat clima în trecut, mergând din trecutul apropiat până acum milioane de ani.

Ambele metode sugerează că dublarea cantităţii de CO2 ar încălzi planeta cu cel puţin 2°C. Mai multe studii indică faptul că o încălzire cu în jur de 3 C este cel mai probabil rezultat, iar aceasta este valoarea pentru variaţia climatică din  prognozele recente ale IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).

 

 



Unele studii ale climatului din trecut, pe de altă parte, sugerează variaţii climatice de 6 C sau mai mult. Unul din motivele acestei discrepanţe îl constituie faptul că modelele computerizare includ doar valori limitate, pe când studiile paleoclimatice includ şi informaţii mai complexe, de pe durată mai lungă, precum schimbarea procentului de sol acoperit cu gheaţă. Dacă aceste studii sunt mai aproape de adevăr, modelele ne-ar putea conferi date  reale referitoare la încălzirea din următoarele câteva decenii, dar ar subestima încălzirea din următoarele secole şi mai mult.

Totuşi, la momentul actual pare posibil ca modelele climatice să conţină asemenea erori, încât rezultatele acestora să conducă la subestimarea efectelor pentru viitorul apropiat. Acest lucru ar putea însemna că previziunile privind încălzirea până în 2050 sau 2100 sunt fie greşite. Anumite studii sugerează că modelele iau în considerare o mai rapidă absorbţie a căldurii de către oceane decât cea reală. Altele indică posibilitatea unor efecte pozitive ale norilor mai importante decât cele luate în considerare în modelele actuale. Aceste probleme nu pot fi încă rezolvate din cauza incertitudinii legate de efectul de răcire datorat aerosolilor.

În mare dovezile indică o variaţie a temperaturilor pe termen scurt de circa 3 C, cum reiese şi din modelele IPCC. Dar în timp ce o cifră mai mică decât aceasta este improbabilă, există o probabilitate semnificativă a unei valori mai mari.

Chiar şi presupunând probabilitatea unei valori maxime de 3 C, în prezent nu există aproape nicio şansă de a limita încălzirea la mai puţin de 2°C faţă de epoca preindustrială. Conform unor studii recente, pentru a avea o şansă mai mare de 50% de a realiza aceasta ar fi necesară diminuarea emisiilor de gaze de seră cu 80% până în 2050.

Raportul din 2007 al IPCC, pe de altă partea, sugerează că este necesară limitarea nivelului de CO2 din atmosferă la maximum 450 părţi dintr-un milion; în prezent acesta este de 380 părţi pe milion. Pare puţin probabil să reuşim aceasta, luând în considerare emisiile tot mai ridicate ale ţărilor precum China şi India. În condiţiile actuale temperatura ar putea creşte cu peste 4 C până în 2060. Dacă variaţia climatică este mai mare decât presupunem sau dacă emisiile de CO2 cresc mai mult decât în cele mai pesimiste situaţii luate în considerare de IPCC, 4 C ar putea fi o valoare mai mică decât cea reală.

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Climate change. What we do and don't know, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.