Recent a fost descoperită o nouă iluzie optică, iar efectul acesteia este de-a dreptul interesant. Efectul observat este denumit "orbirea curbei" şi este detaliată într-un articol publicat de psihologul Kohske Takahshi de la Universitatea Chokyo din Japonia.

Ce vedeţi în imagine este o serie de linii orizontale curbate. Toate liniile sunt la fel, au aceeaşi formă, o curbă sinusoidală. Doar că jumătate dintre linii par să fie formate din linii în formă de zig-zag. Cauza este desigur modul în care liniile sunt colorate în negru şi alb şi fundalul. După cum puteţi realiza efectul este pregnant atunci când liniile sunt pe fundal gri.

În fapt cel mai uimitor aspect al iluziilor optice este următorul: ele ne arată că tot ceea ce vedem este o proiecţie a creierului, iar nu ceea ce există în realitate. Creierul nostru interpretează semnalele primite de la ochi (în fapt o sumă de semnale captate în urma recepționării fotonilor veniţi de la obiectele din jur) şi pe baza experienţei acumulate în timp proiectează un tip de interpretare (o imagine) pentru conştiinţă.

Dar creierul este un organ ascuns în cutia craniană. Nu are acces direct la realitatea înconjurătoare. Se bazează pe o serie de semnale electrice comunicate de organele de simţuri în interpretarea lumii. Deşi câteodată are interpretări ciudate, ca în acest caz, de regulă predicţiile sale sunt excelente.

Puteţi vedea întreaga noastră colecţie de iluzii optice aici.

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.