Tanar stresatTinerii adulţi care au fost abuzaţi  în copilărie împărtăşesc o trăsătură neuroendocrinală similară. Când se confruntă cu situaţii stresante obişnuite, cum ar fi darea unui test, creierele lor sunt inundate de un nivel anormal de cortizol (hormonul stresului).

 

 

 

 

Conform profesoarei de psihologie Karen Harkness de la Universitatea Queens:

”Acest fel de reacţie este o problemă deoarece cortizolul ucide celulele din zonele cerebrale care controlează memoria şi reglarea emoţională. În timp, cortizolul se poate acumula şi poate creşte riscul unei persoane de a dezvolta boli endocrine mai grave şi depresii mai profunde.”

Prin  munca ei, Harkness a descoperit că stresul din copilărie poate avea efecte de durată asupra funcţiilor cerebrale, exacerbând depresia şi cauzând alte probleme psihologice. Pe măsura ce cortizolul se acumulează în creier, el poate chiar să determine degradarea răspunsului normal la stres, făcându-i pe tinerii adulţi complet incapabili de a depăşi obstacole pe care majoritatea dintre noi le-ar considera dificile, dar surmontabile. Munca ei este doar o altă confirmare a faptului pe care mulţi cercetători din domeniul neurologiei l-au susţinut în ultimul deceniu: ororile psihologice nu ne bântuie doar visele; ele schimbă însăşi structura şi funcţia creierelor noastre.

 

 

 

Articolul reprezintă traducerea articolului There’s a biological reason why abused kids become depressed adults, publicat de io9.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.