Auto afirmarePot fi îmbunătăţite abilităţile de rezolvare a problemelor gândindu-ne la ceea ce este important pentru noi? Aruncaţi o privire la următoarea listă de valori şi caracteristici personale. Dacă ar fi să alegeți doar una dintre ele, care v-ar defini mai mult?

 

Care ar avea o mai mare valoare pentru voi?
:: Familia
:: Aptitudinile sportive
:: Credinţa într-o putere mai mare
:: Prietenii
:: Creativitatea
:: Estetica
:: Slujba

Poate că ceea ce contează cel mai mult pentru voi nu este acolo (nu este o listă completă!). În acest caz, gândiţi-vă la lucrurile reale care contează cel mai mult pentru voi.

Într-o serie în creştere numerică rapidă de experimente în care se foloseşte exersarea auto-afirmării, participanţilor li se cere să scrie un paragraf cu privire la motivaţia pentru care această caracteristică sau valoare este atât de importantă pentru ei. Uneori, ei se gândesc, de asemenea, la un moment sau la o poveste specifică, care este ilustrativă.

Efectele acestui tip de exerciţiu pot fi destul de utile într-un număr surprinzător de mare de domenii. El poate ajuta la sporirea auto-controlului  pe moment şi chiar la creşterea încrederii sociale pe parcursul a două sau mai multe luni după ce a fost efectuat.


Rezolvarea problemelor

Într-un nou studiu, Cresswell şi colaboratorii săi (2013) au testat dacă un simplu exerciţiu de auto-afirmare poate avea un efect benefic asupra rezolvării problemelor în condiţii de stres, în special în cazul persoanelor care au fost stresate recent.

În cadrul experimentului, jumătate dintre participanţi au efectuat exerciţiul de auto-afirmare, în timp ce restul au efectuat un exerciţiu similar, dar mai puţin eficace.

Rezultatele au arătat că cei care fuseseră stresaţi recent şi au practicat auto-afirmarea înainte de a începe  să lucreze s-au comportat mai bine la sarcina de rezolvare a problemei. Acest lucru sugerează că exerciţiul de auto-afirmare ar putea fi util pentru persoanele aflate în situaţii de stres, cum sunt, de exemplu, cele de examen, interviurile pentru un loc de muncă sau presiunile de la locul de muncă.

Ce este fascinant cu privire la sarcina exerciţiului de auto-afirmare este că aceasta nu trebuie să fie legată de zona în care doriţi să aduceţi îmbunătăţi. Deci, gândindu-vă la importanţa familiei voastre vă puteţi spori performanţa în rezolvarea problemelor, chiar dacă cele două au puţine în comun.

Nu ştim exact de ce funcţionează exerciţiile de auto-afirmare; într-adevăr, cercetătorii au testat o serie de opţiuni în studiul lor, care, probabil, îmbunătăţesc starea de spirit a oamenilor sau îi angajează mai mult în sarcină - dar ei nu au găsit clarificări pentru niciuna.

În schimb, ei cred că este mult mai probabil ca exerciţiul de auto-afirmare să ne ajute să ne comutăm mai flexibil atenţia, fapt ce ne îmbunătăţeşte funcţia memoriei.

Indiferent de mecanism, acest corp tot mai mare de dovezi cu privire la beneficiile auto-afirmării este încurajator.

Traducere de Maricica Botescu după perform-better-under-stress-using-self-affirmation cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.