Dacă nici acest efect vizual straniu nu vă uimește, atunci nimic nu o va face!
Ce vedeți în animația de mai jos sunt următoarele: un punct verde, care apare și dispare, în mijlocul imaginii și trei puncte galbene la distanțe egale de cel verde.

Dacă priviți la punctul verde pentru mai multe secunde, ceva foarte straniu se întâmplă: punctele galbene încep să dispară. Unul, două și chiar toate trei. Dispar pentru o perioadă, apar după o vreme, după un model pe care nu-l putem înțelege și pentru motive pe care nu le știm.






Această iluzie optică (deși nu sunt sigur că această denumire e corectă...) poartă numele de „orbire indusă de mișcare”. Ea a fost studiată de cercetători, iar revista Nature a publicat chiar un articol în anul 2001.


De ce dispar punctele galbene?


Probabil că nu greșim dacă spunem că nu există o explicație clară și completă. Unul dintre cei care au studiat iluzia optică de care vorbim, Jack Pettigrew, este de opinie că este vorba de rezultatul competiției dintre emisferele cerebrale.

Emisfera stângă pare să elimine informația senzorială care intră în conflict cu ideea sa despre cum ar trebui să arată lumea exterioară, pe când emisfera dreaptă ar vedea lumea așa cum este. ”Emisfera dreaptă este un fel de avocat al diavolului circumspect, pe când emisfera stângă este generalul încrezător, cu un plan de acțiune gata”.

Creierul elaborează versiunea sa asupra lumii exterioare (ce percepe) într-o zonă numită lobul parietal. În această zonă a aplicat cercetătorul un câmp magnetic. Atunci când câmpul magnetic a fost aplicat asupra emisferei drepte, punctele galbene au dispărut; când a fost aplicat asupra emisferei stângi, acestea au reapărut.

Una peste alta, animația este uimitoare și ne demonstrează că ce percepem nu este în acord total cu fotonii care ajung la ochii noștri.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.